• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PER2
    PER2 --- ---
    VOYTEX: muzes specifikovat: "Technika elektrolyzy vody extremne zefektivnuje", cislama a datama idealne / cenou
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    XCHAOS: Technika elektrolyzy vody extremne zefektivnuje, pokud se opet nestane neco nahleho (vyvojarum, jako v minulosti), tak se trh zmeni rychle.
    Potiz s nejefektivnejsima MH bude ten titan, vsichni vime, odkud je... Nastesti je spousta alternativ, lithium mame i my, jen teda ten deuterid ma dvoji pouziti, v termonuklearnich zbranich, ups.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    PAN_SPRCHA: Muzes konecne dolozit, ze tucet MH realizaci GKN v poslednich 5 letech v Australii, Evrope a Americe jsou, jak pises, "podvod"?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MINER: pisek se resil tady. Lokalne mozna ano, ale globalni reseni to nebude [ENDER @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE]

    VOYTEX: beres si to vsecko nejak osobne. Hodis sem youtube video a par obrazku a lidi se te ve vsi duvere, zes dukladne nastudoval background, ptaji na skalovatelnost, ktera je u vetsiny storage kamenem urazu, pac seriova vyroba tech reseni s sebou nese vetsinou dodatecne naklady na specialni technologie (napr. vakuum, velmi nizke nebo vysoke teploty, atd.) . Regulerni dotazy, kvuli kterym netreba utocit. Kdybys byl majitelem firmy GKN, chapu.. :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Výpadek způsobila kombinace několika faktorů. V Srbsku hořelo dálkové vedení a síť je v posledních dnech na Balkáně přetížená kvůli velkým vedrům, v nichž lidi pouštějí klimatizace.

    Polovinu Balkánu postihl na čtyři hodiny black out - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-polovina-balkanu-je-bez-proudu-40477352
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tykačova uhelná expanze!


    Green Deal zřejmě zpomalí, lithiová euforie opadá. Miliardář Pavel Tykač proto zůstává u dosavadní investorské strategie a dál sází hlavně na fosilní byznys. Zahraniční expanzi jeho skupiny Sev.en GI líčí ředitel Alan Svoboda.

    Čtvrtý nejbohatší Čech Pavel Tykač pokračuje v zahraniční expanzi. Otvírá obchodní zastoupení v New Yorku a buduje tu akviziční tým. Investiční příležitosti kromě USA zkoumá v Kanadě a Austrálii, letos nově vstoupil na asijský trh. Stále ho zajímá hlavně uhlí, ale i ropa, plyn, železná ruda, energetika a ocelářství.

    Tykač nad Evropou zlomil hůl. Investovat chce v Americe, Asii i Austrálii - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-tykac-nad-evropou-zlomil-hul-investovat-chce-v-americe-asii-i-australii-254190#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
    TUHO
    TUHO --- ---
    MINER: Nedavno jsem zaregistroval tohle... Poradne nic o tom ale nevim po prakticky strance

    Nový český vynález ukládá energii do písku a zase ji z něj získává. Slibuje nulové provozní náklady - ČESKÉSTAVBY.cz
    https://www.ceskestavby.cz/clanky/novy-cesky-vynalez-uklada-energii-do-pisku-a-zase-ji-z-nej-ziskava-slibuje-nulove-provozni-naklady-32664.html
    MINER
    MINER --- ---
    Taky existuje energy storage do tavení soli nebo písku. To taky vydrží na zimu a je to jednoduché.

    Ví někdo o někom, kdo to v nějakém rozumném měřítku umí tohle?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: no, s vodíkem je ten problém, že kdyby se prodkukovalo dost zeleného vodiku, tak můžeme třeba ředit zemní plyn až 10% vodíku a stávající infrastruktura s tím bude fungovat. to by byly miliardové finanční úspory, ale tak daleko nejsme - zelený vodík je zatím dražší, než zemní plyn.

    nedaří se nahradit ani vodík pro průmyslové využití, který se zatím vyrábí právě - ze zemního plynu (ano, s emisemi CO2).

    jistým kompromisem by byl modrý vodík, který by se vyráběl pyrolýzou zemního plynu - uhlík by se usazoval jako grafen a měl další využití. Tohle dává zřejmě ekonomicky smysl, ale geopoliticky opět naprd (závislost na Rusku a LNG)

    jsme úplně v háji, co se průmyslu týče. OZE v Evropě jde škálovat asi tak na úroveň spotřeby domácností (což bychom měli udělat), ale co a jak v jakém měřítku by se tu vůbec mělo průmyslově vyrábět je velká neznámá.

    Mým velkým favoritem je sezónní průmyslová výroba - místo skladování energie a pak výroby zboží na sklad by se výroba na bázi OZE spouštěla pouze v solární letní sezóně.... tím by se ušetřilo jak režie se skladováním energie, tak náklady na skladování výrobku (ještě by se výrobek vyráběl co nejblíže místu, kde je poptáván... on-demand 3D tisk, dejme tomu, objednaný dopředu)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    VOYTEX: skeptik se právě učí rozeznat marketing od reálných možností využití.

    Poprvý jsem tuhle metodu viděl v oddělení kuriozit při projektu výroby vodíku na kterým jsem dělal.


    VOYTEX: 833kWh.......no, to je vyloženě gamechanger.

    Důležitý je číst ty čísla a ne ty marketinkový kecy okolo, převzal si jediný informace od marketinku výrobce který se zásadně vyhýbá informacím o ceně.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Hele zjaimav animace termohalinni cirkulace, kde je ve stredu mapy Antarktida (vyrazne prehlednejsi a ja jsem na ni zatim nenarazil)

    Thermohaline circulation
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Thermohaline_circulation.svg
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    MINER: Tva otazka je funkci ceny met. hydridu. ( a pokroku v EVO/LENR.)
    MINER
    MINER --- ---
    VOYTEX: já neříkám, že se neujmou. Já se ptám, kdy/zda do toho dokážem uložit energii, kterou potřebují všechny státy na zimu, aby nemusely používat jiné zdroje než obnovitelné.

    Pokud tahle firma instaluje jen v malém měřítku a na webu nemaj ambice na větší, tak z těchto informací nemohu dojít k závěru, že „máme vyřešené storage“.

    Tím neříkám, že to není možné, ale že z těchto konkrétních informací takový závěr nelze udělat.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    PAN_SPRCHA: Ahá, maj 1 a prevazej ho mezi 3 kontinentama po tuctu lokaci pro nafoceni.

    "System: HY2MINI Beta
    Year: Implementation 2nd half 2021
    Location: New South Wales, Australia
    Stored Energy
    833 kWh
    H2 Storage
    25 kg"

    https://www.gknhydrogen.com/wp-content/uploads/2022/07/GKN_HY2MINI_ProductSheet.pdf

    Nejsi skeptik. Skeptik nejdriv zkouma, necini unahleny zavery.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    VOYTEX: mají jedno který stálo x milionů eur a po pár letech v laborce ho převezli někam na chatu v Alpách aby prezentovali reálný využití s hezkými záběry přírody.

    Sorry za to že jsem skeptik no....
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    VOYTEX: podle všeho je prostě na základě srovnání s jinými technologiemi za ta léta.

    Vezmi si že ten "průlom" nastal časově obdobně jako perovskitové solární panely. Jenže ty teď vyvíjí od USA přes Evropu až po Čínu, připravuje se reálná výroba a MH se pořád pořádně nehlo z jedné laborky.

    Ok, podvod je trochu silné slovo, to se týkalo spíše těch různých startupů s revolučním řešením větrných turbín atd.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    PAN_SPRCHA: "za sedm let vidím pořád ty stejná data, možná oprášili grafiku prezentací ale nikam se to nepohnulo. "

    chces rict, ze ty uloziste na obrazcich neexistujou, jsou to rendery ne fotky
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    VOYTEX: o korýtko se fakt nebojím kvůli nějaké zázračné technologii která je ve stádiu kdy k jejímu reálnému využítí dojde patrně až budu dávno ležet pod zemí.

    Každopádně tohle bylo velké haló v roce 2017.....za sedm let vidím pořád ty stejná data, možná oprášili grafiku prezentací ale nikam se to nepohnulo.

    Prostě jenom mluvím za zkušenosti kdy už jsem toho zažil dost a těch technologických gamechangerů opravdu už bylo obrovské množství.

    Stačí si přečíst budoucnost energetiky třeba tak z roku 2006
    Nebo třeba i nedávný 2014-2050 výhled, to fakt pobaví.

    Úložiště:
    Podobné problémy měli a mají v USA, ve Francii, v Británii, ale nikde to nezpůsobilo tak masivní změnu veřejného mínění jako v Německu. V té Británii mají přitom Sellafield, Berkeley atd.....to jsou násobně větší průšvihy než v tom Německu


    Btw třeba já rozhodně nejsem pro výstavbu nových jaderných bloků.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    TUHO: Napodobne. Ja teda dal reference, ne pohled, o postavenych prumyslovych a domacich MH ulozistich. Na coz kdosi reaguje nepodlozenym obvinenim, ze MH "podle vseho" (skutecne? podle ceho?) je "podvod", "shrabnou penize", a o MH neuslysime.
    Tak si rikam, jestli pan sprcha stihne varovat treba Frauenhofer Institut, ze oddeleni, kde MH vyvijeji, naletelo podvodnikum, nez se mu ozvou nemecti pravnici.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    VOYTEX:
    Green Farming | ACOM


    Energy Lab | NREL
    Innovative Hydrogen Storage solution project


    E-Charging | GKN Hydrogen


    Bio Gas | CEC


    Light Commercial | Elektro Bauer


    MINER: slévárnu jeste nenapajeji, takze se pravdepodobne MH neujmou, ze? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam