• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TUHO: exponenciala se teprv rozjizdi :) 2028 uz by meli globalni emise klesnout z maxima roku 2027 (teda rocni prirustek) a kdyz to dobre pujde tak 2050 uz zacne klesat i absolutni mnozstvi v atmosfere

    Na 2C to nejspis stacit nebude, ale 2,5 uz by mohlo (coz chapu jsou taky sileny skody)
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Always look on the bright sid of life... Aneb utikame RCP8.5 z lopaty.
    TUHO
    TUHO --- ---
    If you step back in time to 2014, global CO2 emission told a pretty frightening story. Emissions had rapidly increased at a rate of 3% per year in the 2000s, and there was not much sign yet of a slowdown in the early 2010s. Global emissions appeared to be following the worst case (RCP8.5) scenario.
    But over the last decade things have started to change.
    Global CO2 emissions (both fossil and land use) have been relatively flat during the 13 years after 2010, and are now closer to the middle-of-the-road RCP4.5 scenario than the high-end RCP8.5 one1. This is even more clear if we look at fossil CO2, which is the most important factor in long-term growth (as its responsible for 90%+ of future emissions in high-end scenarios).

    Emissions are no longer following the worst case scenario
    https://theclimatebrink.substack.com/p/emissions-are-no-longer-following

    L4MA
    L4MA --- ---
    SHEFIK: konecne si to obycejnej clovek muze poradne predstavit. :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Kolega co ma hajenku na vysocine kedysi kvoli lesom ani nevedel kde je, teraz ako mu to tam oholil kurovec tak zrazu vidi vsetky tie okolite vesnice.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jakub Hruška
    V poslední době se rozšířila i v odborném tisku taková "nadějná hypotéza", že planetu před zvyšováním koncentrací CO2 v atmosféře zachrání mohutné vysazování lesů. Lesy budou údajně zadržovat ve svých kmenech a také v opadu v půdě tolik CO2, že si tím lidstvo "koupí čas", aby mezitím vyřešilo problém jinak. Stromy ve dřevu a třeba i v jehličí a listí ukládají uhlík, který využili při fotosyntéze, udělali si z něj tělo, a získali ho právě z CO2 z ovzduší.
    Tak vám říkám, že v případě lesů v ČR to tak určitě nebude. Ne, že by stromy v ČR neprovozovaly fotosyntézu, ale protože máme z 99% hospodářské lesy. Ty se vyznačují pěstováním dříví kvůli spotřebě, a když lesy vykácíme, ca. 90% ho skončí v produktech, které mají životnost menší než 20 let (palivo, papír, stavební dříví...). Takže ten uhlík co je ve dřevě takto fixován, je opět "vypuštěn", obvykle spálením, zpět do atmosféry. A celý proces začně vysázením sazenic opět nanovo. Dlouhodobě se něco fixuje třeba v nábytku nebo parketách, ovšem je to hrozně málo.
    Hodně CO2 se dá zafixovat i do lesní půdy - v našich přírodních podmínkách je v mýtním lese (který je ve skutečnosti velmi mladý, nějakých 100 let, stromy mohou žít v poklidu třeba 400-500 let) zhruba stejně uhlíku v půdě i v biomase stromů. Jenže aby tam dobře držel, nesmí se dělat holoseče - protože na pasece se vlivem světla, vody a lepšího přístupu vzduchu hodně uhlíkem bohatého organického humusu zoxiduje rychle na CO2...
    A vůbec nejhorší je když se ta půda na pasece ještě rozorá, to se obnaží mnohem víc organiky, a mnohem víc se jí rozloží na CO2. Takhle se hospodaří zejména na písčitých půdách při výsadbách borových monokultur (fotky jsou z Polabí). Ono to má jistou lesnickou logiku - v písku totiž sazenicím nekonkuruje "buřeň" - tedy přízemní vegetace jako jsou trávy a třeba ostružiny - ty mají rády právě tu organickou vrstvu humusu. Z každé paseky tak ještě několik let "létá" spousta CO2 do ovzduší. A když se nová monokultura zase rozroste (jako na fotce), začne CO2 opět fixovat - tedy do další těžby, kdy zase ten fixovaný CO2 do 20 let vypustíme do vzduchu.
    V tomto hospodářském cyklu tedy žádný CO2 dlouhodobě neuložíme. Jen střídáme fáze fixace a vypouštění...
    A správná otázka na závěr: No a jak to udělat, abychom aspoň něco fixovali dlouhodobě? Tak po pořadě:
    1. Nedělat paseky - tedy provozovat přírodě blízké nepasečné hospodaření, kdy si do lesa pro dříví chodíme postupně a kácíme výběrově jen některé stromy - tím hlavně zabráníme tomu úniku CO2 z obnažených půd.
    2. Chránit staré lesy - protože jednak jsou takovou obrovskou konzervou uhlíku, a i staté lesy (tedy u nás ty starší 120 let, biologicky pořád sotva střední věk) pořád dobře rostou a pořád uhlík fixují. A hlavně mají obrovský význam pro mizející biodiverzitu.
    3. Mohli bychom víc zalesňovat dnešní louky a pole - jenže i tak je efekt velmi malý, protože, jak jsme s kolegy vypočetli v nedávné studii, i třeba půl milionu hektarů zcela nových lesů (to je ca. 7% rozlohy ČR) by v roce 2050 fixovalo jen 5% dnešních emisí skleníkových plynů ČR.
    Takže nás lesy fakt nezachrání... Což neznamená, že bychom se k nim stejně měli chovat mnohem lépe!
    Konec přednášky!!!
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    :D

    https://twitter.com/atrupar/status/1661531262077616131?s=20
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    DZODZO: a bez toho by to v chudych statech vypadalo vyrazne lepe? A kdo jsou ty bohate staty? Pocitas mezi ne Cinu a Indii? A kdyz omezis spotrebu v zapadnim svete nebo se bavme treba jen o Evrope, myslis, ze chude staty zavrou kram a prestanou delat co delaji nebo presmeruji odbyt jinam? Jsem presvedcen o tom, ze Cina zamiri na vnitrni trh a zbytek rozvojoveho sveta se taky jen tak nezbavi prijmu. Zchudnutim Evropy svet opravdu nespasis ..
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NYRLEM: bohate staty zvladaji ekologii podstane lepe nez chude? myslis tym ako bohate staty tie neekologicke veci outsourcuju do tych chudobnych statov? alebo ako maju bohate staty nasobne vacsiu spotrebu energii na hlavu?

    GDP per capita vs. energy use - Our World in Data
    https://ourworldindata.org/grapher/energy-use-per-capita-vs-gdp-per-capita
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: myslim, ze vliv cloveka se precenuje, v tom objemu je videt, jak je clovek vuci planete vlastne maly. A pokud jde o tu druhou vec, dobrovolnou chudobu, tak tady je myslim zcela jasne, ze bohate staty zvladaji ekologii podstatne lepe nez chude. To neni o materialismu, ale o moznostech.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: on taky není problem objem lidí, ale to že každej z nich potřebuje ke svý spokojenosti o řád větší objem paliva, aby to dostatečně blikalo, a o dva věcí, aby mělo co blikat... já teda nejsem uplně zastánce tohodle směru jako jediný možný spásy, ale že sme jako druh pokročili dost daleko na to, abysme o tom aspoň otevřeli diskuzi a nastavili nějaký mantinely, aby se nám to tu jednoho krásnýho dne nesesypalo jak domeček z karet jsem celkem přesvědčenej.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Onboarding pop

    Když jadernou bombu z Hirošimy vynásobíte 21 miliardami. Vědci spočítali energii globálního oteplování – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/kdyz-jadernou-bombu-z-hirosimy-vynasobite-21-miliardami-vedci-spocitali-energii-globalniho-oteplovani/sc-870-a-222239/default.aspx
    TUHO
    TUHO --- ---
    Hele, jsme slavny

    ‘Repeat offenders’: These are the top 10 most polluting power plants in Europe | Euronews
    https://www.euronews.com/green/2023/05/23/repeat-offenders-these-are-the-top-10-most-polluting-power-plants-in-europe

    TUHO
    TUHO --- ---
    SCHWEPZ: Studie zde:

    Quantifying the human cost of global warming | Nature Sustainability
    https://www.nature.com/articles/s41893-023-01132-6

    Pekna vizualizace neobyvatelnejch zon podle emisnich scnearu

    https://twitter.com/rahmstorf/status/1661450321766371329?s=20
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Podle vědců by se až jedna miliarda lidí mohla rozhodnout pro migraci do chladnějších míst, třebaže by klimaticky příznivější regiony zažívaly stále častější vlny veder a sucha.

    Naléhavá opatření ke snížení emisí uhlíku a udržení růstu globální teploty na 1,5 °C by však snížila počet lidí vytlačených mimo klimaticky obyvatelné oblasti o 80%, tedy na 400 milionů.

    Tato analýza je první svého druhu a na rozdíl od předchozích ekonomických hodnocení škod způsobených klimatickou krizí, jež primárně zohledňovala bohaté, měří všem občanům týmž metrem.

    V zemích s velkým počtem obyvatel a teplým klimatem bude většina lidí vytlačena mimo klimatické příznivé oblasti, přičemž nejhorší změny čekají Indii a Nigérii. Indie již nyní trpí extrémními vlnami veder. Nedávná studie zjistila, že více než třetina úmrtí v důsledku horka v létě v letech 1991-2018 nastala v přímém důsledku globálního oteplování způsobeného člověkem.

    Profesor Tim Lenton z Exeterské univerzity ve Velké Británii, který nový výzkum řídil, říká: "Náklady na boj s globálním oteplováním se často vyjadřují ve finanční rovině, nicméně naše studie poukazuje na ohromné lidské náklady, které jsou spojené s neřešením klimatické nouze.

    "Ekonomické odhady téměř vždy zohledňují bohaté více než chudé, protože mají více majetku, o který mohou přijít; navíc inklinují k zohlednění situace lidí, kteří žijí nyní, před těmi, kteří budou žít v budoucnosti. V této studii považujeme všechny lidi za sobě rovné," dodává Lenton.

    Global heating will push billions outside ‘human climate niche’ | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/may/22/global-heating-human-climate-niche

    cz: https://www.blisty.cz/art/113491-studie-globalni-ohrivani-muze-z-klimaticky-priznivych-regionu-vyhnat-dve-miliardy-lidi.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: sorry za ten retardovanej transkritp ovsem .))
    TUHO
    TUHO --- ---
    chytlavej protest z valny hromady shellu .)

    go to hell shell and go to come back no more...
    https://twitter.com/fossilfreeLDN/status/1660946722082660353
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: jo, takhle to ani nezni pitomne, ale kdyz se potom podivas na skutecna cisla, uvidis, ze prostor pro rust tam jeste je ..

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: jestli to nekomu vadi, treba ho utesi, ze podle manna tyto kratkodobe vykyvy nad nejakou meznejsou klicove, klicova je dlouhodoba prumerna teplota ,)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Cas na bikiny, z cyklu #doomed

    Teploty se dostanou do neprobádaných výšin, varují meteorologové. Horko ještě zhorší El Niño – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/teploty-se-dostanou-do-neprobadanych-vysin-varuji-meteorologove-horko-jeste-zhorsi-el-nino/sc-870-a-222324/default.aspx

    Organizace se domnívá, že existuje 66procentní pravděpodobnost, že průměrná roční globální teplota mezi lety 2023 a 2027 bude vyšší o 1,5 °C oproti předindustriální době. To je problém, jelikož tato hranice je označována jako první bod zlomu, po kterém nastanou na světě nenávratné ekosystémy škody. S hodnotou operuje i Pařížská dohoda o ochraně klimatu.

    „Tato zpráva neznamená, že trvale překročíme hranici 1,5 °C stanovenou v Pařížské dohodě, která se týká dlouhodobého oteplování v průběhu mnoha let. WMO však bije na poplach, že úroveň 1,5 °C budeme překračovat krátkodobě a stále častěji,“ uvedl generální tajemník WMO Petteri Taalas.

    Organizace ve svém reportu také popisuje, že existuje 98procentní pravděpodobnost, že minimálně jeden rok z následujících pěti let a pět let jako celek budou nejteplejší v historii měření.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam