• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    onward&forward


    Success of Geert Wilders’ far-right PVV raises fears for Dutch climate policies | Netherlands | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2023/nov/26/geert-wilders-far-right-pvv-dutch-climate-policy

    The party wants to extract more oil and gas from the North Sea and stop building wind turbines and solar farms. It also wants to abolish the Dutch climate law and leave the Paris agreement on climate change.

    Its manifesto says that the climate has always changed and that the Netherlands – 26% of which lies below sea level – can adapt to further changes. “We will stop the hysterical reduction of CO2 , with which we, as a small country, mistakenly think we can save the climate.”

    The Dutch are among the biggest polluters in the world, and also in Europe. Per person, the Netherlands pumped more planet-heating gas into the atmosphere in 2021 than all other EU member states bar Estonia, the Czech Republic, Ireland and Luxembourg.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Chances are high that current structures of governance will not succeed

    COP28 Is Humanity's Last Clear Chance To Avoid A Climate Catastrophe — UN Chief - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2023/11/25/cop-28-is-humanitys-last-clear-chance-to-avoid-a-climate-catastrophe-un-chief/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    EU climate chief: China must help fund rescue of poorer nations hit by disaster | Cop28 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/nov/26/eu-climate-chief-china-fund-rescue-poorer-nations-cop28
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Nejmenší částice vzduchu mírně brzdí klimatickou změnu. Ve městech ale ničí zdraví | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/nejmensi-castice-vzduchu-mirne-brzdi-klimatickou-zmenu-ve-mestech-ale-nici-9120382

    Rev. Mod. Phys. 95, 045002 (2023) - Atmospheric nanoparticle growth
    https://journals.aps.org/rmp/abstract/10.1103/RevModPhys.95.045002

    Nejmenší částice vzduchu o velikosti do 100 až 200 nanometrů dlouho vydrží v podobě aerosolů a můžou tak přispět k částečnému zmírnění klimatické změny. Materiáloví chemici z Vídně v nové studii upozorňují, že lepší znalost vzniku a chování aerosolů by mohla pomoci zpřesnit klimatické modely.

    Částice, které tvoří základ aerosolů, vznikají v řadě různých chemických reakcí, až se z nich stanou kondenzační jádra, která dají vznik oblakům. Zatím nebyly dostatečně popsány. Jsou velmi těkavé, na vzduchu oxidují, snadno k sobě přilnou, s vodou vytvářejí mlhu nebo hustší mraky. Článek o nich vyšel v časopise Review of Modern Physics. „Ty nejmenší dosahují velikosti jen desítek nanometrů, obtížně se měří,“ upozorňuje odborník na životní prostředí Tomáš Cajthaml.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Michal Belda: Modely klimatu - lze předpovídat počasí za 100 let? (Živě Benátská 2, PřF UK, Praha)
    https://www.youtube.com/watch?v=K6w250TrDmo
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Actors and academics criticise UK over climate ‘madness’ and limits on protest | Environmental activism | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/nov/24/actors-and-academics-criticise-uk-over-climate-madness-and-limits-on-protest

    Hard Art
    https://hardart.metalabel.com/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Copenhagen's weirdly tall benches are a warning about climate change
    https://youtu.be/ViFY9KB6090?si=RHz3Be8oWHAP1i6q
    TUHO
    TUHO --- ---
    Katja Doose (2021): A global problem in a divided world: climate
    change research during the late Cold War, 1972–1991, Cold War History, DOI:
    10.1080/14682745.2021.1885377

    This article argues that global environmental changes provided a
    fruitful ground for scientific collaboration during the Cold War.
    Taking the climate research cooperation of the 1972 US-USSR
    Agreement on Environmental Protection as a lens, this article shows
    how both superpowers, initially involved in weather warfare against
    each other, soon cooperated to tackle the rising problem of climate
    change. The study reveals that while the cooperation was foremost a
    scientific undertaking driven by the need for data it nevertheless
    constantly oscillated between scientific collaboration to advance
    one’s own research agenda and the political tensions of the Cold
    War rivalry.

    https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14682745.2021.1885377
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: od toho jsou školní psychologové už dnes, a byli i před 40 lety, aby rodičům vysvětlili, že to dítě je možná nadaný, ale plácá kraviny a nejlepší bude ho zaměstant v reklamce na nesplnitelný sny.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Náznakům, že mezi německými klimatickými extremisty panuje frustrace, protože skupina nedosáhla svých cílů, dává za pravdu nejnovější vývoj – klíčová členka vedení, přezdívaná „matka zakladatelka“, překvapivě odchází a další tři ji následují.„Poslední generace sdělila v interní chatovací skupině, že zakládající členka Lea Bonaserová v úterý ráno oznámila, že rezignuje a skupinu opouští,“ napsal list Bild. Na chatu se píše: „Důvody analyzuje vedení. Tato zpráva námi velmi otřásla.“

    (..) V roce 2021, před volbami do Spolkového sněmu, se spolu s Henningem Jeschkem (23) zúčastnila protestní hladovky, která vedla k založení Poslední generace. Vyzvali tři hlavní kandidáty na kancléře, aby veřejně diskutovali o opatřeních proti klimatické krizi. Akce skončila po čtyřech týdnech, když Olaf Scholz souhlasil s rozhovorem během následujícího měsíce.

    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-vedeni-posledni-generace-se-droli-louci-se-matka-zakladatelka-40451748#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=abtest198_novy_panel_sluzeb_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    https://www.bz-berlin.de/berlin/fuehrungsebene-der-klima-kriminellen-faellt-auseinander?dicbo=v4-6HSqDUg-1078425718&cid=kooperation.home.outbrain.desktop.SF_8.Bz

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: v principu to muze fungovat, kdyz tam budes mit dobry lidi. Samotna zmena organice / governmentu to nevyresi.

    Kdyz si treba vezmes zakon o statnich zakazkach, neskutecne brzdi a prodrazuje exekuci statnich projektu. Vsichni ale vime, jak to vypadalo bez nej. Napr. ve startupech nic takovyho nemas, sledujes uplne jiny KPIs, pac visy ze ty lidi sou motivovany necim jinym, nez si urvat zvanec na ukor dlouhodobejch cilu.

    I v businessu (CR) je nedostatek vsestranne sikovnejch/motivovanejch lidi s holistickym pohledem na deni ve firme, natoz, aby se jim chtelo do soucasny politiky.

    No a pak se muze clovek rozhlidnout co nam zbylo ve snemovne...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: tak svobodna volba povolani neni zadnej treti zakon termodynamiky. ve skolce ti v CIne zmeri IQ a uz jses jasnej (v budoucnu)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: nova forma governmentu, kde kdyz ti okrsek nefunguje, strana te da popravit :DD

    Pobavilo. Vdecny povolani. Ti nejchytrejsi/nejkompetentnejsi se budou tlacit do tehle funkcnich pozic...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TUHO: univerzita je něco jako české dráhy nebo AV, takovej skanzen duší, co recyklujou dokola tu stejnou věc.
    YMLADRIS: nechceš si na ty fantasmagorie o crowdfuundingu AIgovernmentu najít nějaký jiný doupě?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: napadaji me dva gamechangery. bud "valecna ekonomika", tj stav ve kterem si ani verejna sprava nemuze dovolit stagnovat a jet na autopilot, protoze vsichni jsou v nervu a boji se o sve bezpeci. Napriklad az jaderne mocnosti, tedy chci rict AI mocnosti vyvinou nove AI-based zbranove systemy a vypuknou zavody ve zbrojeni 2.0.

    nebo skoro to samy ale pozitivne ramovany. nynejsi LLM systemy dokazou resit problemy jen takovym tim Kahnemanovskym "rychlym" instinktivnim myslenim, tim jeho systemem 1. prohledat stanovy prostor a neco placnout, obcas se trefit obcas ne. Hence ten nekonecny proud vtipu jak AI neco nevi, vi blbe. Ale ted je na poradu dne ucit LLM systemy myslet tim druhym "system 2" zpusobem, do hloubky, drzet si cely odvozovaci strom, doopravdy "hluboce myslet". (rozdil - vybrat si dum na prvni dobrou z katalogu, versus hluboce promyslet a navrhnout dum). Pokud by to do par let klaplo, AI by mohla zacit navrhovat fakt dobre projekty i pro tu verejnou spravu / suplovat nedostatek kvalitnich lidi. bychom se na to treba skladali na crowdsourcing webu :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: No tak, ze to nekde nefunguje, neznemna ze to nemuze fungovat v principu nikde. Nevidim tam proste zadnej principialni problem - spoustu praktickejch a obtizne prekonatelnejch, to ano). Ale mame pred sebou spoustu obtizne prekonatelnejch problemu, ktery prekonat musime.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: mám zkušenost jen z univerzity a tam je ten proces zlepšování kvality naprosto fake. Zvolí se nějaké "indikátory" a pak se píšou "reporty". Změna ale není ani kdyby se leadership stavěl na hlavu, protože sebrat lidem peníze nemůžou / senát je odvolá že dělají moc vlny.

    Ministerstvo bude IMHO total to samý
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Jasne, ze to jde menit, ale musis se na to zamerit. Ona ta zpetnovazebni smycka nespadla taky do byznysu z nebe, on ji z nejakyho duvodu zavedl (vlastnik chtel vetsi zisk: zavadi monitoring spokojenosti zakazniku, ti nevolaj z call centera, protoze se zrovna nekomu chce zjistovat, jak se mas .). Neexistuje duvod, proc by takovy zadani nemohl vytvorit ten, ktery ovlada jinou formu byrokraticky organizace (kazda korporace je v podstate byrokracie). Takze tu zpetnovazebni smycku muzes vytvorit. Mnohdy se to uz deje a uspesne (muzu porovnat tim jak ziju na Slovensku, tak rozdil mezi urovni statni srpavy je znacny).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: odpověď nemám, ale souvisí to s tou "reward funkcí". Zasilkovna chce maximalizovat zisk, proto neustále inovuje aby dělala věci o které mají klienti zájem. Česká pošta má jiný úkol - plnit veřejnou zakázku (roznášet důchody, doporučené dopisy) a nemá "reward funkci", nemá se kolem čeho zlepšovat a je strašná.

    Stejně tak jakýkoliv odbor na ministerstvu. Ti lidi ani nemají jak vědět, podle čeho by se vyhodnotil progres jejich práce, není tam ta zpětnovazební smyčka / profit. Měnit to nejde , třeba že by fungovala tuna soukromých agentur, které lze vyhodit a najmout jinou, protože kapitalismus má hrozný bad rap (oprávněně).

    Ani v relativně jednoduchých věcech se ta kompetenční smyčka nedá zavést (např že by učitel nebo doktor byl hodnocen podle toho jak jsou spokojeni jeho klienti). Natožpak lidi co by měli zavádět janevim tu dekarbonizaci. Je to podobné jako v tom socialismu - hlavně nenaštval ty u moci (např uhelná lobby)

    Jsem zvědavá zda mají šanci nějaké ty nové formy governmentu / ankap / radikál co teď zrušil v Argentině centrální banku / nebo teda ti Číňani kde když ti okrsek nefunguje, strana tě dá popravit ...

    Nevidím žádné jednoduché řešení co s tim
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK: Ok, tak to asi chapem jinak robustnost. Ja nemyslim robustnost ve smyslu, cim vetsi tim lepsi, vidim giganticky moznosti pro zestihleni (predevsim v digitalizaci, lepsi informacni infrastrukture, etc), ale stejne vidim, ze je v urcitejch oblastech zasadne posilit kapacity. Nektery know how proste nevytvoris za den, plus kdyz ho nemas, tak ani nemuzes zadavat podklady pro dalsi subjekty / outsorcovat veci, protoze NEVIS CO A PROC mas zadavat.
    Mozna proste je lepsi slovo "kompetentnejsi"...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam