• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS:
    SHEFIK: tak je mi jasny, ze otazka klimatu uz neni jen ryze geovedni, ale presahuje do sociologie a antropologie. jenze pokud hodnotim stav uzemi, treba z hlediska vodniho rezimu, musim sahnout do prirodnich ved, ktey maji ustaleny koncepty a jednotnej slovnik. ja vychazim z praxe a teorie v oboru, nevim z ceho vychazi Tadeas, ale misty vazne sotva rozumim. ze jde u zlepseni mikroklimatu v africe nebo stredni evrope o stejnej cil je asi jasny a nemam potrebu to slozite opisovat. hlavne si myslim, ze se mysleni lidi moc nezmeni a nebude po cilech politicka poptavka, proto si myslm, ze jsme generelne boj prohrali uz ted.
    MATT
    MATT --- ---
    Hail storm in Damon texas on 3/24/24 destroys 1,000’s of acres of solar farms.
    https://twitter.com/Roughneck2real/status/1772339177264148491

    TADEAS: co tam radsi vozit hnuj?

    SHEFIK: musim rict, ze me to vynalezani novejch slov taky trochu irituje. bitcoinistum to napr. vycitaj, ve smyslu, ze se jedna o znak sektarstvi ;))
    me to zas evokuje, ze ty lidi si neprosli klasickym akademickym systemem, kde uz by ty terminy dostaly definovany. dost mi to pripomina naky perma/ezo/eko hnuti, vuci kterejm jsem opatrnej. zaroven nechci snizovat dlouhodoby prakticky znalosti (ale kdo je ma) oproti ciste akademickejm, protoze ty akademici, to je taky svoloc sebestredna.. ;)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PALEONTOLOG: je to nejaka meta diskuze, sahajici k root cause/principum.

    Jak moc je vzdalena od praxe/reality v konkretni situaci, na kterou jste reagovali, posoudit nedokazu, ale je zabavny koukat, ze oba dva mluvite v jine rovine a ani jeden tu caru nechce prekrocit :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: spolecne tema ekosystemu, klimatickeho systemu, antropocenu je systemicke uvazovani, praxe. to pokryvaj nejaky specificky jazyky. :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: land use vyjadruje management krajiny, geomorfologicky struktury ti umozni videt vodu i po roce sucha. mene teorrtizovani by to chtelo a mene vynalezu slov, o kterych nikdo nevi, co vlastne znamenaji. mozna ze yml a ty to vite, ja to ctu prvne v zivote :-))) a timhle zpusobem diskutovat odmitam.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: merit veci je, ze nejde o prolakliny ani land use, ale o to jake jsou praltiky managementu ekosystemu (to ti dava k dispozici kultura) a jake jsou zpusoby rozhodovani o zdrojich (napr. ekosystemovych zdrojich). jsou to do sebe vnorene problematiky.

    ale obvykle hazim perly svinim jen vyjimecne, tak si uzivej sve bahenko ,)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: merito veci nebude vymejslet vlastni jazyk, bych rekl. myslim, ze muj prispevek kazdymu jasne rika, ceho se tyka a co konkretne navrhuje a zamita :-)
    TADEAS: klima mysli, uz dooost :-DD
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: land use urcuji skupiny lidi v ramci procesu rozhodovani o managementu ekosystemovych procesu (o zakladne zdroju), tomu je nadrazeny kontext toho spolecenstvi (co chce, co potrebuje, jake zpusoby managementu a developmentu tech zdroju vyuziva), a to je soucasti nejakeho klimatu mysli, operacniho systemu tech lidi, kteri o tech zdrojich rozhoduji, o cele kulture ve ktere se to deje.

    "k hovnu", "nemozna" - nejsem ochoten se bavit v techto terminech
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: presne tak. nechapani meritu veci neni lazdopadne zadna zasluha a ani to neni vtipny :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jako by neslo odbornym terminem rict, ze mame 99% land use a pastva stad by byla jednak k hovnu a druhak nemozna. jinak se bezne pouzivaj stada na zvyseni druhovy rozmanitosti, at hsou to kone v milovicoch nebo ovce v prokopskum udoli.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: mentalni krajinu twl :-D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: mame primarne jinou mentalni krajinu, coz je daleko zasadnejsi limit nez klimaticke podminky
    TUHO
    TUHO --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: hele tomu rozumím, ale zrovna v té oblasti afriky těžko vznikne černozem :-) tam pro to nejsou podmínky. i kdyby byly, bude to trvat nejmíň tisíce let postupnou sukcesí a akumulací huminových kyselin, který zároveň nesmí zetlít předčasně, tzn. pro nás v lidským čase asi bezpředmětná starost. bohatě stařčí obnovit pastviny a zlepšit mikroklima. s tím souhlasím i tady, zlepšit mikroklima, ochranu půdy před erozí, umožnit zásak a zmenšit výpar. jenomže máme úplně jinou krajinu a musíme na to jinak než oni, imho.

    TADEAS: twl ten tvůj slovník je teda fakt jedlej :) na tyhlety filozofie moc nejsem.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: ja napr potrebuju kultivovat grassland, abych dosahl antropogenni cernozeme, protoze to je to co stabilizuje lokalni ekosystem ve kterem hyperpredatorim ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: "co potrebujeme" je prave otazka te systemicke regulace, tj. otazka tech operacnich ramcu ve kterych se pohybujeme jako hyperpredatori. prostor definovani kontextu je nadrazenej prostoru rozhodovani, a az z toho pak vyplyvaji akce v ekosystemu a jinde, podporeny ruznejma druhama vědění
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: lol, ve stredni evrope fakt nepotrebujem kuktivovat frassland, ale dostst uhljk do pudy. coz jsem ti pred par lety psal a ejhps, ono je to jednoznacny. oni resi predevsim vsak a odpar a pionyrskou biotu, to fakt neresime
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: ano, a proto premyslich o prolaklinach misto o operacnich systemech managentu ekosystémů
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: me prijde, ze tam nejsou prakticly zadny paralely
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam