• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TADEAS: jedna z odpovedi pod prispevkem, trefna .. ono kdyz by se nad tim laik zamyslel, i jemu by muselo dojit, ze naklady na flexibilni zdroj, ktery jede jen nekolik mesicu v roce se investicne nevyplati

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: Rusove ty male reaktory provozuji, na lodich. Tusim, ze maji 3 lode, 2 havarovane, 1 pevne zadokovana, nebo tak nejak.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    L Nieredmayer
    https://www.facebook.com/100044122311963/posts/766315428182527/

    Český jaderný otazník

    Stále nedokážu pochopit, kde se v naší zemi bere taková jistota, že budoucnost energetiky je v jádru. Tato nekritická víra se pak odráží třeba v tom, že se s jistotou malují koncepce zahrnující mnoho nových jaderných bloků. O jejich ceně přitom nemáme ani ponětí. Budou navíc nově doplněny bloky menšími, i přitom, že je na Západě (ne, ruskou plovoucí elektrárnu nepočítám) ještě nikdo nepostavil.

    Nejsem vůbec odpůrce jaderné elektřiny, ale zafixovat se na zdroj, o jehož ceně toho po ekonomické katastrofě na Západě proběhlých projektů víme pramálo, se mi zdá divné. Jak pak posuzujeme výhodnost více či méně alternativy k jádru, mi není vůbec jasné. Stejně tak považuji za málo odpovědné snění o dalších elektrárnách a nestavění (a dokonce ani neprofinancování - neb zatím vybrané peníze nejsou dostatenčné) úložiště nebezpečného odpadu. A do třetice stále nechápu, jak ekonomicky smysluplně kombinovat vysoký podíl jádra (v ČR se mluví o 50%) s obrovskou kapacitou obnovitelných zdrojů (OZE), které budou ve stále větší části roku vyrábět velmi levně dost elektřiny na pokrytí celé poptávky.

    Rád bych věřil, že předtím, než se k této vizi zafixujeme, opravdu ji promyslíme a probereme "ze všech stran". Jak patrno, jsou místa, kde v tom mají taky jasno, a to třeba v renomovaném Německém thinktanku DIW Berlin. Akorát jinak jasno, než u nás. DIW ve své aktuální analýze uvádí, že všechny jaderné projekty, o kterých se v dnešní době kvůli energetické a klimatické krizi debatuje, nejsou ekonomicky a ani technicky životaschopné a smysluplné, do centra pozornosti se naopak dostávají mnohem výhodnější obnovitelné zdroje. Chápu, že mnoho z Vás tento post nepotěší, ale není od věci se rozhodovat, na základě dostatku informací. A to i těch, které se člověku zrovna moc nelíbí....

    ps: data o tom, že elektřina z "nového" jádra je dle projekcí násobně dražší než z efektivních OZE a že ty je třeba doplnit nikoliv stabilním ale flexibilním zdrojem, plus úložišti a demand managementem, myslím není obtížné dohledat...

    Více o analýze DIW Berlin si můžete přečíst zde:
    Jaderná energetika je riskantní a nevyplatí se, míní institut DIW Berlin - Patria.cz
    https://www.patria.cz/zpravodajstvi/5366773/jaderna-energetika-je-riskantni-a-nevyplati-se-mini-institut-diw-berlin.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/ClimateHuman/status/1638260543382323200?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/ClimateDefiance/status/1639292092575883264?s=19
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Screenshot-20230328-234901-Facebook

    Proti změnám klimatu, za klimatickou spravedlnost!
    https://www.facebook.com/groups/2023967384336650/permalink/6086389218094426/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    M M Zaloudek
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10225255878918443&id=1065851899

    Dnes vyšla 6. zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC). O budoucích životech dětí, které se rodí dnes, rozhodují bohužel dnešní politici. Pokud se nic nezmění, čeká je už nezvratný nárůst globální teploty o 3-4 stupně a s tím související vymírání živočišných druhů, neobyvatelnost velké části planety, nedostatek zdrojů, několikanásobně častější přírodní katastrofy a z toho všeho logicky plynoucí masová migrace, ozbrojené konflikty a další globální nárůst ekonomických nerovností.

    Oproti veškeré logice to v české politické a mediální debatě není a nebude zpráva týdne ani zpráva dne.

    Oproti veškeré logice si málokdo z českých policymakerů přečte Summary for policymakers.

    Oproti veškeré logice budou lidé požadující urychlené snižování emisí skleníkových plynů v českém prostředí označováni za šílence, bolševiky, ekoteroristy a fanatiky.

    S poznatky ze zprávy bude v ČR pracovat a argumentovat jimi jen pár desítek lidí, které člověk zpravidla všechny zná skoro osobně.

    Tuhle informační válku s neoliberálními ideology a majiteli uhelných elektráren a mediálních dezinformačních domů jsme jako země prohráli.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Hydrolog Daňhelka: Dvě miliardy lidí nemají přístup k pitné vodě. Závazky OSN by to mohly změnit | Dvojka
    https://dvojka.rozhlas.cz/hydrolog-danhelka-dve-miliardy-lidi-nemaji-pristup-k-pitne-vode-zavazky-osn-8960172

    25minut poslech.

    Výsledkem setkání 2000 zástupců vlád a vědců je přijetí 700 závazků na ochranu vody napříč státy. Jaké jsou stěžejní cíle?
    Hydrolog Jan Daňhelka v audiozáznamu ještě vysvětlí, jaká byla předchozí sezona z hlediska srážek a proč je podzemní vody stále málo.

    „Voda jako lidské právo se stala stěžejním tématem konference proto, že skutečně přístup k nezávadné vodě není možné nikomu odpírat. Je to životní nutnost,“
    přitakává v pořadu Jak to vidí... hydrolog Jan Daňhelka. „Konference se ale konala zejména kvůli podpoře cílů udržitelného rozvoje, které si OSN vytkla na období let 2015 až 2030.“
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    HUGH_BOYLAN: tak Čína je největší planetární emitent a o státo-partaji nemám sebemenší iluze
    (koho by to zajímalo, tohle není moc tlustá kniha https://www.academia.cz/perfektni-diktatura--ringen-stein--academia--2018 )

    na druhou stranu není Čína zcela slepá vůči realitě globální změny a je to i v jejím zájmu - žije na stejné planetě.
    Samozřejmě ale, chtějí se nejprve "rozvinout" do blahobytu v jakém je západní civilizace ,-)

    Guest post: Why China is set to significantly overachieve its 2030 climate goals - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/guest-post-why-china-is-set-to-significantly-overachieve-its-2030-climate-goals/

    China | Climate Action Tracker
    https://climateactiontracker.org/countries/china/
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    SCHWEPZ: Obávám se, že je to jen prázdné gesto. Oba ty státy lžou pořád, všude a všem. Dál si pojedou svoje a nějaký podpis na tom nic nemění.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Pamet dobrych skutku v akci .))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: kde vůle, tam cesta, pralesní edice

    image-2023-03-27-21-38
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    AR6 Synthesis Report: Climate Change 2023
    https://www.ipcc.ch/report/ar6/syr/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Už teď na sklonku zimy je jasné, že Francii čeká v létě extrémní sucho. Možná ještě mnohem horší, než jaké země zažila minulý rok.
    Bezprecedentní na celé situaci je, že sucho se týká téměř celé Francie. Nedostatek vody typický pro jižní regiony se teď dotýká téměř celé země.

    Sucho ve Francii | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/komentare/francie-sucho-spodni-vody_2303270630_mst
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    „Ničím se nemusíte cítit vinni.“ Britské soudy sympatizují s klimaaktivisty
    https://denikreferendum.cz/clanek/35046-nicim-senemusite-citit-vinni-britske-soudy-sympatizuji-s-klimaaktivisty
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    T Zdarsky

    Deník N se mnou před více jak dvěma týdny publikoval rozhovor o nerůstu, do kterého editor po zveřejnění članku na základě jednoho tweetu doplnil data vytržené z kontextu, kterými diskreditoval moje tvrzení o tom, že ekonomický růst není zelený, nesnižuje nerovnosti a ani chudobu. Po tom, co se mě na Twitteru zastalo spoustu lidí se redakce rozhodla celý rozhovor smazat.

    V reakci na to jsem napsal tento text, ve kterém všechny ze svých tvrzení podkládám recenzovanými akademickými studiemi. A i když je samotný text delší, věřím, že jeho přidaná hodnota je právě v tom, že poukazuje na úzké souvislosti v otázkách chudoby, nerovností i klimatické krize, které nelze řešit odděleně.

    Podařilo se mi aspoň prosadit, aby byl rozhovor odemčený pro všechny:

    Tři základní mýty o ekonomickém růstu: Proč další růst skutečně není řešením
    https://denikn.cz/1107929/tri-zakladni-myty-o-ekonomickem-rustu-proc-dalsi-rust-skutecne-neni-resenim/?ref=tit

    Celá situace krásně ukázala, jak je ekonomický růst pořád vnímán jako racionální, objektivní, neutrální, zatímco jakákoliv jiná pozice usilující o kritickou reflexi či diskuzi je automaticky označovaná za extremismus, komunismus, nebo ideologii.

    Samotná redakce Deníku N v reakci na celou kauzu slíbila, že se tématu bude do hloubky věnovat. Jsem na to docela zvědavý, protože už při zveřejnění puvodního rozhovoru se jejich odběratelé vyhrožovali rušením předplatného. Snad celá kauza přispěje k tomu, že o nerůstu začnou pravidelně informovat i další liberální či veřejnoprávní média.

    TADEAS:
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: otazka je, co se deje, kdyz skutecne mizi to zitelne "tam", tzn. geograficky se ta zotelna zona zmensuje, nebo presunuje uplne jinam v ramci planety
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    with

    UN: Without halving emissions by 2030 world faces warming of around 3°C | DW News
    https://youtu.be/tx1eZ3JyzDY


    U2 - With Or Without You (Official Music Video)
    https://youtu.be/ujNeHIo7oTE
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Everyday Philosophy: The ethics of octopus farming - The New European
    https://www.theneweuropean.co.uk/everyday-philosophy-the-ethics-of-octopus-farming/

    "There is serious concern that a huge octopus farm run by a Spanish company, Nueva Pescanova, will soon open in the Canary Islands, aiming to produce 3,000 tonnes of octopus flesh a year.

    Critics of the octopus farm argue that it is impossible or at least impractical to rear octopuses for food without causing them intense suffering."

    2016 Other Minds: The Octopus, the Sea, and the Deep Origins of Consciousness
    https://www.amazon.com/Other-Minds-Octopus-Origins-Consciousness/dp/0374227764
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Zemřel Claude Lorius. první člověk, kterýho napadlo vrtat do ledu pro zjištění klimatické minulosti.

    Claude Lorius: Pioneering French climate change scientist dies aged 91 - BBC News
    https://www.bbc.com/news/world-europe-65060965
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Lesy budoucnosti - iVysílání | Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/14934436907-lesy-budoucnosti/

    Jak by měly vypadat lesy budoucnosti? Možné scénáře nabízí nový dokument - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/jak-by-mely-vypadat-lesy-budoucnosti-mozne-scenare-nabizi-novy-dokument
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam