Česko se vůbec nepřipravuje na sucho, upozorňuje odborníkhttps://www.asz.cz/clanek/11404/cesko-se-vubec-nepripravuje-na-sucho-upozornuje-odbornik/Komunita klimatologů, vodohospodářů a dalších lidí zabývajících se dopady změny klimatu, ať už na vodní toky, biodiverzitu nebo sucho, poměrně dlouho a jasně říkají, po jaké trajektorii se vydáváme, co to bude znamenat a že to vyžaduje poměrně ambiciózní a široce pojatou strategii. Ale ze strany exekutivy nepřichází adekvátní odezva. Což je mimo jiné dáno i tím, že exekutiva obecně relativně dobře funguje v krizovém módu, kdy je krátkodobě potřeba něco udělat nebo rozhodnout. Ale mám pocit, že dlouhodobé strategie zkrátka moc neumíme.
Mluvíte o slabé odezvě exekutivy. Přitom mi ale přijde, že ve společnosti je problematika sucha už dlouho velmi živé téma.
Téma to určitě je a i bude. Ale bohužel se nedaří ani drobné věci. My nejsme extrémně bohatý stát, který může investovat neomezené množství prostředků do všemožných opatření. Ale o to více potřebujeme tu strategii. Měli bychom například vymezit regiony, které jsou citlivější, a těm zpočátku věnovat větší pozornost, tam pilotovat nové technologie. A mně osobně třeba chybí větší zapojení soukromého sektoru, protože zatím až příliš spoléháme na to, že zodpovědnost na sebe vezme stát a vyřeší to.
A to podle vás není vhodná cesta?
Z mého úhlu pohledu by dávalo daleko větší smysl, kdyby byla odolnosti vůči změně klimatu věnována pozornost hlavně ze strany jednotlivých podnikajících subjektů, kterých se ty dopady mohou dotknout. Podpora ze strany státu by pak mohla být v tom, že se například investice, které sníží závislost na odběru vody, podpoří daňovými odpisy.
Teď když už přijde sucho, exekutiva je téměř bezmocná, protože jediné, co můžeme v tu chvíli udělat, je snížit regulací spotřebu vody a ani to nejde tak lehce. Ale během sucha se nedají se udělat ani opatření v krajině, ani postavit nové vodní zdroje, protože to všechno trvá mnohem déle než samotná epizoda sucha. A i kdybych bleskově postavil vodní nádrž, tak ji během sucha logicky nenaplním. Takže přestože se jako lidé pyšníme tím, že jsme inteligentní a předvídaví tvorové, tak v tomhle jednoznačně selháváme.