• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    L4MA: mi predstavivost nedela problem. Priklad, longevity, lidi se zacnou dozivat stovek let a hlavni volebni pravo budes mit az od sta let, az prekonas zakladni tribalismus a ego hry

    nevime co se stane
    L4MA
    L4MA --- ---
    YMLADRIS: jj, to poptavam, a muj mozek si prave nedokaze predstavit ze by karty v lidskejch mozcich mohly bejt rozdany jinak. :)
    jinak AI naprojektuje maximlane tak trajektorii jak udrzet aktulani status quo. :D rad se budu mylit, muzem se k tomu vratit za pet let. :D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    L4MA: ted jsem si znovu precetla, ze poptavas vizi vedouci k zmene paradigmatu. Jestli je to mysleny, ze by nejaky nadkriticky mnozstvi zacalo myslet na dyl nez pet let dopredu a dal nez na 50km kolem sebe, tak to nevim jestli je vubec nejak kognitivne mozny, kvuli tomu jak karty rozdany v lidskych mozcich

    Ja odpovidam na otazku jestli muze byt zmena paradigmatu ve smyslu ze elity se nejak ztotozni s udrzenim sveta v planetary boundaries, protoze AI jim naprojektuje trajektorii jak by se to presne melo udelat
    L4MA
    L4MA --- ---
    YMLADRIS: naprosto bez urazky, ale tvoje uvahy jsou vzdycky desne naivni. naivita je urcite skvela copovaci metoda, nebal bych se rict az zavidenihodna, ale stejne jako internet, tak ani spoluprace cipu :) ani jina zazracna technologie zadnym zpusobem nemuze ovlivnit tu zakladni pricinu.
    vzdyt je to jak s konspiracnima teoriema. lidi nejsou schopny a ochotny domluvit se na urovni vesnice citajici stovky obcanu, nebo v ramci domu s desitkama obyvatel. jak by mohli bejt schopny domluvit se/konspirovat na planetarni urovni. a jak by tomu mely pomoc AI modely ziveny lidskejma inputama. :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    L4MA: internet (zrychlení spolupráce lidí) akceleroval spoustu záležitostí. AI (spolupráce čipů) by mohla mít podobný efekt, kterej nejde předem předpovědět a předpočítat, tak jako se ještě v 1995 myslelo, že net, ok, něco jako Zlaté stránky (telefonní seznam)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    OPEC zeme nemaji (aspon ty arabsky) krome nafty vubec nic. Musel byt to byt nejaky projekt intelektualni kolonizace jako ze cinani tam poslou lidi postavit fabriky na čipy a zaměstnávat přitom araby. Jinak si nedovedu představit, že by to (těžbu) vláda vypnula výměnou za hezký bunkr ve švajcu pro sebe a svoje rodiny

    TUHO nebo jsou fakt reálné nějaké analýzy, co by tam mohli nebo měli podniknout?
    L4MA
    L4MA --- ---
    TUHO: jasny, to vsichni co se o to aspon trochu zajimame vime dekady. prakticky uz neni o cem diskutovat.
    me osobne by jen zajimalo, jak si nekdo kdo neni v takovy negaci jako napr. ja predstavuje, ze dojde ke zmene paradigamatu a napr. polozeni zakladu novy globalni financni infrastruktury (a vsech dalsich planetarnich nutnosti :)). bez idealistckejch frazi "jak by to melo bejt", ve svetle aktulani nedobry situace, a sprihlednutim k tomu ze "era Grety" ani "era kovid - nature is healing" neprinesla vubec nic, ba naopak. takze bych si rad poslech to halucinovani, oprosteny o idealismus, nevim jestli to je vubec mozny. :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    L4MA: Hele ja tu negativitu chapu a sdilim ji, ale ta konference neni podle me absurdni. Ve stkuecnosti je to jedina sance jak se hnout kupredu, protoze ta akce neni mozna bez globalni koordinace. Problem je, ze je proste rada hracu, ktera vi, ze pro ne je to hrozba a snazi se ji torpedovat. Fosilni prumysl v USA se postavil na zadni hned zkraje 90. let a nalil stovky milionu do toho, aby kydal spinu na IPCC, COP, UN... Proc? Ty lidi nevyhazujou penize z okna jen tak pro nic za nic, chapou moc dobre, jaky pro ne mezinarodni dohody znamenaj riziko.

    Dalsi vec je, ze v ty zaplave negativnich zprav, ze se nam stale nedostalo dostat na trajektorii klimaticky stabilizace trochu se opomina, ze dost vyraznej progres se podaril. Ale ano, neni dostatecnej, je pozde, etc. Ale jestli je nejaka cesta dopredu, tak skrze mezinarodni vyjednavani.

    Kdyz si trochu zahalucinuju, tak mi zaroven prijde, ze proste chybi vetsi incentivy pro staty typu OPEC, ktery se v soucasny situaci cejtej jako hlavni loosers. Potrebovali bysme imho novou globalni financni infrastrukturu nejaky Brettonwoods pro 21. stoleti, ktera je to scohpna financovat a krome nakladu taky generovat nejaky jasny pobidky.

    Most people don’t realize how much progress we’ve made on climate change » Yale Climate Connections
    https://yaleclimateconnections.org/2023/11/most-people-dont-realize-how-much-progress-weve-made-on-climate-change/
    L4MA
    L4MA --- ---
    TUHO: aniz bych se do toho chtel nejka zabrusovat, jiste mas o konkretnich detailech radove vetsi prehled nez ja, ale "co si vsichni mysli" nebo co se povida na absurdni konferenci, neni zas tak dulzity proti tomu, co se realne deje. viz veskery info z tohodle klubu, deni ktery muzem videt na vlastni oci kolem nas kazdej den, a trebas nejaka exemplarni informace vytrzena z kontextu? :) to co rikas o tom "potencialu" je wishful thinking, nebo existuje nejakou hmatatelny podklady, proc to neni jen (navic uplne smesne prezentovanej) smokescreen? ptam se uplne neironicky, jsem zabredlej v podle me naprosto realisticky negativite, ktera se kazdym rokem a takovymhle "historic milestonem" prohlubuje. to o cem jsme tu pred ctyrma rokama akademicky/sarkasticky klabosili, je dnes realita. vubec nechci kritizovat, ze chces nahlizet nejpozitvnejc jak je to mozny.

    https://www.imf.org/en/Blogs/Articles/2023/08/24/fossil-fuel-subsidies-surged-to-record-7-trillion
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: bolsonarovi můžeš ten prales teoreticky vykoupit a zachránit

    Ale opec je neřešitelnej. Vybombardovat to asi nejde
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Ja musim nacist, co se teda skutecne prijalo. Ten vyvoj byl dost zajimavej a dramatickej, osciloval od velkejch nadeji, po frustraci z toho, ze OPEC a Rusko to torpedujou a potopej a nakonec to vypada na dulezitej, ale stale nedostatecnej posun vpred. Podle me bysme se meli sakra zamyslet, co se vsema tema fosilnima lobbistama a petrostatama, ktery se snazej proste cestu k relativne bezpecny budoucnosti torpedovat.

    Johan Rockström
    @jrockstrom
    No, COP28 will not enable us to hold the 1.5°C limit, but yes, the result is a pivotal land-mark. It makes clear to finance, business and societies that we are now finally - 8 years behind Paris schedule - at the beginning of the end of the fossil-fuel driven world economy (1/4).

    Science called for a mitigation COP, and we got a mitigation COP, focused on fossil-fuels. The world must now act accordingly, i.e. rapidly transition away from oil, coal and gas, aiming at >40% reductions by 2030 and reaching net-zero by 2050, as recognized in the text (2/4).

    Yet, the text on transition away from fossil-fuel remains too vague, with no accountability for 2030, 2040 & 2050. No recognition that scaling CO2 removal technology needs to occur in addition to fossil-fuel phase out, to have a chance of limiting global warming to 1.5°C (3/4)

    And there is no convincing plan on how to transition away from fossil-fuels. National voluntary action alone will not do it. Collective, global action, on finance, carbon pricing, and technology exchange are also needed, at a scale vastly exceeding what is now on the table (4/4).
    TUHO
    TUHO --- ---
    L4MA: imho presne tohle si fosilnpropaganda preje, abysi vsichni mysleli.

    ten potencial je prave znacnej, proto tam posilaj tolik lobbistu, aby se to snazili potopit
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    me by zajimalo, jak prakticky tyhle mega setkani fungujou. krome toho, ze to je obri konference, kde probiha velky chlubeni a lobovani, tak jak prakticky probihaji jednani, kteramaji vest k nejakym zaverum
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SCHWEPZ: vlk se nazere transition a akciova koza zustane cela
    L4MA
    L4MA --- ---
    YMLADRIS: nebude to mít vliv absolutně na nic co bylo udajnym predmetem setkani, nicmene v petrokuloarech se jiste nezahalelo. :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

    vase pocity kolem COP28

    21 hlasy od 21 respondentů

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TUHO: jojo, na 28.mém setkání to tam zaznělo ,-) Tleskali i ropní šejkové :D

    "Instead of the phrase "phase out" the text tells countries to "transition away" from fossil fuels, beginning this decade"
    'Historic' COP28 deal to 'transition away' from fossil fuels adopted | World News | Sky News
    https://news.sky.com/story/cop28-draft-resolution-no-reference-to-phasing-out-fossil-fuels-13029230

    'Historic' COP28 deal to 'transition away' from fossil fuels adopted - BBC News
    https://www.youtube.com/watch?v=88FMgyUlNqY
    TUHO
    TUHO --- ---
    SCHWEPZ: takze nakonec jistej progres?

    For the first time ever, COP28 ended with a deal to transition the world away from fossil fuels, Bloomberg reports. It says the United Arab Emirates (UAE) president Sultan Al Jaber arrived at a deal “strong enough for the US and EU on the need to dramatically curb fossil fuel use while keeping Saudi Arabia and other oil producers on board”. It notes that Al Jaber brought the gavel down on the so-called “global stocktake” text on Wednesday morning – a day later than when COP28 was scheduled to conclude – and was greeted by applause and cheers by delegates. The draft text of the global stocktake deal, which was published early this morning, “calls on parties to contribute to the following global efforts”, including “transitioning away from fossil fuels in energy systems in a just, orderly and equitable manner, accelerating action in this critical decade, so as to achieve net-zero by 2050”, Le Monde reports. It notes that the text does not include a request to “phase out” fossil fuels as many countries and civil society groups hoped for. According to the Press Association, the agreement “defied the expectations of many observers who thought that the host country being a major oil exporter would be too much of a conflict of interest”.

    COP28 ends with deal on transition away from fossil fuels - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/daily-brief/cop28-ends-with-deal-on-transition-away-from-fossil-fuels
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Konec fosilních paliv. Česko se na COP28 přidalo k zemím, které navrhly historické prohlášení | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/cop28-klima-fosilni-paliva-rezoluce-jednani-dohoda_2312130823_kac
    TUHO
    TUHO --- ---
    R_U_SIRIOUS: jako nejaky (podstatny) zmeny uz se podarily. ale bohuzel porad stale malo

    Most people don’t realize how much progress we’ve made on climate change » Yale Climate Connections
    https://yaleclimateconnections.org/2023/11/most-people-dont-realize-how-much-progress-weve-made-on-climate-change/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam