• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: ne tak zhurta

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2:

    V Českém Krumlově vystoupala hladina Vltavy na druhý povodňový stupeň - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-v-ceskem-krumlove-vystoupala-hladina-vltavy-na-druhy-povodnovy-stupen-40455322
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Veřejnost o energetické politice a o Zelené dohodě pro Evropu
    👉 O energetickou politiku se zajímá necelá polovina (49 %) Čechů, což představuje zřetelný pokles zájmu v porovnání s loňským šetřením, ale nadále výrazné navýšení oproti všem předchozím výzkumům.
    👉 Jen o málo více než čtvrtina (26 %) dotázaných má podle svého vyjádření dostatek informací o Zelené dohodě pro Evropu.
    👉 35 % českých občanů se Zelenou dohodou souhlasí, 49 % s ní nesouhlasí. Jen šestina (17 %) českých občanů přitom pokládá cíl Zelené dohody za dosažitelný, dvoutřetinová většina si myslí, že její cíl dosažitelný není.
    Více v tiskové zprávě CVVM
    Veřejnost o energetické politice a o Zelené dohodě pro Evropu – srpen/září 2023 - Centrum pro výzkum veřejného mínění
    https://cvvm.soc.cas.cz/cz/45-ostatni/ekologie/5771-verejnost-o-energeticke-politice-a-o-zelene-dohode-pro-evropu-srpen-zari-2023
    PER2
    PER2 --- ---
    PER2: a je libo povoden
    3. tupen

    PER2
    PER2 --- ---
    letni bourka na vanoce nebyla na me bingo karte (:
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Baked In – George Monbiot
    https://www.monbiot.com/2023/12/13/baked-in/

    Klimakonference nikam nevedou a ani vést nemůžou. Jsou tak totiž nadesignovány
    https://denikreferendum.cz/clanek/35927-klimakonference-nikam-nevedou-a-ani-vest-nemuzou-jsou-tak-totiz-nadesignovany

    Systém klimakonferencí OSN je nastaven tak, aby hájil zájmy fosilních korporací a států těžících fosilní paliva. Je třeba zlomit jejich moc a k mezinárodní akci hledat i jiné cesty. Přírodě totiž hrozí kolaps a brzy už nebude na nic čas.

    Od okamžiku, kdy se v roce 1992 na půdě OSN uzavřela rámcová dohoda směřující k omezení emisí oxidu uhličitého, jsme jej v důsledku spalování fosilních paliv vypustili do ovzduší víc než za celé předcházející dějiny. A letos v celkovém objemu vypuštěných emisí pravděpodobně padne další rekord. Zatímco na klimatických konferencích se jen mlátí prázdná sláma, svět spěje ke zkáze.

    Konference smluvních stran (z anglického Conference of Parties pochází obecně užívaná zkratka COP — pozn. JP) jsou prolezlé lobbisty fosilního průmyslu. Je to, jako byste dovolili výrobcům zbraní určovat obsah mírových konferencí. V letošním roce byl počet fosilních lobbistů na konferenci COP dokonce vyšší než počet členů jakékoli delegace členské země OSN — s jedinou výjimkou.

    A fosilní lobbisté nejsou jediní. Na letošní konferenci se to rovněž hemžilo lobbisty masného průmyslu a vyslanci dalších planetu pustošících odvětví. Událost, která by měla být nejdůležitějším summitem na Zemi, připomíná spíš obchodní veletrh.

    Je vlastně nepochopitelné, že dvě základní opatření, která měla jednání přinést už dávno, a to jako své základní východisko — to jest rozhodnutí ponechat zbývající fosilní paliva v zemi a ukončit většinu takzvané živočišné výroby — mezi výsledky žádného ze summitů COP nikdy nefigurovala. Neměli bychom však být překvapeni. Uzavírané dohody totiž kladou důraz výhradně na falešná řešení, jako je ukládání uhlíku, jejichž základním smyslem je předstírat, že „se něco dělá“, aniž by se ovšem cokoli podstatného změnilo.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Zelené střízlivění. Udržitelné investice prodělávají miliardy | Hrot
    https://www.tydenikhrot.cz/clanek/zelene-strizliveni-udrzitelne-investice-prodelavaji-miliardy

    Wall Street’s ESG Craze Is Fading - WSJ
    https://www.wsj.com/finance/investing/esg-branding-wall-street-0a487105

    V Evropě budeme mít takzvaná ESG pravidla pro firmy povinná, a odběratelé dokonce budou muset kontrolovat, zda nemají ve svém dodavatelském řetězci nějakého zeleného hříšníka. Ve spojených státech jsou už dál a sčítají první škody dobrovolného investování podle politických preferencí.

    Podle nedávno zveřejněného přehledu deníku The Wall Street Journal zmizelo letos z fondů pyšnících se ESG strategií čtrnáct miliard dolarů a mnohé fondy kvůli tomu mění své názvy nebo se uzavírají a přiklánějí se zpět ke konvenčním investičním strategiím.

    Ale nařezáno dostávají i konkrétní společnosti z oboru čisté energie. Dvěma letos nejhoršími společnostmi z celého burzovního indexu S&P 500 jsou solární firmy Enphase Energy a SolarEdge Technologies, které se od začátku roku propadly o šedesát, respektive o sedmdesát procent.

    Firmy z oboru větrné energie si vedly tak špatně, že musely odstupovat od některých kontraktů, přičemž dánská společnost Ørsted se propadla v dolarové hodnotě o 48 procent a floridská společnost NextEra Energy o 29 procent. Jediný, kdo se vzpírá vývoji, je Muskova automobilka Tesla.

    Autoři analýzy nacházejí několik důvodů, proč tyto investice ani s masivní a plošnou podporou státních dotací za zády nevynášejí. Jedním z nich je nám dobře známá skutečnost, že se byrokracie při poskytování dotací z obřího balíku zelených státních podpor (ve Spojených státech se tak děje podle zákona o snížení inflace) prostě není schopna zorientovat v záplavě informací a úřadování drhne.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    DZODZO: v lete jsem jel na kole mezi Vidni a Blavou, napocital jsem pres 100 vetrniku,pak jsem prestal pocitat, spal jsem ve stanu, nejblizsi byl asi 500m. Mnohem vice, nez ten vetrnik, me ale rusily auta. Vetrniky jsem neslysel. A hluk fakt nesnasim.

    Mimochodem pres tu Krounu a Frantisky vede statovka na Policku, jezdi se tam hodne a rychle. To v tom clanku taky nepisou, pisalci ...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ZAHRADKAR: vsak hluk vzdy vadi cp-ckarom viac nez tym, ktori oblast trvale obyvaju, lebo na ten hluk si casom zvyknes a prestanes ho vnimat, ale vikendovi chalupari hladaju ten unik z hluku rusneho mesta a preto im bude vadit cokolvek
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    ZAHRADKAR: Takze pruda jak Brno - viz úplně dole.

    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Větrník jako dva Ještědy. V obci schválili stavbu elektrárny, lidé z roubenek zuří - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/krouna-referendum-vetrna-elektrarna-frantisky/r~0d6e725a936611eeba5b0cc47ab5f122/

    NIMBY rulez. Zajimalo by me, jestli ten profesor Kvicala v te roubecne bydli, nebo je to jen obyc upruzeny chalupar. Vsadil bych si spis na to druhe.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Renewables cover more than half of Germany’s electricity demand for first time this year | Clean Energy Wire
    https://www.cleanenergywire.org/news/renewables-cover-more-half-germanys-electricity-demand-first-time-year
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    ČR má mít podle EK vyšší cíl pro čistou energetiku v roce 2030. V návrhu českého klimaticko-energetického plánu nevyužíváme nás potenciál OZE.

    https://commission.europa.eu/system/files/2023-12/Factsheet_Commissions_assessment_NECP_Czechia_2023.pdf

    ✘ On renewable energy, Czechia’s draft updated NECP is missing sectoral trajectories and
    lacks a comprehensive framework of policies and measures that the country intends to adopt
    across relevant sectors.
    ✘ On research and innovation, the plan contains only general energy R&I objectives, while
    clear quantified targets for research in clean energy technologies and the corresponding
    implementation timeline are missing for 2030 and 2050.
    ✘ The draft updated NECP does not provide details on the investment needs and funding
    sources for the policies and measures proposed and addresses only partially the
    implementation of the measures included in Czechia’s RRP and those in the new REPowerEU
    chapter.
    ✘ On adaptation to climate change, the plan does not consider relevant climate
    vulnerabilities and risks, and this may put the achievement of energy and climate mitigation
    objectives at risk. Adaptation policies and measures (to address these risks and
    vulnerabilities) are not adequately described.
    ✘ On achieving a just transition, the plan lacks a comprehensive analysis of social,
    employment and skill impacts, including distributional ones, of the climate and energy
    transition and does not elaborate on concrete policies and measures to address these beyond
    coal regions.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Je tu milnik na ceste k zachrane klimatu. Nerustove investice .)

    Good vibes to all.

    https://twitter.com/MafinPhoenix/status/1736394093930877201?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1702852992511
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ‘Food is finally on the table’: Cop28 addressed agriculture in a real way | Cop28 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/dec/17/cop28-sustainable-agriculture-food-greenhouse-gases

    The conference opened with a declaration on sustainable agriculture signed by more than 130 countries. For the first time ever, it featured a whole day devoted to food and agriculture and saw a food systems road map laid out by the UN’s Food and Agriculture Organization (FAO). Perhaps most strikingly, the final agreement document that was revealed at the end of the conference acknowledged sustainable agriculture as a part of responding appropriately to climate change

    “Countries must put food systems and agriculture at the heart of their climate ambitions, addressing both global emissions and protecting the lives and livelihoods of farmers living on the front line of climate change,” said Mariam bint Mohammed Almheiri, the UAE minister of climate change and environment and the Cop28 food systems lead.

    Next, the FAO unveiled its new road map meant to outline the pathway required to bring the world’s food production in line with global climate goals, in something of a parallel to the road map the International Energy Agency laid out for the energy transition in 2021. The FAO pathway emphasizes cutting methane emissions from livestock by 25% and halving food waste emissions by 2030, and recommends growing a more biodiverse range of crops than the world currently relies on
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TADEAS: To budou moci jen ti, co umí pravopis.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam