• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DNF: ojetá kola jsou fajn, ale duše nejde lepit úplně donekonečna a brzdit se taky musí :-) počítal jsem to každopádně v přepočtu na 1 km. Pokud si na svém ojetém kole ujel tisíce, spíš než 10 km, tak samozřejmě respekt.
    DNF
    DNF --- ---
    XCHAOS: blabol jsem myslel to s tim kolem, vydavas svoji zkusenost s novou temer motorkou, ja ti muzu zase rict zkusenost jezdeni na kole ktery jsem dostal protoze puvodni majitel uz ho nechtel ... to budou asi cisla, co? A to se bavis o nakladech a ne dopadech. Kazdej mame svoji pravdu, ale generalizovat je blaboleni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DNF: jezdím na kole hodně, bavím se o amortizaci elektrokola, které je těžší a tedy víc ničí pneumatiky a svojí vlastní baterku a brzdové destičky... samozřejmě, mám ještě ojetého horáka, který po 20 letech v podstatě po výměně základních komponent je už nezničitelný, ale taky je nezničený proto, že nam po Praze téměř nejezdím...

    tím sociálním statusem jsem nemyslel, že by hned všichni chtěli létat soukromými tryskáči a tak. Jde prostě o to, že každý Evropan si vlastní kariéru představuje tak, že se zaměstná někde v kanclu a bude dělat chytrýho. Fakticky ale ty baterky by někdo musel vykupovat, namlet, separovat z nich kobalt. Takhle si svojí kariéru nikdo z těch, kteří vědí o co jde, nepředstavuje. A obrovský množství našich spoluobčanů je fakt reálně blbých - ne jen lehce blbých, typu jak se jim smějou, že jsou "dezoláti" protože neuměj správně napsat tvrdý y/i. Jsou blbý z hlediska nedostatku kreativity. Volný trh funguje tak, že kreativní menšina je odsáta do existujícíh profesí, do kterých se někdo rozhodl hekticky investovat (často v minulosti a pak ho někdo slepě napodobil, protože to "funguje"). Když se většina populace dostane k penězům, koupí si nejspíš leda tak investiční nemovitost. Chytřejší část populace se naučila čerpat dotace, ale ty jsou často vypsané relativně na blbosti.

    V současnosti by pravděpodobně investice do separace vzácných prvků z použitých lithiových baterií byla naprosto strategická, ale u nás to nefunguje jako v Asii, kde je populace pragmatická a učenlivá a skutečně se do toho v každém větším městě nejspíš někdo pustí doma na dvorku. U nás si každý představuje, že to musí být obří fabrika, kterou mu nejlépe zadotuje EU. Podnikavost v tomhle směru je u nás na nule, protože u nás se pod slovem podnikatel rozumí někdo, kdo si koupí benzínovou pumpu a prodává vedle ní knedlíky s omáčkou...
    DNF
    DNF --- ---
    XCHAOS: Vypravet pohadky muzes nekomu, kdo nejezdi na kole denne. Blabol, kamo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DNF: kolo bohužel má docela drsnou amortizaci - cyklista konzumuje víc, než si myslíš. pneumatiky, řetěz, brzdové destičky... např. s náklady na 1 km jsem u nového elektrokola i po 8000 km lehce nad náklady ojeté Fabie (včetně PHM samozřejmě, Fabie samotná byla za hubičku)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DNF
    DNF --- ---
    XCHAOS: To, ze spotrebni chovani je znamka spolecenskeho statusu je mozna cely problem. Kdo nejvic utraci, lita soukromym tryskacem, ma (kazdej rok novy) velky zravy auto, zije sam v obrovskym klimatizovanym dome, nebo aspon SUVcko aby vozil deti o tri ulice dal do skoly - to je elita. Kdyz setris zdroje, recyklujes, jezdis na kole, tak o tyhle statusy prijdes. Nespotrebovavas, nejsi nikdo.

    A proto lidstvo v soucasne podobve bude muset vymrit.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PER2: mali by tam postavit priehradu na regulaciu tej vody, aspon by mali elektrinu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: takhle přímočaré to není... ty jednoduší kultury často maj vnitřní rozpory a měly by tendenci trpět stejně a samozřejmě směna s nějakou jinou kulturou se většinou min. části populace jeví jako vzestup a pokrok... Afrika je v tomhle specifická, třeba otroctví měli vždycky, ale znamenalo u nich něco jiného.

    Každopádně pořád lepší těžit kobalt, než uhlí. Ale ta recyklace je fakt ušlá příležitost. A to, že je s ní intuitivně spojený nízký sociální status, je podle mě součást problému...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: nebyla, ale s otroctvím se privilegované vrstvy měly líp, než bez něj. Jinak s fungováním to moc společného nemělo, to ovlivňovlay spíš environmentální faktory (neúrod, mor, extrémy počasí...)

    Dnes jde velmi zhruba o to, že velká část populace dosáhla navenek na statusové symboly privilegovaných vrstev minulých desetiletí - aniž by to ale reálně bylo udržitelného. (Ono to ale určitým způsobem udržitelné je, ale divným: je to třeba zájem přistěhovalců z rozvojových zemí - ekonomika je udržitelná asi stejným způsobem, jako požár...akorát v tomhle případě není úplně jasné, co ho živí, ale dost možná skutečně ta fosilní paliva... jsme zkrátka plíseň, kterou se nakazily zásoby fosilního uhlíku... )
    PER2
    PER2 --- ---
    v cine uz jsou zase napred, rozjeli net zero economy
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: pochopil jsi nejak priciny ukonceni otrokarstvi/nevolnictvi a da se z toho vzit neco k otazce ukonceni vykoristovani ekosystemu?

    laicky s myslim ze dlouho semyslelo, ze bez otroku nemuze spolecnost fungovat / byla to pravda
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    South32, IGO and other critical minerals’ $6 billion cost crises arrives at the worst possible time
    https://www.afr.com/chanticleer/critical-minerals-6b-cost-crisis-arrives-at-the-worst-possible-time-20230724-p5dqus
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: to je ale nejakej high level grouping/zobecneni, ze za problemy muze civilizace. To neni ten izolovanej root cause, kterej ti ten mnohdy ohranicenej civilizacni problem pomuze vyresit, aby ji zase v summary posunul o kus dal z evil na good.

    Jako give up and burn everything je taky reseni problemu, jen myslim, ze zrovna disbenefit u nej je ten nejmene vyhodnej ze vsech ostatnich moznych reseni :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Air pollution particles may be contributing to dramatic drop in global insect numbers
    https://phys.org/news/2023-07-air-pollution-particles-contributing-global.html

    Researchers from the University of Melbourne, Beijing Forestry University, and the University of California Davis report that an insect's ability to find food and a mate is reduced when their antennae are contaminated by particulate matter from industry, transport, bushfires, and other sources of air pollution.


    Using a scanning electron microscope, they found that as air pollution increases, more particulate material collects on the sensitive antennae of houseflies. This material contains solid particles or liquid droplets suspended in air and can include toxic heavy metals and organic substances from coal, oil, petrol, or woodfires.
    They exposed houseflies for just 12 hours to varying levels of air pollution in Beijing and then placed the flies in a Y-shaped tube "maze." Uncontaminated flies typically chose the arm of the Y-maze leading to a smell of food or sex pheromones, while contaminated flies selected an arm at random, with 50:50 probability.
    Neural tests confirmed that antenna contamination significantly reduced the strength of odor-related electrical signals sent to the flies' brains—it compromised their capacity to detect odors.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ARAON:

    ‘Winter is disappearing’: South America hit by ‘brutal’ unseasonal heatwave | Argentina | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2023/aug/03/south-america-winter-heatwave
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: tak ono to je ve skutecnosti dark side of civilization, protoze civilizace znamena tezbu, extrakce, zpracovani, a s.tim.spojena nerovnost, otroctvi a kolonialismus. takze pokud duslednost, tak potom bud odsouzeni civilizace, anebo zastavani pozice sily: my jsme ti silni a vy musite trpet, abyste nam dodali suroviny do nasich hracek, protoze tak to.chceme
    TUHO
    TUHO --- ---
    The world likely just had its hottest month on record. What a time to be a climate science denier | Graham Readfearn | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/commentisfree/2023/aug/03/the-world-likely-just-had-its-hottest-month-on-record-what-a-time-to-be-a-climate-science-denier?CMP=Share_iOSApp_Other
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: tak tech reseni problemu bude urcite vic, nez jen recyklace v zapadnich zemich. Jen se snazim rict, ze reseni problemu vzdycky zacina u jeho spravne identifikace :)

    A takovahle videa, ktera sice spravne upozornuji na nejaky problem ve svete, ale nakonec to rozmichaj v nesmyslne omacce pak spoustu lidi navadeji skrz emoce spatnym smerem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam