PAN_SPRCHA: Tak toto je samotný problém naší situace. Od počátku Neolitické revoluce bylo klima, proudění a toky relativně stabilní. Tuto stabilitu jsme narušili a bude jen a jen horší.
V tom bych i kritizoval termíny (a nebo jak si je lidé vykládají?), které se v této tématice používájí (samotný název tohoto vlákna).
Globální oteplování - Asi každý narazil na hlášky typu "co je 1 stupeň" / "tak tu bude trochu tepleji"; nicméně se jedná o globální průměr, takže je třeba si připomenout, že počítá i s teplotami nad oceány, které pokrývají 70% planety, a že se zejména póly (a pevnina též) otepluji mnohonásobně více. Celkově je podle mě přesnější "globální ohřívání", vzhledem k faktu, že jako lidsto atmosféru ohříváme a ještě následně měníme tak, že zadržuje více tepla.
Klimatická změna - Toto je další termín, který spousta lidí vnímá pouze jako "tak tu bude jako o 500/1000km jižněji", ale mluvíme o změně na klima, které tu ještě nebylo. V posledních letech se také začlo používat slova "krize", což situaci vystihuje, ale já bych to spíše nazval jako "klimatický chaos", protože to je to co se děje a co můžeme nadále očekávat. Jak jsem zmínil na začátku - ztráta stability. Extrémní počasí (četnější, silnější), extrémí výkyvy (tepla, mrazy), extrémní sucha a na druhou stranu extrémní srážky (tzv. atmosferické řeky; měsíc deště co napadne během dne aj.), to dělá i samotnou předpověď počasí více a více nepředpovídatelnou.
Jedná se o velmi komplexní planetární systémy, kterým ve všem nerozumíme, ale díky satelitním snímkům a měření můžeme například vidět jak rozbité a roztroušené je tzv. tryskové proudění, nebo o pár příspěvků níže, jak se mění Atlantická meridionální cirkulace.