T Zdarsky
Deník N se mnou před více jak dvěma týdny publikoval rozhovor o nerůstu, do kterého editor po zveřejnění članku na základě jednoho tweetu doplnil data vytržené z kontextu, kterými diskreditoval moje tvrzení o tom, že ekonomický růst není zelený, nesnižuje nerovnosti a ani chudobu. Po tom, co se mě na Twitteru zastalo spoustu lidí se redakce rozhodla celý rozhovor smazat.
V reakci na to jsem napsal tento text, ve kterém všechny ze svých tvrzení podkládám recenzovanými akademickými studiemi. A i když je samotný text delší, věřím, že jeho přidaná hodnota je právě v tom, že poukazuje na úzké souvislosti v otázkách chudoby, nerovností i klimatické krize, které nelze řešit odděleně.
Podařilo se mi aspoň prosadit, aby byl rozhovor odemčený pro všechny:
Tři základní mýty o ekonomickém růstu: Proč další růst skutečně není řešenímhttps://denikn.cz/1107929/tri-zakladni-myty-o-ekonomickem-rustu-proc-dalsi-rust-skutecne-neni-resenim/?ref=titCelá situace krásně ukázala, jak je ekonomický růst pořád vnímán jako racionální, objektivní, neutrální, zatímco jakákoliv jiná pozice usilující o kritickou reflexi či diskuzi je automaticky označovaná za extremismus, komunismus, nebo ideologii.
Samotná redakce Deníku N v reakci na celou kauzu slíbila, že se tématu bude do hloubky věnovat. Jsem na to docela zvědavý, protože už při zveřejnění puvodního rozhovoru se jejich odběratelé vyhrožovali rušením předplatného. Snad celá kauza přispěje k tomu, že o nerůstu začnou pravidelně informovat i další liberální či veřejnoprávní média.
TADEAS: