• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    kazdopadne to je asi z my strany zbytecny slovickareni. faktem je, ze ta provazanost tam je a cely to je major fuck up, ktery celou problematiku stabilizace klimatu dela jeste komplikovanejsi
    TUHO
    TUHO --- ---
    SCHWEPZ: tak efekt ochlazovani aerosoly je znamy min od 19. stoleti (resp asi uz driv - vliv ochlazeni po sopecnych erupcich). ve velkym se to resi od 70. let, kdy mira znecisteni ukazovala v nekterych simulacich, ze by ochlazujici efekt mohl vest az k nastupu doby ledovy.
    v aerosolech je stale hodne nejistot, nicmene podle me to zrovna nezamysleny dusledek neni, protoze ten dusledek je celkem zrejmy (nicmene znecisteni emisema diry ma zase jiny devastujici dusledky)

    btw pred peti lety v rollingstone
    Why Aerosols Are a Deadly Climate Change Threat – Rolling Stone
    https://www.rollingstone.com/politics/politics-features/devils-bargain-why-aerosols-pose-a-deadly-climate-change-threat-126855/amp/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Metan, dovoz hoveziho, eu regulace a umely maso

    :: OSEL.CZ :: - Ne z jatek, ale z bioreaktoru
    https://www.osel.cz/12885-ne-jatek-ale-z-bioreaktoru.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TUHO: neumím posoudit pro kolik lidí to je překvapující :) asi tam bude korelace mezí mírou zájmu o téma a proniknout do jeho hloubky - spíše mě zaujala ta "šílená" propojenost všeho, ta míra komplexity - přestaneš vypouštět tolik (škodlivé) síry a skokově se zvedne jiný (škodlivý) jev.
    Nejsem fyzik atmosféry nebo oceánograf - ale laicky řečeno: tahle provázanost nepřeje nějakým pokusům v rámci geo-inženýringu, protože

    Nezamýšlené důsledky – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Nezam%C3%BD%C5%A1len%C3%A9_d%C5%AFsledky

    “For even the very wise cannot see all ends.” říkal Gandalf
    TUHO
    TUHO --- ---
    SCHWEPZ: no tak ale tohle zrovna zadny prekvapeni neni, ochlazjici vliv aerosolu (i to, ze k tomu lodni preprava masivne prispiva) je znamej efekt a tohle byl ocekavanej dusledek ne?
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ILUSTRACE TOHO, JAK JE TO CELÉ VÍCE KOMPLIKOVANÉ, NEŽ SI VĚTŠINOU MYSLÍME

    Potlačení emisí z lodní přepravy paradoxně urychlilo globální oteplování - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/potlaceni-emisi-z-lodni-prepravy-paradoxne-urychlilo-globalni-oteplovani?#dop_ab_variant=933751&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

    https://www.researchgate.net/publication/356378673_Climate_Impact_of_Decreasing_Atmospheric_Sulphate_Aerosols_and_the_Risk_of_a_Termination_Shock

    (...) S platností od 1. ledna 2020 už nesměla být v lodní dopravě používána paliva s obsahem síry 3,5 %, jak bývalo dříve zvykem, ale jen paliva s limitem do 0,5 %. Většina velkých námořních přepravců na to zareagovala v dostatečném v předstihu. Tím, že své lodě vybavovaly tzv. scrubbery, zařízeními pro předčištění paliv, případně skutečně přecházely na nízkosirné topné oleje. Podstatné je, že efekt tohoto opatření byl nad očekávání rychle patrný. Nad oceány se emise síry snížily o 80-90 % (v porovnání se stavem o pět let dříve)

    (...) Imise síry a jejich aerosoly přispívaly ke zvyšování albeda (schopnosti odrážet světelné záření), a tak paradoxně brzdily globální oteplování. Snižovaly onu průměrnou teplotu – velmi přibližně – o 0,5 stupně Celsia. Většina tepelných zisků planety, okolo 89 %, je absorbována oceány. Poté, co se ovzduší nad oceány díky zákazu vysocesirných paliv pročistilo, dostavil se i náležitý výsledek. Rychlý nárůst teploty.

    Jinak řečeno: rozsáhlé oblasti oceánů, ty s frekventovanou lodní přepravou, byly po desetiletí „ochlazovány“ díky emisím oxidů síry. Přesněji tedy díky jejich sirným aerosolům a reakcím mezi těmito aerosoly a mraky. Rozptylovaly sluneční záření dopadající z vesmíru, ovlivňovaly vznik kondenzačních jader mraků, zvyšovaly oblačnost a také její vytrvalost, stálost.

    Emise síry ovlivňovaly regionální i globální albedo. Bez nich přišla významná část ze 71 % planetárního povrchu – oblasti překryté hladinou moří a oceánů – o svůj tepelný štít. „Globální oteplování je především oteplování oceánů,“ shrnuje to Simons. „A to je jeden z důvodů, proč snížení emisí síry z lodní dopravy o 80 procent tak výrazně zvyšuje globální oteplování.“

    Inside The World's First Electric Cargo Ship
    https://www.youtube.com/watch?v=yu0Wb2pP3hQ
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Robotic herding could open up vast areas of land to restoration efforts using both domestic livestock and/or wild ruminates. The precision we could gain would be extraordinary. At present to gain this level of precision we need to further carve up and subdivide properties with electric fences which just add one more barrier to not targeted wildlife, not to mention expensive human labor in setting up and taking down these fences daily.


    MSU: Autonomous cattle herding possible game changer | Beef Magazine
    https://www.beefmagazine.com/news/msu-autonomous-cattle-herding-possible-game-changer

    "In the next decade or so, we may see livestock producers working alongside engineers and computer scientists," McGee added. "Jobs in the industry's future will likely be very different from the ones we have today with increased adoption of precision livestock management."

    While the end goal of autonomous herding lies on the horizon, these scientists see their work as building the foundation—the rules of the road—for the successful deployment of existing robotics technology in a livestock setting.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    thanks for all the fish

    As Ocean Oxygen Levels Dip, Fish Face an Uncertain Future - Yale E360
    https://e360.yale.edu/features/as-ocean-oxygen-levels-dip-fish-face-an-uncertain-future

    20230518-003123
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/ClimateHuman/status/1656512546830950400?s=19


    https://twitter.com/ClimateHuman/status/1656512552455618561?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/ZLabe/status/1658540143370993664?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/RogerHallamCS21/status/1658823150421827585?s=19


    https://twitter.com/RogerHallamCS21/status/1658823153672495104?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ:

    https://twitter.com/GreenRupertRead/status/1658858848260587525?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/LawyersAreResp/status/1658815604281815043?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    https://twitter.com/DonaldM53849399/status/1655282185807568896?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Coming Tsunami of Grief | Kevin Hester
    https://kevinhester.live/2017/01/20/the-coming-tsunami-of-grief/

    As runaway abrupt climate change and it’s brutal reality bares down on us with the speed of a tsunami, another little discussed side affect is grief. I shall try to cover it in this blog and provide some avenues for readers to seek solace and solidarity below.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Post-growth Europe: 400+ experts call for wellbeing economy - Friends of the Earth Europe
    https://friendsoftheearth.eu/publication/post-growth-europe-letter/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    CACOR: The Big Picture: Beyond Hope and Fear - Michael Dowd
    https://youtu.be/hV91pH8HORo


    CACOR: The Big Picture: Beyond Hope and Fear - Michael Dowd

    52-minute presentation delivered via Zoom on May 3, 2023 to the Canadian Association for the Club of Rome (CACOR) to be my most important and emotionally supportive video to-date.

    DESCRIPTION: No one needs convincing that we are living in an age of chaos and breakdowns. Even those without benefit of an ecological understanding of history feel the stress. How do we cope? How can we escape the seesaw of hope and fear? And, crucially, how can we be of support to others who are confused, angry, depressed, or filled with fear, blame, or guilt?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam