• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    MATT
    MATT --- ---
    btw: brutalne vyskocili ceny kakaa a pomerancovy stavy. imho prvni vlastovky toho, co se bude dit. Oteplovani, El Nino, stres, nemoci...


    The world is facing the largest cocoa supply deficit in more than 60 years and consumers could start to see the effect at the end of this year or early 2025, Joules said. The International Cocoa Organization has forecast a supply deficit of 374,000 tons for the 2023-24 season, a 405% increase from a deficit of 74,000 tons in the previous season.
    [...]
    Crops have been hit by black pod disease and swollen shoot virus and many trees are past their maximum yield potential because there has not been a major round of planting since the early 2000s, Joules said.

    Heavy rains exacerbated the disease issues, Branch said, and the El Niño weather phenomenon has also led to drier conditions resulting in lower cocoa yields in previous years. Seasonal harmattan winds were more extreme this year, also affecting crop yields, Branch said.
    https://www.cnbc.com/2024/03/26/cocoa-prices-are-soaring-to-record-levels-what-it-means-for-consumers.html


    Orange juice prices historically high after crop producer slammed by weather and disease
    https://www.nbcnews.com/now/video/orange-juice-prices-historically-high-after-crop-producer-slammed-by-weather-and-disease-200854597594

    The vast majority of the world’s orange juice is produced in just two countries, the US and Brazil. But both these countries’ orange producing regions (Florida and São Paulo are responsible for more than 85% of global supply) are struggling.
    With a severe drought hitting Brazil and citrus greening disease plaguing both orange producing regions, is the orange juice sector heading for severe shortages?

    Orange juice shortage fuelled by disease and drought
    https://www.foodnavigator.com/Article/2024/02/06/orange-juice-shortage-fuelled-by-disease-and-drought

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: okolo 35min diskuze k randersovi, limits to growth a odporu ekonomu k systemovymu modelovani

    What Economists Don't Know about Climate Science Can Kill Us
    https://www.youtube.com/live/CmD79GNVPNs?si=XE8oSCjN2gt1wuF-
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS:
    SHEFIK: tak je mi jasny, ze otazka klimatu uz neni jen ryze geovedni, ale presahuje do sociologie a antropologie. jenze pokud hodnotim stav uzemi, treba z hlediska vodniho rezimu, musim sahnout do prirodnich ved, ktey maji ustaleny koncepty a jednotnej slovnik. ja vychazim z praxe a teorie v oboru, nevim z ceho vychazi Tadeas, ale misty vazne sotva rozumim. ze jde u zlepseni mikroklimatu v africe nebo stredni evrope o stejnej cil je asi jasny a nemam potrebu to slozite opisovat. hlavne si myslim, ze se mysleni lidi moc nezmeni a nebude po cilech politicka poptavka, proto si myslm, ze jsme generelne boj prohrali uz ted.
    MATT
    MATT --- ---
    Hail storm in Damon texas on 3/24/24 destroys 1,000’s of acres of solar farms.
    https://twitter.com/Roughneck2real/status/1772339177264148491

    TADEAS: co tam radsi vozit hnuj?

    SHEFIK: musim rict, ze me to vynalezani novejch slov taky trochu irituje. bitcoinistum to napr. vycitaj, ve smyslu, ze se jedna o znak sektarstvi ;))
    me to zas evokuje, ze ty lidi si neprosli klasickym akademickym systemem, kde uz by ty terminy dostaly definovany. dost mi to pripomina naky perma/ezo/eko hnuti, vuci kterejm jsem opatrnej. zaroven nechci snizovat dlouhodoby prakticky znalosti (ale kdo je ma) oproti ciste akademickejm, protoze ty akademici, to je taky svoloc sebestredna.. ;)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PALEONTOLOG: je to nejaka meta diskuze, sahajici k root cause/principum.

    Jak moc je vzdalena od praxe/reality v konkretni situaci, na kterou jste reagovali, posoudit nedokazu, ale je zabavny koukat, ze oba dva mluvite v jine rovine a ani jeden tu caru nechce prekrocit :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: spolecne tema ekosystemu, klimatickeho systemu, antropocenu je systemicke uvazovani, praxe. to pokryvaj nejaky specificky jazyky. :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: land use vyjadruje management krajiny, geomorfologicky struktury ti umozni videt vodu i po roce sucha. mene teorrtizovani by to chtelo a mene vynalezu slov, o kterych nikdo nevi, co vlastne znamenaji. mozna ze yml a ty to vite, ja to ctu prvne v zivote :-))) a timhle zpusobem diskutovat odmitam.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: merit veci je, ze nejde o prolakliny ani land use, ale o to jake jsou praltiky managementu ekosystemu (to ti dava k dispozici kultura) a jake jsou zpusoby rozhodovani o zdrojich (napr. ekosystemovych zdrojich). jsou to do sebe vnorene problematiky.

    ale obvykle hazim perly svinim jen vyjimecne, tak si uzivej sve bahenko ,)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: merito veci nebude vymejslet vlastni jazyk, bych rekl. myslim, ze muj prispevek kazdymu jasne rika, ceho se tyka a co konkretne navrhuje a zamita :-)
    TADEAS: klima mysli, uz dooost :-DD
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: land use urcuji skupiny lidi v ramci procesu rozhodovani o managementu ekosystemovych procesu (o zakladne zdroju), tomu je nadrazeny kontext toho spolecenstvi (co chce, co potrebuje, jake zpusoby managementu a developmentu tech zdroju vyuziva), a to je soucasti nejakeho klimatu mysli, operacniho systemu tech lidi, kteri o tech zdrojich rozhoduji, o cele kulture ve ktere se to deje.

    "k hovnu", "nemozna" - nejsem ochoten se bavit v techto terminech
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: presne tak. nechapani meritu veci neni lazdopadne zadna zasluha a ani to neni vtipny :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jako by neslo odbornym terminem rict, ze mame 99% land use a pastva stad by byla jednak k hovnu a druhak nemozna. jinak se bezne pouzivaj stada na zvyseni druhovy rozmanitosti, at hsou to kone v milovicoch nebo ovce v prokopskum udoli.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: mentalni krajinu twl :-D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: mame primarne jinou mentalni krajinu, coz je daleko zasadnejsi limit nez klimaticke podminky
    TUHO
    TUHO --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: hele tomu rozumím, ale zrovna v té oblasti afriky těžko vznikne černozem :-) tam pro to nejsou podmínky. i kdyby byly, bude to trvat nejmíň tisíce let postupnou sukcesí a akumulací huminových kyselin, který zároveň nesmí zetlít předčasně, tzn. pro nás v lidským čase asi bezpředmětná starost. bohatě stařčí obnovit pastviny a zlepšit mikroklima. s tím souhlasím i tady, zlepšit mikroklima, ochranu půdy před erozí, umožnit zásak a zmenšit výpar. jenomže máme úplně jinou krajinu a musíme na to jinak než oni, imho.

    TADEAS: twl ten tvůj slovník je teda fakt jedlej :) na tyhlety filozofie moc nejsem.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: ja napr potrebuju kultivovat grassland, abych dosahl antropogenni cernozeme, protoze to je to co stabilizuje lokalni ekosystem ve kterem hyperpredatorim ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: "co potrebujeme" je prave otazka te systemicke regulace, tj. otazka tech operacnich ramcu ve kterych se pohybujeme jako hyperpredatori. prostor definovani kontextu je nadrazenej prostoru rozhodovani, a az z toho pak vyplyvaji akce v ekosystemu a jinde, podporeny ruznejma druhama vědění
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: lol, ve stredni evrope fakt nepotrebujem kuktivovat frassland, ale dostst uhljk do pudy. coz jsem ti pred par lety psal a ejhps, ono je to jednoznacny. oni resi predevsim vsak a odpar a pionyrskou biotu, to fakt neresime
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: ano, a proto premyslich o prolaklinach misto o operacnich systemech managentu ekosystémů
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam