TADEAS: Prave i na ten planetarni urovni mam o vyhodnosti bateriovych FVE na RD pochybnosti. Nerikam, ze to u nekoho nemusi byt opravdu efektivni, ale obecne si myslim, ze ty systemy casto funguji tak, ze baterie nasledne posila energii do nejakeho tepelneho cerpadla nebo bojleru a meni elektrinu na teplo. Toto lze ale dosahnout s aku nadrzi (sud s vodou) mnohem levneji bez baterek, draheho stridace, atp. Nepocital jsem to, ani nebudu.
TUHO: Nemuzes pocitat dnesni ceny energie a investici 3 roky starou - musis to odurocit. Cena energie v dobe, kdy to kupoval, byla polovicni. Ty penize by mu na burze vydelaly desitky procent mezitim - opportunity costs. Neni to tak jednoduche, jak se zda. Navic mnoho lidi, vcetne jeho dost pravdepodobne, meli fixnutou silovku. Ted mu bude naopak rust cena za distribuci (urcite se s cerpadlem neodstrihne i s takto velkou FVE, protoze v lednu nesviti a je zima). Ta navratnost bude jen s dotaci a jen s odrenyma usima. A nedej boze, aby mu nekdy po 5-ti nebo 10ti leteh lehl stridac. Ty hybridni 10kWp stridace jsou otazkou >50tis.
Stranou nechme to, ze bateriove systemy konzumuji enegii i kdyz FVE nevyrabi. Baterku je treba udrzovat nabitou. Toto muze v sume zvysit celkovou spotrebu domacnosti o 1MWh (
https://www.irozhlas.cz/ekonomika/energetika-elektrina-ceny-fotovoltaika-solarni-panel_2305021400_gut ). Je toto environmentalni?
Budu mluvit za sebe - vcera mi prislo zuctovani od CEZu. Baterii jsem taky mimochodem zvazoval, dokonce ji i chtel poridit, ale cisla me utvrdila o tom, ze to nedava smysl: spotrebuju 4MWh, z toho pokryju rovnou 2.8 primo z FVE (bez baterie), dalsi 1.2 prodam do site a dokoupim 400kwh. Naklady 70 tisic (130k bez dotace). Ta navratnost mi v dobe porizeni ('21) vychazela na 6-7 let (s dotaci). S vyssimi cenami je asi o neco mene. Zivotnost toho systemu budu uvazovat 10 let. To neni kdovijak dobra investice, ale tak je to cista energie a panely vypadaji cool:) Kdybych poridil baterii, cely system by stal dvojnasobek, ale realne bych usetril jen za distribuci tech 1.2MWh, ktere poslu do site - to je tak mozna ~2kkc/rok. Cili 20k za 10 let. Ekonomicky nesmysl. A environmentalni taky, protoze ta baterie je u RD malo vyuzivana - malo cykluje a navic jeji vyroba stoji taky CO2 atp atd.
Proto pisu,
SHEFIK, ze by bylo mnohem efektivnejsi, kdyby stat ty penize pres distributory nalil do ulozist. Napr u kazde trafacky jedna vetsi baterka a komunitne vyrovnaval pretoky. Sit by byla stabilnejsi a meli by z toho prospech vsichni, nejen ti, co si mohou dovolit stresni FVE. Takto chudsi dotuji levnou energii bohatym. Socialni nesmysl.
Proc to stat neudela? Protoze je jednodussi a popularnejsi lidem davat penize na ruku, nez rozumne rozvijet spolecnou infrastrukturu. Je to nakup volicu a podpora lobbystickych skupin vydelavajicich na instalacich FVE. Ty firmy si v podstate celou tu dotaci vezmou.