• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    XCHAOS: neocekavaj, normalne se to proste odurocuje, neni to zadna magie ... gymplacka matika
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LACIF: a životnost základů je jaká? nemohla by bejt třeba 100 let?

    to, jak všichni očekávaj náratnost a ziskovost jakékoliv investice pokud možno okamžitě, je samozřejmě v rozporu s jakoukoliv dlouhodobou vizí...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ZAHRADKAR: vodu si mozes predohrievat bojlerom aj ked mas plyn, je to lacnejsia forma uloziska ako baterky
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    MLEKAR_STEIN: jasne, ne vsude se to potka. Jsou ale provozy, kde je to skvely fit. Napr. pila, maloobchodni prodejna, chladirny, atp. Proste kdekoliv, kde je velky odber hlavne behem dne. U rodinnych domu to nemusi byt zadne terno a je treba si promyslet, jestli tu elektrinu mam kde spotrebovat.Kdyz nekdo napriklad ohriva vodu a topi plynem a elektrinu ma jen na "sviceni", nejspis to nebude dobry fit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Zack Labe: "The average global sea surface temperature over t…" - FediScience.org
    https://fediscience.org/@ZLabe/111794358544769483
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    ZAHRADKAR: k těm fve, na poli to asi funguje,
    na budovách, když vezmu, že kdybychom chtěli na malem panelaku o ctyřech vchodech udelat fve, musi se predělat kompletně střecha,.navic bude dražši, než stavajici, protože bude muset být pochozí, což je takový naklad navíc, ze to nikdo nezaplatí. a pokud by se musela udělat tužši střešní deska, tak to je jestě horší.

    a predstava, ze mi bude někdo cizí "provozovat střechu" je blbost.
    kdo bude zodpovídat za opravy, kdo bide smět na střechu, kdonpakmopravu zaplatí, vidim tu potenciál pro nekonečné tahanice a soudy.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    LACIF
    LACIF --- ---
    …možná jsem to sem napsal taky v dobre víře, ze se najde někdo fundovanej , kdo by mi s tím poradil…:)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    male vetrniky sa beru jak moc male? toto sa da primontovat napr. na strechu https://www.makemu.it/linea-prodotti/eolo/?lang=en
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LACIF: male vetrniky nedavaji energrticko materialove smysl, pokud neni specialni duvod pro nejakou offgrid instalaci nebo neco podobneho, potrebujes se dostat nad alespon 100m vysky pro turbinu, aby tam byly nejake rozumne proudeni

    u tech grid-scale instalaci pak vicemene cim vetsi tim lepsi, a naklady na zaklady urcite budou take jinde.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    22DAEMON: postavene do perspektivy:

    "The scale of climate change can be a bit mind-boggling at times.

    For example, the Greenland ice sheet has lost over 6 trillion metric tons of ice since 1970 – or more than 700 tonnes lost per person for every person on the planet today"
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    LACIF: je z tebe citit frustrace, chapu - taky jsem se zajimal o vetrniky (na to nakonec nemam podminky), malou vodni elektrarnu (to je byrokraticke peklo), atp. Ale hodit smahem do kose cele OZE je prestrel. Dobre nadimenzovana FVE je velmi rentabilni, ceny panelu jsou dnes na minimech, v podstate neni levnejsi zdroj energie nez tento. Musis ale mit kde tu energii rozume pouzit v case a +- miste, kdy FVE vyrabi. To neni vzdy a vsude, ale casto se to potka.

    Obdobne je to s vetrem. Zaklad za 300tis je vtom celkovem rozpoctu zlomek - to zni dost nefundovane takova uvaha. Tam to ale narazi na odpor uradu a lidi. S lex OZE II by se toto melo zmenit. Nemam primou zkusenost, ale taktez mi rikal soused, ktery chtel stavet jednu vrtuli, ze vlastne nejsou v CR firmy, jak rikas, ktere by to byly schopny zastresit cele - alespon ne pro ty mensi vrtule, o kterou by mel zajem (predpokladam nekde pod 1MW vykonu, ale on si nebyl jisty).
    LACIF
    LACIF --- ---
    Kdyztak se smažu, jestli je to spíš fňukání než přínos praktického pohledu.
    LACIF
    LACIF --- ---
    Chci tím říct, ze prakticky jsem rezignoval po třičtvrtě roce na aplikaci jakejchkoliv objovitelnejch zdrojů.
    Fakt nechápu, ze neni zřízena nějaká služba, která by přijela, zanalyzovala, navrhla řešení, protlačila přes úřady a s třeba 20letym závazkem dodávání přebytků proudu třeba CEZu by to na náklady CEZu nebo společný náklady zrealizovala..
    Člověk se ve finále dostane do nekonecnejch důvodů, proč to nejde, proč tuhle část dela někdo jinej atd. Ve finále bych musel na svoje náklady tahat 1200m novou přípojku vedení a pak vybírat mezi technologiemi, kde se nenajdou dva odborníci, co by se shodli…
    LACIF
    LACIF --- ---
    …a co se tyče větrníků, zrovna minulej tejden mi jeden stavař/projektant (velmi zkušenej) vysvětloval, ze ekonomicky je to totalni nesmysl - i na malej větrník je potřeba položit základy (jen výkop a betonový základy (samozřejmě s ruznejma vrstvama pod/mezi jako je štěrk atd.)) je otázka 300K a víc…
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: tady se málo mluví o možnosti využít to odpadní teplo jako zdroj tepla pro domácnosti (představ si datacentrum v místě takové plynové teplárny pro sídliště...)
    PER2
    PER2 --- ---
    MARSHUS: 12°C anomalie, whut? kazdy rok v tuhle dobu tam byva horko .. urcite to ma ale pekny uderni popisek
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    PER2: +12 stupňů anomálíe, blízko jak nejvyššímu maximu tak minimu.
    je fakt že to příští rok bude znova jen o trošku víc.
    PER2
    PER2 --- ---
    MARSHUS: brutal historic heathwave? tak jako skoro kazdy druhy leto v australii?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam