SHEFIK: Díky za doporučení, ale číst neplánuji, to jméno Matt Ridley mi bylo povědomé a vzpomněl jsem si, že jsem o autorovi slyšel v souvislosti s jeho podceňováním Covidu, a i jeho wiki stránka mi asi stačí, abych si udělal obrázek o jeho kredibilitě (spojení na uhelný průmysl, fracking, pochybné výroky ohledně klimatologie a vědy), i samotné shrnutí knihy zní jako obrovská over-simplifikace a neznalost mnoha biofyzických realit, což vysvětluje i autorova nevzdělanost a chybějící akademické pozadí.
Nicméně jen abych zodpověděl tvoji otázku ohledně vědomí, r. 1856 E. N. Foote poprvé demonstrovala efekt oteplení pomocí vodní páry a CO2 a následně dodala "An atmosphere of that gas would give to our earth a high temperature...", dále tu byl John Tyndall, který tento efekt popsal ve větším detailu v roce 1859. Zásadní byl r. 1896 S. Arrhenius, který měl celkem dobrý odhad v rámci polovičního CO2 a dvojité hladiny, kde odhadl oteplení o 5-6C (což je něco v kartách i dnes viz J. Hansen a jeho poslední publikace).
Jinak o tomto tématu komunikujeme celosvětově již přes 50 let a nezaznamenal jsem, že by se ať už koncentrace skleníkových plynů, nebo naše ostatní dopady a externality nějak zásadně změnily.
Jak jsem psal, už bychom se tu hnali do off-topicu - souhlasím že v tomto formátu se k závěru nedostaneme a psát eseje tu nechci.
Na profilu mám seznam pár knih, přednášek, dokumentů, autorů a vědců kdybys měl zájem o něco více založeného na vědě a akademice :)