• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PER2: no ale to je share, takze je jedno kolik ma obyvatel, resp je to irelevantni. Pokud vim Cina ma aktualne spotrebu pulku veskereho uhli a mela by letos peakovat.
    PER2
    PER2 --- ---
    anyway, lets go!

    Coal reached a RECORD high share of electricity generation in Indonesia and the Philippines in 2023, surpassing Poland and China.
    (pro nejakou predstavu: indonesie ma kolem 280M lidi a filipiny kolem 115M, EU ma dohoromady asi 450M lidi )

    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK: konecne se zase obraci k tomu jedinemu a pravemu bohu

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Je to dobry, buh je s nami

    Papež fandí obnovitelným zdrojům. Energetické potřeby Vatikánu má pokrýt nová solární farma – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/default.aspx?section=870&article=228920
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    pocasie musi narusovat masovu ludovu zabavu, aby si to uvedomilo co najviac ludi :)

    Germany vs Denmark Match, temporarily suspended due to weather and thunderstorms #germany #denmark
    https://www.youtube.com/watch?v=uxmqrTslWrQ
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    počasí

    Beryl nears Caribbean as it becomes the earliest category 4 hurricane on record | Hurricanes | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/article/2024/jun/30/hurricane-beryl-earliest-category-4-on-record

    It took Beryl only 42 hours to strengthen from a tropical depression to a major hurricane – a feat accomplished only six other times in Atlantic hurricane history, and with 1 September as the earliest date, according to hurricane expert Sam Lillo.

    Beryl is now the earliest category 4 Atlantic hurricane on record, besting Hurricane Dennis, which became a category 4 storm on 8 July 2005, hurricane specialist and storm surge expert Michael Lowry said.

    “Beryl is an extremely dangerous and rare hurricane for this time of year in this area,” he said in a phone interview. “Unusual is an understatement. Beryl is already a historic hurricane and it hasn’t struck yet.”
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    počasí

    5 minutes ago, flash floods suddenly hit Italy and Switzerland! Tourist attractions were destroyed
    https://youtube.com/watch?v=XPU6p-vkWLE
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CHOSIE: ktery to jsou?
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    SHEFIK: hlavně takhle na první pohled mi většina z nich přijde spíš jako nějaký Green wash / Green growth, ale určitě se tam najde pár pozic a projektů, které mají hlavu a patu


    Discover jobs at thousands of organizations working on climate solutions.


    Buďme upřímní, Climate solutions máme před sebou na očích, jen z nich nesrší zisk a jdou proti společenskému narativu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Supreme Court Overturns Chevron Doctrine: What it Means for Climate Change Policy - Inside Climate News
    https://insideclimatenews.org/news/28062024/supreme-court-overturns-chevron-doctrine/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: to vubec nejsou nezajmavy joby
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Dozvěděl jsem se o job bazaru k tématu, jdu to zkoumat:
    Climatebase
    https://climatebase.org/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: mému otci je méně a i když je pořád velmi schopný a velmi kompetentní, prezidenta bych z něj při vší úctě mít nechtě. Ne prezidenta v americkém systému, kdy je to současně předseda vlády: pro reprezentantivní, méně responzivní role je tenhle věk u mužů vhodný, díky přirozenému respektu, který ve společnosti budí.

    no, stařecká demence je něco trochu jiného, než celoživotní, ale skutečně Trump může stejně jako Babiš tvrdit "vy jste mě stvořili" :-) Každopádně gerontokracie není zrovna výhra a možná má poprvé v historii USA šanci třetí kandidát, třetí strana, kdo ví...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no jasně, ale je jim 78 a 81... to je prostě stáří. A ano, neměli by ani jeden kandidovat, ale z těchhle dvou je Biden asi 50 000x lepší i kdyby sral do plíny od rána do večera. Když nic jinýho, tak aspoň neškodí
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: tak oni ty videa s preslapama jsou celkem presvedcivy, na to nepotrebujes razitko :) resp. co jsem videl s Trumpem, nekdy doslova mele nesmysly a ani nevi, ze to dela.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    nemyslím si, že můžeme říkat že Biden (nebo Trump) má demenci protože "se to ví". Buď máš zprávu lékaře (což nemáš a nemůžeš mít, protože lékařské tajemství), nebo jde o pomluvu :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: no to nevim (vagabund). o politologii skoro nic nevim, tak muj model je, ze prezidenti jsou do urcite miry jen figurky. viz aktualni situace - Biden ma rok demenci. Kdo teda vladne? Setrvacnost jeho administrativy, neni to zadny problem, ze prezident nefunguje. Jsou to ty memplexy, atraktory za tim.

    Gorbacov by nemohl rozpustit SSSR, pokud mocensky komplex (armada a pod) by nedosel k zaveru, ze v kapitalismu jim bude lip. Kdyby prevladal nazor, ze socialismus je pro ne vyhodnejsi, Gorbacov by vypadl z okna.

    Stejne tak Trump. Pokud armadne-industrialni komplex dojde k zaveru, ze uz stacilo s pribehem "silne US dela policistu celemu svetu", muze se to rozpadnout. Nevidim ale proc, jaky styl fungovani by pro ne byl vyhodnejsi (SSSR videlo ze v kapitalismu maji nemocnice teplou vodu a obcane barevnou TV).

    Kazdopadne na tech povrchnejsich urovnich (klimaticka politika, rozumne rizeni statu, ...) Trump zmeny udela a z pohledu nasich evropskych budou k horsimu. Ze by ale svetovy poradek urcoval Putin, to se mi taky nezda. Myslim ze to prevezme Cina, zaberou Taiwan a čipy

    Jaky vyznam pro klima ma dominance Ciny, to nevim. Nakonec asi bude nejdulezitejsi, jestli tem armadnim komplexum vyjde jako vyhodna ta treti svetova valka.

    My tady mezitim si muzeme na dum namontovat FVE abychom "neco delali"
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: a ja myslel, ze ji ma hlavne Trump. Takze probehl doslova souboj dementu :)

    Tady je jeste rozebranej kontext Trumpa z jinyho pohledu [VAGABUND @ 3. světová válka aneb kam náš svět směřuje? Status: Fuck Around And Find Out]
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Z cyklu #doomed

    BP imposes hiring freeze and halts new offshore wind projects | BP | The Guardian
    https://amp.theguardian.com/business/article/2024/jun/27/bp-imposes-hiring-freeze-and-halts-new-offshore-wind-projects

    New boss Murray Auchincloss reverses move away from fossil fuels, which had weighed on company’s share price

    The head of BP has imposed a hiring freeze and halted new offshore wind projects, in an apparent attempt to placate investors who are unhappy with the oil company’s green targets.
    ...
    Looney, who had committed BP to some of the industry’s greenest climate goals, was ousted last September for failing to disclose relationships with colleagues.

    The decision to slow BP’s green ambitions has stoked concerns that Looney’s plan to move the company away from fossil fuels, with a pledge to “become a net zero company by 2050 or sooner”, may soon be derailed.

    BP has come under pressure from shareholders over its green targets because some renewable projects have proved more costly than expected, and profits from oil and gas have soared after Russia’s invasion of Ukraine more than two years ago.

    In response, the company set out plans earlier this year to cut oil and gas production by just 25% between 2019 and 2030 – well short of its previous target of a 40% reduction over the same timeframe.
    ...
    Earlier this month BP’s rival Shell set out its own plans to scale back its green growth ambitions, reducing the number of staff working on low-carbon solutions by about 200 roles while shifting the focus towards high-profit oil projects and expanding its gas business.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: Biden má demenci, ví se to minimálně rok. Demokrati ale jeli linku že to jsou pomluvy protistrany. Dnes v noci měli debate a náhle to ví všichni (catastrophic outcome). Národ má šok. Z nějakého mi nepochopitelného důvodu nemají náhradního kandidáta a už je málo času do voleb.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: krasny vyhlidky. Proc by mel vyhrat Trump?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam