• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Tourism in times of climate change | DW Documentary
    https://youtu.be/SjS_vFvRmsQ?si=CxaJmv-JElS7dMSM
    TUHO
    TUHO --- ---
    Mikulas Peksa

    Česko se má na klimatickém summitu v NY poprvé zavázat k dosažení uhlíkové neutrality, tedy stavu, kdy do atmosféry nebude vypouštět žádné skleníkové plyny způsobené lidskou činností – nebo je bude umět odebrat. Cheme tumu jít s @PiratskaStrana naproti. Proto s @KlaraKocmanova pracuji na návrhu klimatického zákona.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    YMLADRIS: aha! děkuji
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    prodejte lyže než je smažou ,)

    FB-IMG-1695053423432
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    levné techno řešení existuje, síra do ovzduší. tím je to imho pro bohaté vyřešený problém, plán B existuje.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: na to nebudes potrebovat panvicku, to iba za pekneho slnecneho dna nahadzes tie kukurice na chodnik a oni vypukaju :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: jinak ja teda fakt nevim, jak vypada adapatace logistiky, prumyslu, zemedelstvi na +2.7C ... jak rikam, jestli se sere na.mitigaci, sazi se na to, ze tam nebudou nejaky runaway tipping pointy, tak teda chci videt namodelovani tech stresoru na.+2.7 a jak se na to kdo chce adaptovat. nahřívám pánvičku na popkorn
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: a ztrati vic ten kdo uz/jeste nic nema (majetek, globalni status) anebo ti kdo vlastni napr
    vetsinu americlejch akcii? babo raď ,)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PRŮZKUM: Změn klimatu se bojí tři ze čtyř Čechů. Maso omezit nehodlají, mají strach ze ztráty pohodlí | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pruzkum-zmena-klimatu-median-cesko-zivotni-prostredi-planeta-katastrofa-ztrata_2309180500_ava
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: je to tak, nemluvě o tom, že naše schopnost (např. EU, nebo států severu) se adaptovat (technologické a institucionální možnosti, bohatství, nástroje a postupy = efektivita) je výrazně a řádově vyšší než u většiny států, na které ty změny dopadnou nejtvrději = geografický pás od sahelu až po Bangladéš.

    Já tohle heslo "všichni jsme v tom společně" beru jako klasické plakátové klišé, s tím, že se to snaží deklarovat solidaritu - že se "ono budoucí" týká i těch, kteří žijí v mírném pásmu (např. Norsko), tedy těch. kteří by to díky své poloze/bohatství/možnostem mohli sledovat s doutníkem v koutků a pytlíkem popcornu.
    Ale už jen záležitost migrace a "vše další" očekávané a neočekávané - v návazné kaskádě událostí - znamená, že ta míra sdílení těch potíži bude vysoká. Takže v nějakém ohledu jsme spolu (na jedné planetě, globalizované maximálně) a v druhém ohledu je to klišé výsměch "lidem z Bangadéše" nebo nějakého ostrůvku ve východní Asii ...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: do tohohle dobre ryje anderson v nize zminenem videu: to ze jsme v tom vsichni spolecne neni pravda, vic nez narodni prislusnost je determinujici socioekonomickej status a ta nadspotreba hornich globalnich deseti procent... lidi ktery si.toho.jsou nejvic vedomy, nejvic jsou do civilizace.investovany, nejvic.ze vseho profitujou a jsou taky nejvic odstineny od dopadu. to uz dodavam ja. fucking složitá skupina.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Antarctic sea ice: lowest in 7.5 million years??
    https://www.youtube.com/watch?v=ZFHKZMprEOU
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ‚Situace je kritická.‘ V New Yorku začíná klimatický summit, Česko se zaváže k uhlíkové neutralitě | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/sklenikove-plyny-globalni-oteplovani-new-york-summit_2309181214_vtk

    Kdyby všichni Češi zcela teoreticky přestali jezdit autem a jíst maso, roční emise skleníkových plynů by v Česku klesly asi o desetinu.

    Snižování spotřeby a další změny na osobní úrovni všech lidí mají sice nezanedbatelný význam, zásadní je ale role státu a rychlý přechod k udržitelné energetice, teplárenství či dopravě.

    Česko se zavázalo chránit své obyvatele tím, že bude plnit vědci doporučené klimatické cíle.

    (...) Realita je ale složitější – není jednoduché rozpočítat Pařížskou dohodu na jednotlivé země, ale svět obecně podle nejnovější zprávy OSN za snahou vyhnout se oteplení přes dva stupně Celsia výrazně zaostává a Česko není žádným premiantem klimatické politiky.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: akorat ze ta zmena ma sve delegaty: jsou to lidi, a tak ma mile Recko pred sebou nelehky ukol. Ve sve valce musi porazit nejen sebe samo, sve obcany ale i zbytek sveta. Zatim si mysli, ze jim na to budou stacit hadice a plne nadrze s vodou..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: jsme ve valce, ale obracene nez to mysli :D my jsme vybudovanim te energeticke infrastruktury zautocili na holocenni stabilitu, zadna cizi armada [klimaticka zmena] na nas neutoci. ... jsme otevreni mirovym jednanim s klimatickou zmenou, ale ona s nami nechce zasednout k jednacimu stolu, pritom nase podminky zaznely: my rozhodne nic menit nebudeme :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GLOBETROTTER: dementi
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Klimatičtí aktivisté blokovali berlínské ulice, polili barvou Braniborskou bránu | Svět | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/svet/berlin-braniborska-brana-aktiviste.A230918_075147_ln_zahranici_lsva
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Tens of thousands in NYC march against fossil fuels as AOC hails powerful message | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/sep/17/march-to-end-fossil-fuels-new-york-city
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    STARDAY: Kdyby potrebne statky produkovala nejaka lokalni druzstva tak to na uhlikovych emisich mnoho nezmeni. Doprava tvori nizsi jednotky procent.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam