• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    ZAHRADKAR: zapomněl jsem na plyn - toho spálíme asi 1MWh na vaření. Takže celková bilance je těch -1.5MWh neobnovitelné energie za rok. To je méně než 10% nějaké běžné spotřeby. A ty je mnohem težší eliminovat. Částečně to udělámě tou fotovoltaikou a částečně to už vyžaduje investice a změny ze strany státu - větrníky, bioplyn, atp.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: Ponechám stranou cynickou dikci a celkově nepříjemně se čtoucí článek (málo podložených argumentů, minimum zvažovaných alternativ, demagogické závěry, atp) a jenom podotknu, že článek staví na dvou základních tezích, z nichž ani jedna není pravdivá:

    1) Nelze to uskutečnit.
    2) Nemáme na to peníze.

    --
    Uvedu konkrétní případ ze svého života. Jsme obyč střední třída. Před 8mi lety jsme koupili domek na vesnici s energetickou třídou Z "záporné":), čili na verandě zamrzala voda, okny táhlo a po první zimně začalo zatékat do střechy. Stálo mě to 3 roky víkendů a asi 2 mil. a dům je teď nízkoenergetický, je v něm v zimě stabilně 20-24C (na Vysočině!) a neprimární energie spotřebujeme asi 1.5MWh elektřiny (topení dřevem + fotovoltaika). Z toho asi 1MWh stejně pošleme přetokem do sítě, čili celková bilance je asi -0.5MWh. Během 10ti let fotovoltaiku rozšířím a i toto eliminuju (a částěčně pořeším posledního velkého energožrouta - auta). Celkově jsem dostal dotace 55tis na tu fotovoltaiku. (A nejraději bych to udělal bez dotací, protože je rád nemám, ale byrokraticky je to složitější, tak jsem raději čas věnoval jiným věcem.)

    Můžeš namítnout, že to není pro každého, že třeba starý lidi toto nedají. No, nedají, ale právě proto je to dlouhodobá strategie - těm starým lidem v roce 2050 je dnes tolik, co mě. Všichni víme, že pálit uhlí nebo ropu je blbina, máme čas s tím něco dělat.

    Můžeš taky namítnout, že ne každý může topit dřevem. To je taky pravda. A je to každého volba, jestli si to více odmaká někde na vesnici, nebo se zadluží a půjde do komfortu tepelného čerpadla.

    Investice do úspor je jedna z nejrozumějších, které obyč člověk může udělat, protože je v podstatě bezriziková (na rozdíl od např. akcií). Byli tady na vesnici tací, kteří před covidem a krizí kroutili hlavama, proč zatepluju, proč FVE, proč aku nádrž na teplo atp. Jenže pak zdražilo i to dřevo, elektřinu musel zastropovat stát, plyn taky. Mě to bylo jedno - nám se během té doby účty za veškerou energii propadli na asi 1 tis/měsíc. Teď to vidím dělat mnohem více lidí, peníze chápe každý.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Petropopulism
    We aim to explain petro populism — the excessive use of oil revenues to buy political support. To reap the full gains of natural resource income, politicians need to remain in office over time. Hence, even a rent-seeking incumbent who prioritizes his own welfare above that of citizens, will want to provide voters with goods and services if it promotes his probability of remaining in office. While this incentive benefits citizens under the rule of rent-seekers, it adversely motivates benevolent policymakers to short-term overprovision of goods and services. In equilibrium, politicians of all types indulge in excessive resource extraction, while voters reward policies they realize cannot be sustained over time. Moreover, overextraction might even be reinforced as voters become better informed.

    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304387815001017
    TUHO
    TUHO --- ---
    Is China on track to reduce its carbon emissions? If so, why is it building so much coal power? In this episode, researcher Lauri Myllyvirta brings data to bear on China’s recent decarbonization efforts and helps demystify the country’s larger intentions.

    What's going on with China these days? - by David Roberts
    https://www.volts.wtf/p/whats-going-on-with-china-these-days
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Komentář: Největší zelená fantasmagorie o vašich radiátorech za stovky miliard | Hrot
    https://www.hrot24.cz/clanek/komentar-nejvetsi-zelena-evropska-fantasmagorie-o-vasich-radiatorech-za-stovky-miliard
    TUHO
    TUHO --- ---
    Anti-nuclear protestors nikdy nemeli tolik moci na to, aby neco takovyho udelali. Ale je pravda, ze to nepomohlo (na druhou stranu, kdo vi kolik by bylo Fukushim bez anti-nuclear protestors)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Anti-nuclear protestors gave us climate change.

    provokace k zamysleni treba pro TUHO (sociologie)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    noone:

    Screenshot-20240419-155808-Facebook
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    same konspiracie, pritom vysvetlenie je tak jednoduche #patek

    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    SCHWEPZ: ale ty extrémní srážky byly v modelech už týden dopředu
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SHEFIK:

    Národní meteorologické centrum (NCM) přiznalo, že v neděli a v pondělí nasadil k hrátkám s počasím skutečně letadla. V úterý pak zřejmě obloha odpověděla po svém.

    Při „očkování“ mraků se do oblak rozprašuje letadly či drony jodid stříbrný.

    Wetter in Dubai: Verursachten Scheichs den Regen selbst? | News | BILD.de
    https://www.bild.de/news/ausland/rekord-regen-in-dubai-haben-die-scheichs-unwetter-selbst-verursacht-661ff48b63d9c47b03a76cf2
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-k-zaplavam-si-emiraty-mozna-prispely-samy-ockovaly-oblaka-40468370#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest241_shrnuti_llm_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Nakonec budem mit treba i na poustich dost vody :)

    Letiště v Dubaji obnovilo provoz. Meteorologové povodně přičetli klimatickým změnám - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/letiste-v-dubaji-obnovuje-provoz-stale-se-ale-ocekava-zpozde/r~f7ae4e48fd7011eea26cac1f6b220ee8/

    Spojené arabské emiráty postihly tento týden největší přívalové deště nejméně od roku 1949, kdy se tam začaly vést tyto záznamy. Vyžádaly si jednu oběť, senior zemřel v autě, které smetl proud vody. Silné deště zasáhly před několika dny také Omán, kde kvůli nim zemřelo 18 lidí včetně školáků. Vydatně pršelo také v Bahrajnu, Kataru a Saúdské Arábii.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PER2:
    TADEAS:
    tady je to vidět ještě líp jak moc ten trend ustřelil minulý rok a letošek to překonává.

    Climate Reanalyzer
    https://climatereanalyzer.org/clim/sst_daily/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: studená sprcha ,)
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: aprilovy pocasi

    anyway:

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Meanwhile in Slovenia, record-breaking temperature drop turns the weather from summer to winter mode in one day. Photo via Massimo

    FB-IMG-1713388900441
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    L Simons
    https://x.com/LeonSimons8/status/1780662090715328936


    I still often blow my mind at seeing the scale of the human enterprise.

    -Humanity uses ~0.6 ZJ (600,000,000,000,000,000,000 joules) of energy per year.
    -That's equal to ~30% of the ~2 ZJ in annual photosynthesis of the entire biosphere!
    -The biosphere retains about 19 ZJ of biochemical energy.
    -The greenhouse gases we have added to the atmosphere caused our planet to accumulate ~90 ZJ of heat in the past 4 years alone!

    We have created the anthroposphere. A new part of the planetary system with an insatiable hunger for energy.

    And we are about to be faced with more energy than we can stomach.

    Be it as unbearable heat, as super storms, or as melted ice flooding our cities through rising seas
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    SHEFIK: globální trend je jasný, lokální dopady ale můžou být naprosto nevypočitatelné do všech směrů.

    Právě mi přijde trend tvrdit, že v Česku bude určitě sucho a vedro........ono může být vlhko a zima. Vedro a sucho může být třeba v Kanadě a na Sibiři.

    Třeba ten trend studených jar se začíná opakovat. Období duben+květen bylo nad normálem naposledy v roce 2018. To už se dá považovat za něco co není náhodné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam