• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    XCHAOS: V dnešní době LED považuji schodišťové spínače za relikvii 19.století :-) A ano, vím, že se ze setrvačnosti používají i ve většině novostaveb. Až někdy budeš žít v domě, kde osvětlení chodeb spíná jen venkovní čidlo soumraku, tak to pochopíš :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GLOBETROTTER: no, na začátku 20.století koncept "důstojný život seniorů" znamenal zhruba "bydlí v ulici osvětlené plynovými lampami a má na patře záchod, nemusí žít v dřevěnici na samotě a chodit do kadibudky". V dnešní době to možná znamená "vlastní mobil nebo bydlí s rodinou nebo bydlí v domově důchodců". Nemyslím si, že osamělé noční vycházky seniorů, kvůli kterým musí být všechny veřejné prostory nonstop osvětlené, jsou úplně základem dnešního životního stylu...

    Levicová kritika klimatické krize nikdy nemá problém se soukromými tryskáči oligarchů (dementní, nicméně marginální), individuálním automobilismem a podobnýma věcma. Ale jakmile člověk poukáže na to, že MHD která jezdí prázdná nebo skoro prázdná, je vlastně klimaticky horší, než žádná MHD a že veřejné osvětlení v podstatě má víc negativních dopadů (světelný smog, smyslové přetížení, nespavost, deprese...), než pozitivní (vágní "prevence kriminality", u které by ale zrovna levice měla vědět, že má hlubší sociální příčiny, než jen tmu...), tak je to špatně.

    Veřejné osvětlení on-demand může dnes být řízené milionem způsobů. Představ si jen schodišťový vypínač na každé lampě, který rozsvítí 5 lamp všemi směry. V éře analogových obvodů obtížně zadrátovatelné, navíc sodíkové výbojky startovaly 2-3 minuty. V éře digitálně řízených LEDek je to maličkost... nemusí jít jen o mobilní appku.

    Existují lidi, kteří si všimli setrvačnosti sociálních a ekonomických struktur spojených s určitou technologickou érou, které se pak zbytečně kopírovala nová technologie. Vzducholodi se snažily kopírovat velikost posádky lodi, odpovědí byly letadla, kde byla posádka daleko menší...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: já se nevyjadřuju k tomu, jestli se to má dělat. ale k tomu, jak bude vypadat "adaptace", az zvysena globalni teplota bude kolidovat s potrebami lidi v prvnim svete. Vysvetluju si tim, proc se odklon od fosilu resi zvolna. Je to plan B
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    XCHAOS: Mel bys psat romany.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: tezky prumysl nezaistil uplne blahobyt, iba zvysenie zivotnej urovne
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    UN: Sustainable Development Goals in deep peril | DW News
    https://youtu.be/JBI1SVLa75A?si=xy7zqKk1PM2DGji2
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    XCHAOS: Jo a co takhle kriminalita?
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    XCHAOS: Takže když půjde důchodce, co nemá smartphone, tak má smolíka. Nebo když nechceš, aby desetileté dítě mělo ještě mobil, ale chodí samo do školy, tak má v zimě taky smůlu.
    "Na začátku a na konci". Čeho? Ulice? Bloku?
    A co vozidla? Zavedeš pohybová čidla nebo zakopeš čidla do asfaltu (a co pak cyklisti?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GLOBETROTTER: no třeba by sis svojí ulici rozsvítil appkou v mobilu. Nebo vypínačem na začátku a na konci, když nejsi místní. Většina lidí by hlasovala, že chtěj spát a bylo by zhasnuto...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GIOMIKY: konzum v řadě ohledů historicky vždycky probíhal v symbolické rovině, z části. Například lidi mohli vždycky jíst z nepomalovaných talířů, ale preferovali jíst z pomalovaných talířů. Protože populace prostě stoupla na nějakou úroveň, kdy část lidí měla dost času na to ty talíře pomalovávat, třeba místo aby psala na sociální sítě, nebo tak něco. (Marx si dystopicky představoval, že tato tzv. nadhodnota bude přesměrována pouze na výrobu bičů a karabáčů, kterými bude privilegovaná třída pohánět do práce neprivilegovanou, ale naštěstí se mýlil - velká část nadhodnoty padne na náhodné fluktuace, náhodné lifestylové blbosti...)

    Lidi staletí věděli, že velká část jejich spotřeby je blbost a idea "dobrovolné skromnosti" existuje od okamžiku, kdy dokázali vyprodukovat víc, než potřebovali k životu. Proti téhle ideji stojí myšlenka merkantilismu - tedy, že za každou cenu musíš produkovat víc, než spotřebováváš (a následně tedy pak vyvážet víc, než dovážíš).
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    XCHAOS: "Já mám spadeno na veřejné osvětlení a aktivoval bych ho jen on demand... sice by města blikala jak lunapark, ale nakonec by se to nějak uklidnilo..."
    Můžeš to nějak rozvést?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: ta desetina je absurdně málo. Tady se málo mluví o tom, jakou roli hrajou televize s obříma uhlopříčkama, například. Vlastně jakýkoliv spotřebič, který má trvale přes 100W, bude mít větší spotřebu, než když člověk stejný čas stráví třeba jízdou na elektrokole...

    Ve světě se dnes o tepelných čerpadlech mluví docela hodně, slyšel jsem o mini-čerpadlech zabudovaných do bojleru, což v zimě moc smysl nedává, ale v létě to může být dobrý - chceš si dát teplou sprchu a ještě máš příjemně vyklimatizovaný byt, když si necháš teda otevřený dveře do koupelny... ještě lepší by ale byly výměníky tepla v odtoku vody, ale to je tak stavebně složitý, že by se spíš vyplatilo dělat teplárny integrované v čistírnách odpadních vod (Vídeň).

    Uhlíková stopa ČR souvisí s exportem energie a spotřebou těžkého průmyslu (montovny aut, apod.) a taky stavebním boomem (cement). Domácnosti jsou u nás spíše chudé a tak jako tak šetří z důvodu ekonomických tlaků. Není divu, že se u nás uhlobaroni snaží udržet kontrolu nad médii, aby jim náhodou veřejnost a demokratické mechanismy do tohohle eldoráda nevstoupily....

    Když ale říkám, že miliardáři na to maj relativně malý vliv a spíš se vezou na vlně životního stylu mas, tak tím mám skutečně na mysli, že se prostě jen vezou na vlně agregované poptávky světových domácností. U nás se moc nevyrábí luxusní zboží pro miliardáře, ale spíše levné škodovky pro davy, hnědouhelná energie pro celou Evropu, cetky ze skla pro celý svět, staví se tu spekulativní byty do kterých budou investovat potentáti z rozvojových zemí... sem tam nějaký soukromý tryskáč nehraje roli, bude mít spotřebu jako 50 aut, ale když vidíme, jak malý vliv by měla eliminace VŠECH aut, tak to je právě úplný nic. Miliardáře je lepší ignorovat - když je budeme hejtovat, pouze k nim přitahujeme pozornost, jakou si nezaslouží. Vnímal bych je spíš jako relativně nejímavý přírodní jev, nebo tak něco... díky mediální pozornosti existujou, radikální levice je tou pozorností a fascinací pomáhá spoluvytvářet, místo eliminovat.. (pomáhá vlastně replikovat ten koncept, tu ideu...). Má to spíš terapeutický efekt - "my nic, to miliardáři". Větší díl viny ale nese dementní middle management, podle mě...

    No ale rozklíčovat těch 90% uhlíkové stopy by stálo za to. Určitě velkou stopu bude mít stavebnictví - když bydlíte v betonové novostavbě, je úplně jedno, jestli v ní jíte maso nebo jste do ní přijeli autem. Zdroj energie určitě hraje velkou roli, přímotop poháněný elektřinou z uhlí bude mít 3x takovou stopu, než přímé pálení zemního plynu, jakkoliv se vám geopoliticky nelíbí (uhlí je prostě špaténka ať se na to podíváte odkudkoliv, jenže je lokální a tím politicky vydělává body, protože pořád všichni doufají, že uhlobaroni budou utrácet lokálně a ne si stavět mrakodrapy v Dubaji...).

    Já mám spadeno na veřejné osvětlení a aktivoval bych ho jen on demand... sice by města blikala jak lunapark, ale nakonec by se to nějak uklidnilo...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    XCHAOS: Jojo, kdo potrebuje vyrabet, kdyz se da jenom konzumovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: akorát geoinženýři z USA nějak neazažili kyselý deště u nás začátkem 80.let... který přijdou, když by následně ta síra klesla do troposféry, což se logiicky stane, protože ty molekuly SO2 taky něco váží. Kromě toho by kromě ochlazení došlo taky k zastínění a poklesu zemědělské produkce jako se to děje po výbuších sopek. Vzhledem k tryskovému proudění to zastínění neudržíš tam, kde ho potřebuješ.

    Tahle růstová industriálního epizoda východního bloku je docela málo debatovaná, zejména z přihlédnutím k tomu, jakou roli vlastně sehrála v rozkladu "velkého narativu" gulášového socialismu o tom, jak těžký průmysl zajistí blahobyt, apod.

    Lokální geoinženýring má podle mě daleko lepší šance. Např. různé potahování ledovců pokovenýma vodotěsnýma fóliema, v Alpách nebo v Grónsku... Když to funguje na zmrzlinu, mohlo by to fungovat i na ledovce... tam aspoň to albedo udržíš tam, kde na něj příroda byla zvyklá...
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TADEAS:
    Není v tom titulku nějaká chyba? :-)
    ENERGY-HUB - Zastupitelé Řevničova odmítli vznik větrné elektrárny,většina místních ji nechce
    https://www.portfolio.energyhub.eu/cs/articles/847203/zastupitele-revnicova-odmitli-vznik-vetrne-elektrarnyvetsina-mistnich-ji-nechce
    Stará Červená Voda větrníky nechce - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-stara-cervena-voda-vetrniky-nechce-40431545
    Lidé v Josefově odmítli v referendu stavbu větrných elektráren | Karlovy Vary
    https://vary.rozhlas.cz/lide-v-josefove-odmitli-v-referendu-stavbu-vetrnych-elektraren-9069764
    Občané Všerub na Plzeňsku rozhodli v referendu. Větrné elektrárny nechtějí - Plzeňský deník
    https://plzensky.denik.cz/zpravy_region/obcane-vserub-rozhodli-v-referendu-vetrne-elektrarny-nechceme-20230610.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Že obce nechtějí větrné elektrárny? To je mýtus, který se pořád opakuje • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/podcasty/ze-obce-nechteji-vetrne-elektrarny-to-je-mytus-ktery-se-porad-opakuje
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Tourism in times of climate change | DW Documentary
    https://youtu.be/SjS_vFvRmsQ?si=CxaJmv-JElS7dMSM
    TUHO
    TUHO --- ---
    Mikulas Peksa

    Česko se má na klimatickém summitu v NY poprvé zavázat k dosažení uhlíkové neutrality, tedy stavu, kdy do atmosféry nebude vypouštět žádné skleníkové plyny způsobené lidskou činností – nebo je bude umět odebrat. Cheme tumu jít s @PiratskaStrana naproti. Proto s @KlaraKocmanova pracuji na návrhu klimatického zákona.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    YMLADRIS: aha! děkuji
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    prodejte lyže než je smažou ,)

    FB-IMG-1695053423432
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam