• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: mentalni krajinu twl :-D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: mame primarne jinou mentalni krajinu, coz je daleko zasadnejsi limit nez klimaticke podminky
    TUHO
    TUHO --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: hele tomu rozumím, ale zrovna v té oblasti afriky těžko vznikne černozem :-) tam pro to nejsou podmínky. i kdyby byly, bude to trvat nejmíň tisíce let postupnou sukcesí a akumulací huminových kyselin, který zároveň nesmí zetlít předčasně, tzn. pro nás v lidským čase asi bezpředmětná starost. bohatě stařčí obnovit pastviny a zlepšit mikroklima. s tím souhlasím i tady, zlepšit mikroklima, ochranu půdy před erozí, umožnit zásak a zmenšit výpar. jenomže máme úplně jinou krajinu a musíme na to jinak než oni, imho.

    TADEAS: twl ten tvůj slovník je teda fakt jedlej :) na tyhlety filozofie moc nejsem.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: ja napr potrebuju kultivovat grassland, abych dosahl antropogenni cernozeme, protoze to je to co stabilizuje lokalni ekosystem ve kterem hyperpredatorim ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: "co potrebujeme" je prave otazka te systemicke regulace, tj. otazka tech operacnich ramcu ve kterych se pohybujeme jako hyperpredatori. prostor definovani kontextu je nadrazenej prostoru rozhodovani, a az z toho pak vyplyvaji akce v ekosystemu a jinde, podporeny ruznejma druhama vědění
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: lol, ve stredni evrope fakt nepotrebujem kuktivovat frassland, ale dostst uhljk do pudy. coz jsem ti pred par lety psal a ejhps, ono je to jednoznacny. oni resi predevsim vsak a odpar a pionyrskou biotu, to fakt neresime
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: ano, a proto premyslich o prolaklinach misto o operacnich systemech managentu ekosystémů
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: me prijde, ze tam nejsou prakticly zadny paralely
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MATT: ve filosoficko antropologickym smyslu, vychazejicim z uvah tohoto typu:

    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169534716300659


    PALEONTOLOG: to co srovnavam jsou ramce ve kterych operuje clovek-hyperpredator a k cemu ekosystemove vedou.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: obrázek z Dimbangombe, to je subrovníková afrika se střídáním období sucha a deště. to fakt nemůžeš srovnávat s orbou v mírným pásmu. nebo můžeš, ale :)

    MATT: prezentovaný fotky mě překvapily, takže radikální změna režimu v krajině je očividně možná. ale za tímhle bude stát nějaká geologická-morfologická struktura, imho
    MATT
    MATT --- ---
    TADEAS: v jakym významu používáš slovo hyperpredátor? mě to evokuje ekologii.. https://en.wikipedia.org/wiki/Hyperpredation
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MATT: má
    MATT
    MATT --- ---
    PALEONTOLOG: TADEAS: Teorii znam, je to muj chleba, ale prave proto bych moh sarkasticky dodat, ze tam je voda, protoze treba tvar terenu nebo vhodny geologicky usporadani. Ale predpokladam, ze za tim na byt nejaky management krajiny, nebo se pletu?

    PALEONTOLOG: muzes link, pls?


    ZAHRADKAR: PALEONTOLOG: V tom článku přijde primárně bizarní, to co tomuhle předchází..
    Rodina Grassotových, která u nedalekého města Pals pěstuje už po pět generací rýži, tvrdí, že vláda „léta věděla, že taková situace přijde, a nepřijala žádná opatření, aby tomu předešla“.

    pěstovat rejži při 430mm ročně, když udávané minimum je alespoň třikrát vyšší.. ?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: tak jsou i lidi ve smyslu vedomejch ekosystemovejch regulatoru / hyperpredatoru, ktery o tom vedej vic nez prd. to jen v ČR a okolnich skanzenech se furt oře :)


    alejandro carillo, chihuahua desert
    https://www.facebook.com/alejandro.carrillo.50951

    Screenshot-20240325-164208-Facebook

    TADEAS:
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: pak ještě záleží na reliéfu krajiny, ta trvalá vodní plocha může bejt v depresi, může vyznikat na obrovský zvodni podzemní vody a 1m rozdíl v hladině můžou bejt třeba miliony kubíků vody v podzemí. víme o tom prd, ale vypadá to dobře :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MATT: obecne asi kvalita toho pudniho systemu ma zasadni vliv na tu akumulacni kapacitu, je to mnohonasobne vic nez co lze zadrzet v nejakych povrchovych nadrzich vody. kdyz je ta kapacita velka, tak ta voda je dostupna pro rust i v dlouhem obdobi bez deste.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MATT: prostředí je asi ssaturovaný vodou, právě jsem shlídnul video se savorym, jak to dělají. ty jeho fotky před a po berou dech. no pokud se voda vsakovala dostatečně dlouho, tak je v podzemí zásoba. a pokud má ten jeho grassland velkou plochu, tak je to taky možnej důvod, proč se zásoba podzemní vody neodpařila.
    MATT
    MATT --- ---
    TADEAS: no me zajimalo, proc je tam mokro i po X mesicich bez deste..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    jen pres agro-komplexni mrtvolu


    EU nature restoration laws in balance as member states withdraw support | European Union | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2024/mar/25/eu-nature-restoration-laws-in-balance-as-member-states-withdraw-support

    The EU’s nature restoration laws are hanging in the balance after a number of member states, including Hungary and Italy, withdrew support for the legislation.

    Spain’s environment minister, Teresa Ribera, said it would be “enormously irresponsible” for countries to drop the laws, which have been two years in the making and are designed to reverse decades of damage to biodiversity on land and in waterways.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam