• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    MATT
    MATT --- ---
    YMLADRIS: nevim nevim, me dlouhodobne strasila tahle scena... coz teda souvisi i s tou AI ;)) prijde mi ze informaci mame dost a spis nejni vule prosazovat reseni.. dokud se nezbavime NIMBY uvazovani, tak nam pomuze akorat nejaka (kez by osvicena) totalita.

    MATT
    MATT --- ---
    castecne jsem tu sliboval najaky hladiny podz. vody.. Kokořínsko

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAHRADKAR: protože llm jsou hit, investoři podpoří vývoj a scaling čipů. Což zvyšuje pravděpodobnost že se objeví něco jiného než Transformers, a dokáže to modelovat fakt velké systémy = může to úvahy o racionálním managementu planety učinit .. proveditelnějšími
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TADEAS: amen:)

    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    YMLADRIS: Hodím to i sem [ZAHRADKAR @ Artificial Intelligence AI] - zlepšená architektura (místo full real jen -1/0/1 váhy) vede k dramatickému snížení nároků na výpočet, pamět i energii: >70x méně energie!

    Samozřejmě to povede i k tomu, že budeme fitovat ještě větší modely (generující všechny možné modality), ale povede to i k tomu, že AI bude dostupná i třeba na mobilu offline.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    JIMIQ: Naposledy se zdá nejvíce osvědčila hladovka důchodců před úřadem vlády:))

    Mám dojem, že tohle byla strategie uhlobaronů all along - lobbovat za oddalování uhlí, předstírat, že nás se přechod na OZE netýká, atp, jen s jedním cílem: nechat to vyhnít do stavu, kdy nebude moc alternativa (nebo o tom aspoň přesvědčí elektorát/politiky) a nechají si to dál dotovat.

    Druhá věc je, že mix uhlí a OZE tak, jak ho plánují v Polsku, mi dává - i klimaticky - větší smysl, než teď překotně stavět paroplynky, které budou drahé, nebude snadné je vypnout, a pro klima jsou pravděpodobně ještě horší, než to uhlí. Jestli to dobře chápu, tak ale ty Tykačovy elektrárny by stejně nebylo možné regulovat dostatečně rychle a jsou velmi neefektivní, takže těch by se kapacitní platby asi stejně netýkaly.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vypnutí uhelných elektráren může být politický průšvih. Tykač dal vládě najevo, že má něco dělat | Hrot
    https://www.hrot24.cz/clanek/vypnuti-uhelnych-elektraren-muze-byt-politicky-prusvih-tykac-dal-vlade-najevo-ze-ma-neco-delat

    je možnost nějak kontaktovat vládu aby nepodlehli tlaku a nedotovali uhlí?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: ty mas stale utkvelou predstavu, ze oxidy siry, kterych jsme se leta zkouseli zbavit, si zacnem dobrovolne vypoustet zpwt? abychom jako pomohli zivotu kyselymi desti?
    jestli jsou tvy nazory podobne informovany i v jinych tematech, tak tedy potes koste :/
    MATT
    MATT --- ---
    TADEAS: Na to jsem taky zvedavej, zatim potkavam clanky vicemene o tom, kde vsude se uz mikroplasty objevily. Ted cekam, jak se zacne vyjevovat, co vsechno zpusobujou.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Microscopic plastics could raise risk of stroke and heart attack, study says | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2024/mar/06/microscopic-plastics-could-raise-risk-of-stroke-and-heart-attack-study-says
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Food without agriculture | Nature Sustainability
    https://www.nature.com/articles/s41893-023-01241-2

    41893-2023-1241-Fig1-HTML
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: "our worldview in data" :)

    je to ten zelenej kapitalismus no. asi komfortni pro ty kdo to maj cas cist ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    i had a dream

    images-medium-nz2c02627-0003

    https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsenergylett.2c02627#

    The projected TS scenario from FAO is based on net-zero-emission fertilizer production by 2050. (21) Therefore, in this TS scenario, all synthetic fertilizer at the end of the next 3 decades must be non-fossil-based, fossil-based with 100% carbon capture and storage (CCS) or fossil-based with emerging zero-emission technologies, e.g., methane pyrolysis.



    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: mám podobný model toho co delaji, tj neco jak chce shefik: dávat evidence-based data a interpretovat je jako progres, naději, pozitivno, jít proti despair

    za mě dobrý
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: + zajimalo by me jaky maj our world in data pre-prompt ,) ... "interpret the world as if you were tomáš sedláček"? :))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: in soil I trust ,)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: in AI we trust
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: k uvaze:

    100 procent rozlohy planety je managovano clovekem, at uz tuto rozlohu potrebuje ke sve vyzive nebo ne. ekosystem prakticky ze 100 procent naplnuje vyzivove potreby lidi.

    jde o to najit nedegenerativni management ekosystemu planety - management divociny (suchozemske i nesuchozemske), management zdegradovanych oblasti (suchozemskych i ne), management neprumyslove managovanych produkcnich ekosystemu (=minimalni vstupy energii a materialu), management prumyslove managovanych ekosystemu (= velke vstupy energii a materialu).

    easy! ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS:

    essd-14-4551-2022-avatar-web

    ESSD - History of anthropogenic Nitrogen inputs (HaNi) to the terrestrial biosphere: a 5 arcmin resolution annual dataset from 1860 to 2019
    https://essd.copernicus.org/articles/14/4551/2022/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam