• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: zamračené údolí bezvětří
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZAHRADKAR: ja chci rict, ze reseni problemu energrtickeho systemu postaveneho na fosilnich palivech a reseni probllemu degenerativniho managementu ekosystemu ma jine postupy a jina meritka, ackoliv ten ramec pro reseni spolecny. stabilizovat klima & regenerovat ekosystem. neni to to same
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TADEAS:
    YMLADRIS:

    Jasně že daň neřeší vše - a co řeší?

    Chápu (asi), co chcete říct - že nízkouhlíková neznamená environmentálně šetrná ekonomika. Jasně že ne. Problémy jako eroze nebo znečištění vod je lepší prostě řešit zákazy než měkkou motivací pomocí daní. Já reagoval na řešení AGW, kdyby se povedlo aspoň to, budu fakt happy. Věřím, že i ta Sabina ví, proč dala tu daň na první místo svýho wish-listu na konci toho videa, co tu šlo před nedávnem. Když budu pokračovat v té lékařské analogii, tak máme pacienta s inkfartem, který kouří, chlastá, má deprese a přežírá se. Aby přežil, potřebuje bypass, i když long-term vlastně ze všeho nejvíce potřebuje psychoterapeuta.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Skoda, ze nam Polaci vycucali vsechno slunce...

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAHRADKAR: když máš moc jednoduchou metriku, platí ten Goodhart's law: posere se to neboť aktéři začnou optimalizovat na profit z té metriky (naše bambusová monokultura je nejlepší sink, prodáme vám uhlíkové povolenky nebo něco)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZAHRADKAR: urcite vzhledem k prumyslu, ale vzhledem k zemedelstvi si myslim, ze to neni vhodny smer. ... biodiverzita, nosna kapacita ,)

    pokud by byla renta za sekvestraci (opak dane za vypousteni), techno overlordi prelejou sve žetony do skoupeni bambilionu hektaru, jako to uz dela v US bill gates. a co pak? bude to lepsi management, s lepsimi dusledky pri lidi i nelidi? investujte do planety! pridejte planetu naší inveticni spolecnosti! vykupujeme i ve vasi lokalite ,)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TADEAS: A proč ne? Píšeš v podstatě (aspoň tak to čtu), že se jedná o komplexní systém, provázaný. Ale tak je třeba někde začít - doktoři taky nechápou přesně, jak vzniká rakovina. A přece ji léčí lege artis. Jinak se dostaneš do stavu analysis-paralysis.

    Ano, uhlíková daň ti nevykouzlí ideální svět/planetu/planetaritu, ale imho je to dobrý začátek, jak dát dětem aspoň nějakou šanci na slušný život (s ohledem na AGW).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZAHRADKAR: za me je "klimaticka zmena" sama uzky pojem, ten jednotici pojem je planeta, resp. planetarita, coz ma aspekty klima, ekosystemy a logistiku-civilizaci, v klimatu se schazi nas vliv na klima skrz management ekosystemu a skrz development energrtickomaterialovych civilizacnich infrastruktur. problem je, ze to uplne nelze oddelit, ale zaroven z toho aspektu budovani civilizace a managementu nelze ani udelat jednu vec. ten aspekt budovani civilizace (technologie) ma nase kultura vic propracovany nez ten aspekt managementu ekosystemu. oba aspekty se sjednocuji v systemickem-planetarnim nahledu.

    prosperujici ekosystem - biomasa+nekromasa narusta, inkorporuje do sebe ten uhlik z atmosfery. ale neni to neco co by tu situaci mohlo a melo zachranovat. nelze premyslet o zemedelstvi nebo o managementu ekosystemu jako o necem co ma resit situaci, jejiz puvod je v energetickem systemu postavenem na fosilnich palivech. pokud by nebyl postaven na fosilnich palivech, presto bude dal dochazet k destrukci funkci ekosystemu, poklesu biodiverziry, etc. a tak to a-systemicke uvazovani prijde s tim, ze bychom tedy nemeli ten ekosystem vyuzivat a napr. budovani svych tel zalozit na rostlinnych, potazmo pak syntetickych bilkovinach. coz ale ten problem nasi pozice v ekosystemu neresi, protoze my jsme ti kdo ho v soucasne situaci reguluje. atd.

    "zohlednit" by se to co "zemedelci" delaji urcite melo, ale ne stejnym zpusobem jako se hodnoti to jak prumysoova infrastruktura destabilizuje klima
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TADEAS: Chápu, to ale mluvíš o širším pojetí vlivu člověka na prostředí, čili ne úzce o AGW, ne? Protože u AGW jde o to v zásadě redukovat skleníkové plyny - nejde tolik o erozi, biodiverzitu, vzhled krajiny atp. Dovedu si celkem představit docela hnusnou - ale přesto nízkouhlíkovou - podobu hospodářství.

    Ale i ta biodiverzita, eroze, atp se dá zohlednit - proč by třeba zemědělec, který hospodaří šetrnějším způsobem nemohl platit menší daně (což by mu v důsledku třeba kompenzovalo vyšší pracnost a byl by tak konkurenceschopnější)?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ZAHRADKAR: protoze narozdil od prumyslovych procesu zemedelci v tom zakladu nejsou vyrobci te primarni biomasy, ta se vyrabi "sama" fotosyntezou a sama pak ruznymi procesy narusta, transformuje se a degeneruje. na rozdil od prumyslovych procesu, ktere bez lidskeho pricineni nebudou pokracovat. takze oproti prumyslovym procesum se dostavas na dsleko tenci led z hlediska kalkulace tech energeticko materialovych toku a zodpovednosti za ne. z hlediska ekosystemu nas zajimaji "vyssi" indikatory typu biodiverzita a nosna kapacita, kterouzto limituje predevsim systemicke vedomi toho kdo ono prostredi reguluje (lidsky jednotlivec, organizace). samozrejme tam kde zemedelec ve skutecbosti je prumyslnikem (fosilni enegii dotovana hnojiva, paliva, vyziva) muzou se uplatnovat kriteria stejna jako na prumysl
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    YMLADRIS: Je fajn, že o tom Musk mluví, třeba ho někdo bude poslouchat. Idea danění negativních externalit je známá už snad od 70. let. Jenže politici dovedou zkazit jakoukoliv dobrou myšlenku - Původní idea byla, aby "zelené daně" byly výnosově neutrální, tj. aby se úmerně k vyššímu zdanění "škodlivin" snížilo zdanění práce (protože ta je naopak prospěšná). V praxi by to vedlo třeba např. k tomu, že namísto dovolených na Bali nebo někde v Indii by lidi jeli spíš do lázní na masáže, nebo namísto exotického ovoce nebo hovězího z Argentiny by raději to místní, ale v lepší kvalitě, protože by bylo od menších farmářů, kteří ale nemůžou být tak efektivní, jako velkoproducenti s větším kapitálem (čti s větším zapojením energie a strojů), atp. Trh by stimuloval řešení, která preferují energii lidí namísto energie z uhlí a ropy.

    Jenže v praxi když se zavede nějáká daň, už se ty další nesníží nebo aspoň ne zcela úměrně. Např. po 2. válce nikdy neklesly daně na předválečnou úroveň, protože populismus atp. No a tak máme systém povolenek, které roztáčejí inflaci (protože jiné daně neklesají, spíš naopak), a které namísto aby stimulovali trh (lidi) k hledání co nejlepších řešení snížení uhlíku a podpory práce lidí jsou namířeny na konkrérní "meme technologie" jako větrná energie, nebo soláry na domech, zkrátka to, co si kdo vylobbuje a co se líbí úředníkům. Ty ale vůbec nemusí být efektivním způsobem odstranění uhlíku a systém dotací křivý trh (tzn. vychylují ho dál od efektivity) Vrcholem tohoto ekonomického analfabetismu je pak blouznění o uhlíkové dividendě atp. "Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky." Nakonec to může EU zničit, protože inflace vede k ožebračení chudých a těm pak zbude už jen volební právo si zvolit nějakého idiota, který jim slíbí, co budou chtít slyšet. Viz třeba https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-hnev-farmaru-otrasa-evropou-a-krajni-pravice-lovi-tam-kde-to-nikdo-necekal-244950 .
    TADEAS: Pokud by zemědělci museli promítnout do cen své produkce cenu CO2 (nebo jeho ekvivalentu v případě metanu atp), která je spojena s jejich činností, proč by to podle tebe ten problém neřešilo?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: zemedelci si nepripustili ze jsou enomrni soucasti problemu a dojimaj vymisteny populace lidi bez vazby na ekosystem ze bez nich nebude co jist. gaslighting ftw. jo a taly problematiku managementu ekosystemu (zemedelstvi) nevyresi carbon tax, ta resi primarne problematiku emisi uhliku prumyslovymi procesy.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová je pověstná tím, že nerada riskuje. Tentokrát se ale zdá, že 65leté německé političce ani nic jiného nezbývá. Sleduje dva souběžné cíle. Chce prosadit ambiciózní klimatickou agendu. A také by chtěla pokračovat ve své funkci v čele evropské exekutivy i ve druhém pětiletém období. A zde klíčí problém.
    Komise by pod taktovkou von der Leyenové měla podle uniklých dokumentů, které zmiňuje bruselský web Politico, v příštích dnech oznámit návrh na snížení emisí o 90 procent do roku 2040.

    Jenže proti takovému návrhu sílí napříč Evropou odpor. Již před týdnem se von der Leyenová dozvěděla od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že zelená bruselská politika by se měla mírnit. Brusel by podle něj měl zohlednit zájmy protestujících evropských zemědělců.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/leyenova-evropska-komise-eu-emise.A240202_185445_zahranicni_dyn?zdroj=top
    Ursula von der Leyen under pressure to confirm reelection bid – POLITICO
    https://www.politico.eu/article/ursula-von-der-leyen-eu-elections-epp-commission-brussels/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO nemá rád Muska, budu ráda když omrknes video, má to jen 7 minut a zmiňuje dokonce i cigarety :)

    https://x.com/farzyness/status/1753828047009034537?s=20

    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Opět k hot modelům

    Revisiting the hot model problem
    https://www.theclimatebrink.com/p/revisiting-the-hot-model-problem

    Given all the conflicting estimates, I'd strongly advise folks against glomming onto any single new study (particularly if it informs ones priors that sensitivity is high or low). Instead, we should synthesize all the different lines of evidence, as was done in both Sherwood et al 2020 and the recent IPCC report. Across hundreds of different studies, and our best estimate remains somewhere between 2.5C and 5C.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    New study reports that Greenland is a methane sink rather than a source – University of Copenhagen
    https://science.ku.dk/english/press/news/2024/new-study-reports-that-greenland-is-a-methane-sink-rather-than-a-source/

    Researchers at the University of Copenhagen have concluded that the methane uptake in dry landscapes exceeds methane emissions from wet areas across the ice-free part of Greenland. The results of the new study contribute with important knowledge for climate models. The researchers are now investigating whether the same finding applies to other polar regions.
    VELADA
    VELADA --- ---
    Udržet vodu v krajině. Závod s časem, ve kterém Česko zrovna nepospíchá – A2larm
    https://a2larm.cz/2024/02/udrzet-vodu-v-krajine-zavod-s-casem-ve-kterem-cesko-zrovna-nepospicha/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: A od stejny grupy jednoduchej interaktivni prehled jednolitvejch radiative forcings

    Climate Contributions - KCVS
    https://applets.kcvs.ca/ClimateContributions/ClimateContributions.html
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    JINDRICH: Ta flexibilizace ma velký potenciál. Píší, že zatím zapojili jen baterie, ale plánují bojlery, tep. čerpadla a auta. Tohle bude i z pohledu optimalizace velmi zajímavý problém a prostor pro přidanou hodnotu nových hráčů. Tady https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/26414-fotovoltaiku-v-cr-nechceme-i-kdyz-tvrdime-ze-ano dále autor uvádí, že ta flexibilita má vícero rozměrů:

    Ale my přece chceme mít v síti co největší množství levné bezemisní elektřiny. A jsou chytřejší způsoby, jak to řešit než natvrdo omezovat výkon pro připojení do sítě. Namátkou:

    možnost zjistit dostupnou kapacitu jinak než tak, že si ji rezervuji
    uvolnění rezervací, kde neprobíhá žádná instalace (spekulativní rezervace)
    zpoplatnění nevyužité rezervace po určité době
    podpořit široké využívání spotových tarifů, takže odběratelé a prosumeři budou přizpůsobovat svůj odběr a výrobu tak, aby to síti pomohlo. V ČR jsme naopak využívání spotových tarifů omezili.
    podmínění instalace fotovoltaiky chytrým řízením, které reflektuje minimálně hodinové ceny elektřiny, ideálně i počasí, profil spotřeby v domě a spolupráci s dalšími elektrickými spotřebiči
    maximální usnadnění podmínek pro provoz velkých akumulátorů, které by zvýšily odolnost lokálních sítí
    zahrnutí akumulátorů do komunitní energetiky, které by dále zvýšilo výhodu lokálních OZE
    zpřístupnění ovládání domácí elektrárny obchodníkovi, distributorovi či agregátorovi za odměnu, takže tito budou moci řídit domácí elektrárnu tak, aby jim to co nejvíc vyhovovalo. Takto funguje například sonnencommunity
    co nejrychlejší rozvoj agregátorů flexibility, kteří by dokázali k přebytkům lokálně přiřadit zátěž a takto snížit jak zatížení přenosové soustavy, tak ceny podpůrných služeb


    Stát v tom ale zaspal, takže teď to spíš omezuje, než pořeší síť. Sám jsem zvědavý, jak se jim toto bude dařit s tím, že síť bude zdražovat a FVE a baterie naopak zlevňovat. Do poplatků za síť se navíc v budoucnu promítnou náklady na výstavbu nových reaktorů. Pak se jim může stát, že někteří lidé se začnou od síťe odpojovat, což zase povede k nárustu ceny atp. Podobný scénář zabil pevné linky v ČR - byly tak dlouho drahé, až je lidi začali rušit a teď už se nevyplatí do té sítě moc investovat. Ve městech možná ještě ano, ale na vesnici ve svém okolí neznám nikoho, kdo by pevnou měl (i když ten kabel v zemi pořád je).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam