TADEAS: tak to "méně dětí" je stejná blbost, jako strach z depopulace... jakýkoliv pokles populace v Evropě zaplácnou přistěhovalci, a to bez ohledu na poitické nuance diskuzí kolem toho (protože prostě chudší nebudou chtít makat a budou chtít služby a aby je někdo poskytoval místo nich a bohatší prostě budou potřebovat růst a pracovní sílu a aby si někdo kupoval a pronajímal byty a domy...)
Mimochodem, k tomu poklesu populace ve vyspělejších zemích mám zajímavou mimo-ekonomickou teorii, kterou hodlám statisticky nějak přezkoumat: podle mě je omyl hledat korelaci mezi životní úrovní či HDP a poklesem populace. Ve skutečnosti je podle mě podstatný očekáváný věk dožití a věkové složení elit v populaci, což ale s životní úrovní ve většině zemí koreluje (jen málo zemí s vysokou životní úrovní má nízký očekávaný věk dožití, protože delší život je luxus, který je okamžitě poptáván, jakmile populace bohatne).
No a mladí lidé tak nějak kopírují většinový životní styl a když vzhledem k růstu věku dožití je většina elit ve věku, kdy už děti ani mít nemůžou, tak jednoduše to, co je napodobováno je - "užívat si života" a nemít děti. Do módy přichází např. domácí zvířátka, akorát to původně byly náhražky pro starší lidi, co už nemůžou mít děti...
Mimochodem nemít dítě a živit domácí zvíře je klimaticky úplně naprd (stejně jako vegetariáni, co kupují maso jen svým pejksům apod. - prostě nekonzistence a marnost všech lifestylových countrmeasures je dechberoucí... a teď sorry, jdu si hrát se solární elektrárnou, což je úplně stejná marnost...)