• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    YMLADRIS: Je fajn, že o tom Musk mluví, třeba ho někdo bude poslouchat. Idea danění negativních externalit je známá už snad od 70. let. Jenže politici dovedou zkazit jakoukoliv dobrou myšlenku - Původní idea byla, aby "zelené daně" byly výnosově neutrální, tj. aby se úmerně k vyššímu zdanění "škodlivin" snížilo zdanění práce (protože ta je naopak prospěšná). V praxi by to vedlo třeba např. k tomu, že namísto dovolených na Bali nebo někde v Indii by lidi jeli spíš do lázní na masáže, nebo namísto exotického ovoce nebo hovězího z Argentiny by raději to místní, ale v lepší kvalitě, protože by bylo od menších farmářů, kteří ale nemůžou být tak efektivní, jako velkoproducenti s větším kapitálem (čti s větším zapojením energie a strojů), atp. Trh by stimuloval řešení, která preferují energii lidí namísto energie z uhlí a ropy.

    Jenže v praxi když se zavede nějáká daň, už se ty další nesníží nebo aspoň ne zcela úměrně. Např. po 2. válce nikdy neklesly daně na předválečnou úroveň, protože populismus atp. No a tak máme systém povolenek, které roztáčejí inflaci (protože jiné daně neklesají, spíš naopak), a které namísto aby stimulovali trh (lidi) k hledání co nejlepších řešení snížení uhlíku a podpory práce lidí jsou namířeny na konkrérní "meme technologie" jako větrná energie, nebo soláry na domech, zkrátka to, co si kdo vylobbuje a co se líbí úředníkům. Ty ale vůbec nemusí být efektivním způsobem odstranění uhlíku a systém dotací křivý trh (tzn. vychylují ho dál od efektivity) Vrcholem tohoto ekonomického analfabetismu je pak blouznění o uhlíkové dividendě atp. "Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky." Nakonec to může EU zničit, protože inflace vede k ožebračení chudých a těm pak zbude už jen volební právo si zvolit nějakého idiota, který jim slíbí, co budou chtít slyšet. Viz třeba https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-hnev-farmaru-otrasa-evropou-a-krajni-pravice-lovi-tam-kde-to-nikdo-necekal-244950 .
    TADEAS: Pokud by zemědělci museli promítnout do cen své produkce cenu CO2 (nebo jeho ekvivalentu v případě metanu atp), která je spojena s jejich činností, proč by to podle tebe ten problém neřešilo?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: zemedelci si nepripustili ze jsou enomrni soucasti problemu a dojimaj vymisteny populace lidi bez vazby na ekosystem ze bez nich nebude co jist. gaslighting ftw. jo a taly problematiku managementu ekosystemu (zemedelstvi) nevyresi carbon tax, ta resi primarne problematiku emisi uhliku prumyslovymi procesy.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová je pověstná tím, že nerada riskuje. Tentokrát se ale zdá, že 65leté německé političce ani nic jiného nezbývá. Sleduje dva souběžné cíle. Chce prosadit ambiciózní klimatickou agendu. A také by chtěla pokračovat ve své funkci v čele evropské exekutivy i ve druhém pětiletém období. A zde klíčí problém.
    Komise by pod taktovkou von der Leyenové měla podle uniklých dokumentů, které zmiňuje bruselský web Politico, v příštích dnech oznámit návrh na snížení emisí o 90 procent do roku 2040.

    Jenže proti takovému návrhu sílí napříč Evropou odpor. Již před týdnem se von der Leyenová dozvěděla od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že zelená bruselská politika by se měla mírnit. Brusel by podle něj měl zohlednit zájmy protestujících evropských zemědělců.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/leyenova-evropska-komise-eu-emise.A240202_185445_zahranicni_dyn?zdroj=top
    Ursula von der Leyen under pressure to confirm reelection bid – POLITICO
    https://www.politico.eu/article/ursula-von-der-leyen-eu-elections-epp-commission-brussels/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO nemá rád Muska, budu ráda když omrknes video, má to jen 7 minut a zmiňuje dokonce i cigarety :)

    https://x.com/farzyness/status/1753828047009034537?s=20

    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Opět k hot modelům

    Revisiting the hot model problem
    https://www.theclimatebrink.com/p/revisiting-the-hot-model-problem

    Given all the conflicting estimates, I'd strongly advise folks against glomming onto any single new study (particularly if it informs ones priors that sensitivity is high or low). Instead, we should synthesize all the different lines of evidence, as was done in both Sherwood et al 2020 and the recent IPCC report. Across hundreds of different studies, and our best estimate remains somewhere between 2.5C and 5C.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    New study reports that Greenland is a methane sink rather than a source – University of Copenhagen
    https://science.ku.dk/english/press/news/2024/new-study-reports-that-greenland-is-a-methane-sink-rather-than-a-source/

    Researchers at the University of Copenhagen have concluded that the methane uptake in dry landscapes exceeds methane emissions from wet areas across the ice-free part of Greenland. The results of the new study contribute with important knowledge for climate models. The researchers are now investigating whether the same finding applies to other polar regions.
    VELADA
    VELADA --- ---
    Udržet vodu v krajině. Závod s časem, ve kterém Česko zrovna nepospíchá – A2larm
    https://a2larm.cz/2024/02/udrzet-vodu-v-krajine-zavod-s-casem-ve-kterem-cesko-zrovna-nepospicha/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: A od stejny grupy jednoduchej interaktivni prehled jednolitvejch radiative forcings

    Climate Contributions - KCVS
    https://applets.kcvs.ca/ClimateContributions/ClimateContributions.html
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    JINDRICH: Ta flexibilizace ma velký potenciál. Píší, že zatím zapojili jen baterie, ale plánují bojlery, tep. čerpadla a auta. Tohle bude i z pohledu optimalizace velmi zajímavý problém a prostor pro přidanou hodnotu nových hráčů. Tady https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/26414-fotovoltaiku-v-cr-nechceme-i-kdyz-tvrdime-ze-ano dále autor uvádí, že ta flexibilita má vícero rozměrů:

    Ale my přece chceme mít v síti co největší množství levné bezemisní elektřiny. A jsou chytřejší způsoby, jak to řešit než natvrdo omezovat výkon pro připojení do sítě. Namátkou:

    možnost zjistit dostupnou kapacitu jinak než tak, že si ji rezervuji
    uvolnění rezervací, kde neprobíhá žádná instalace (spekulativní rezervace)
    zpoplatnění nevyužité rezervace po určité době
    podpořit široké využívání spotových tarifů, takže odběratelé a prosumeři budou přizpůsobovat svůj odběr a výrobu tak, aby to síti pomohlo. V ČR jsme naopak využívání spotových tarifů omezili.
    podmínění instalace fotovoltaiky chytrým řízením, které reflektuje minimálně hodinové ceny elektřiny, ideálně i počasí, profil spotřeby v domě a spolupráci s dalšími elektrickými spotřebiči
    maximální usnadnění podmínek pro provoz velkých akumulátorů, které by zvýšily odolnost lokálních sítí
    zahrnutí akumulátorů do komunitní energetiky, které by dále zvýšilo výhodu lokálních OZE
    zpřístupnění ovládání domácí elektrárny obchodníkovi, distributorovi či agregátorovi za odměnu, takže tito budou moci řídit domácí elektrárnu tak, aby jim to co nejvíc vyhovovalo. Takto funguje například sonnencommunity
    co nejrychlejší rozvoj agregátorů flexibility, kteří by dokázali k přebytkům lokálně přiřadit zátěž a takto snížit jak zatížení přenosové soustavy, tak ceny podpůrných služeb


    Stát v tom ale zaspal, takže teď to spíš omezuje, než pořeší síť. Sám jsem zvědavý, jak se jim toto bude dařit s tím, že síť bude zdražovat a FVE a baterie naopak zlevňovat. Do poplatků za síť se navíc v budoucnu promítnou náklady na výstavbu nových reaktorů. Pak se jim může stát, že někteří lidé se začnou od síťe odpojovat, což zase povede k nárustu ceny atp. Podobný scénář zabil pevné linky v ČR - byly tak dlouho drahé, až je lidi začali rušit a teď už se nevyplatí do té sítě moc investovat. Ve městech možná ještě ano, ale na vesnici ve svém okolí neznám nikoho, kdo by pevnou měl (i když ten kabel v zemi pořád je).
    TUHO
    TUHO --- ---
    Super jednoduchej tool na prohlizeni vysledku kliamtickych modelu, ktery jde az nazpatek do roku 1972. Přiložený je i popis fungování a omezení modelů.

    Climate Model Hindcasting - KCVS
    https://applets.kcvs.ca/ClimateModelHindcasting/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Fotky: Tři roky pořádně nepršelo. Stav nouze už dolehl i na Barcelonu - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-fotky-tri-roky-poradne-neprselo-stav-nouze-uz-dolehl-i-na-barcelonu-244955
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Geotermální projekt v Litoměřicích

    Geotermální projekt v Litoměřicích odstartoval. Vrtná souprava se zakousla do země - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-geotermalni-projekt-v-litomericich-odstartoval-vrtna-souprava-se-zakousla-do-zeme-40459220
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    JINDRICH:
    XCHAOS:
    PAD:
    Domácnostem se otevírá cesta, jak vydělat tisíce korun ročně. Pomůžou ČEPSu vyrovnávat síť | Obnovitelně
    https://www.obnovitelne.cz/clanek/2981/domacnostem-se-otevira-cesta-jak-vydelat-tisice-korun-rocne-pomuzou-cepsu-vyrovnavat-sit
    TUHO
    TUHO --- ---
    Models models models

    Why we need lower-performance climate models
    Abstract
    All models are wrong, but models are not all equally wrong. Indeed, they can be wrong to different degrees and in entirely different ways. Here, we show that GCMs which are lower-performance (for particular tasks and applications) play a crucial role in climate science research. That is, lower-performance models help scientists gain knowledge they would otherwise lack, a point that is often underappreciated and has been under-theorized. More specifically, in the climate science literature, we see that lower-performance models help constrain the estimates of climate variables, lower-performance models provide data to test model weighting schemes, and lower-performance models serve as evidence to help resolve model-data discrepancies. This implies that (i) lower-performance models ought not be eliminated from analysis too hastily and (ii) the value of multi-model ensembles goes beyond exploring structural uncertainty and includes the counterintuitive generation of new knowledge via, in part, lower-performance models. As a result of (ii), model intercomparison efforts require reappraisal, particularly when deciding how to allocate modeling resources.

    Why we need lower-performance climate models | Climatic Change
    https://link.springer.com/article/10.1007/s10584-023-03661-7
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: jsem rád, že jim konečně došlo, že spíš přispívají k nepopularitě celé kauzy, než aby něco řešili ... nevím co jim poradit, ale nejlepší je, jak Sabine Hossenfelder říká, že všechna její videa s tématikou změnu klimatu sbírají nejvíc palečků dolů... ze všech videí
    TUHO
    TUHO --- ---
    Over the past decade, China has emerged as a prominent player in the global electric vehicle (EV) market. Its early recognition of the significance of electromobility for the future and government support for the sector, coupled with considerable control over the mining and processing of raw materials used in battery production, has positioned China as a key actor in the EV market.

    From Zero to Hero? Chinese Investment in Electric Vehicle Supply Chains in the Visegrád Four – chinaobservers
    https://chinaobservers.eu/from-zero-to-hero-chinese-investment-in-electric-vehicle-supply-chains-in-the-visegrad-four/
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    Another day of record breaking warmth across SK today, with a new January maximum temperature record being set for the province! Maple Creek reached a high of 21C breaking the old record of 19C from 2003. This is the 3rd day straight of record breaking temperatures.

    https://twitter.com/ECCCWeatherSK/status/1752445201363136924

    rok 2023 byl v Kanadě rekordní a 2024 začíná obdobně nebo hůř.

    Five charts to help understand Canada's record-breaking wildfire season | CBC News
    https://www.cbc.ca/news/climate/wildfire-season-2023-wrap-1.6999005
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Klimatičtí aktivisté přestávají s přilepováním k silnici | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/posledni-generace-klima-blokada-silnice-prilepovani_2401292227_afo

    Němečtí klimatičtí aktivisté z hnutí Poslední generace (Letzte Generation) se už nebudou přilepovat k silnicím.

    Po téměř dvou letech silničních blokád v pondělí podle agentury DPA oznámili, že od března zvolí jiné formy protestu, takzvaná shromáždění neposlušnosti.

    „Od nynějška budeme protestovat jinou formou - ignorovat ji ale nadále nebude možné. Od března budeme v celé zemi svolávat shromáždění neposlušnosti. Místo toho, abychom se rozdělili do malých skupin a blokovali silnic, budeme společně s mnoha lidmi pořádat shromáždění neposlušnosti,“ oznámila v pondělí skupina v Berlíně. „Kapitola přilepování a silničních blokád tím končí,“ ujistila skupina
    TUHO
    TUHO --- ---
    The first step to removing fossil fuels from steelmaking is to build facilities that can produce the all-important alloy with little to no carbon emissions. And the first step to building those new facilities is to lock down billions and billions of dollars in project financing.
    H2 Green Steel, the Swedish company developing what would be the world’s first large-scale green steel plant, has done exactly that.
    The firm announced Monday that it has achieved a ​“massive milestone,” finalizing a 4.75-billion- euro ($5.17 billion) investment. The financing, which is mostly debt, comes just months after the firm announced a €1.5 billion ($1.6 billion) equity round.

    World's first major green steel project locks down $5B… | Canary Media
    https://www.canarymedia.com/articles/clean-industry/worlds-first-major-green-steel-project-locks-down-5b-in-funding
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Related

    A giant fund for climate disasters will soon open. Who should be paid first?
    https://www.nature.com/articles/d41586-024-00149-x
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam