• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    Trojicí strategických dokumentů, které nastavují směrování Česka v následujících desetiletích prakticky ve všech oblastech, by se měla brzy znovu zabývat vláda. Státní energetická koncepce (SEK), Vnitrostátní plán v oblasti energetiky a klimatu (NECP) a Politika ochrany klimatu (POK) se připravovaly dlouhé měsíce, přesto ministři jejich schválení v polovině července odložili.

    Na to nyní reaguje desítka organizací zastupující část tuzemského průmyslu, energetiky, bank, pojišťoven, ale třeba i zaměstnavatelé ve zdravotnictví a školství. Ve výzvě adresované premiérovi Petru Fialovi (ODS), kterou mají HN k dispozici, vyzývají k rychlému přijetí všech tří dokumentů.

    Schvalte „český Green Deal“, vyzývá vládu část byznysu. Na diskusi už není čas, tvrdí | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67352180-schvalte-bdquo-cesky-green-deal-ldquo-vyzyva-vladu-cast-byznysu-na-diskusi-uz-neni-cas-tvrdi
    TUHO
    TUHO --- ---
    When will climate change turn life in the U.S. upside down?
    Intensifying extreme weather events and an insurance crisis are likely to cause significant economic and political disruption in the U.S. sometime in the next 15 years.

    When will climate change turn life in the U.S. upside down? » Yale Climate Connections
    https://yaleclimateconnections.org/2024/08/when-will-climate-change-turn-life-in-the-u-s-upside-down/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Lufthansa is using artificial sharkskin to streamline airplanes | Ars Technica
    https://arstechnica.com/cars/2024/08/lufthansa-is-using-artificial-sharkskin-to-streamline-airplanes/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: ve skutečnosti, evropský novověk byl postavený na obnovitelných zdrojích: vodní mlýny (know-how starého Říma, které se ale od středověku začíná zvolna vracet do hry), větrné mlýny, plachetnice. Vodní cesty (to pravda nejsou obnovitelné zdroje, jen forma dopravy často na bázi lidské a zvířecí síly, větru ve vnitrozemí moc nebylo a na spád vody taky nešlo spoléhat...). Vodní kola a větrné mlýny samozřejmě jen nemlely obilí, ale fungovaly jako čerpadla vody (vysušení Nizozemí...), jako pily, hamry... Tohle jsou skutečné kořeny evropského rozvoje a růstu. A zaoceánské objevy učinily plachetnice - nikoliv veslice, jako za Říma, nikoliv parníky.

    Uhlí byla nouzovka, ke kterému v zoufalství sáhla Anglie, když vykácela v podstatě všechny lesy na stavbu plachetnic a nebylo čím topit :-) (jistě, je to nadsázka, důvodů bylo víc.. už třeba jen přeprava dřeva je oproti uhlí náročnější, apod. prostě trh zařídil začouzený Londýn)

    Éra uhelného průmyslu, parních strojů, železnic, parníků, apod. je jistě zajímavá, ale ve skutečnosti následovala až v další fázi, až když už evropský kapitalismus běžel na plné obrátky, poháněný - kupodivu - převážně obnovitelnými zdroji energie, a to i v dopravě. Ještě těžba dřeva na Šumavě, jeho plavení plavebními kanály a následně doprava ve formě vorů - to byla všechno pořád obnovitelná energie. A z tohohle dřeva je postavené město, kde žijju, případně tím topilo, až do éry uhlí. Vše podstatné v Evropě se odehrálo v podstatě před érou uhlí.

    Pro budoucí průmysl se může trochu vrátit k transmisím: před rozšířením elektřiny se práce parních strojů přímo přenášela na nástroje pomocí transmisí a fabriky tehdy museli být velmi malé, aby dělníci byli v dosahu mechanických transmisí. Nějak podobně může vypadat využití přebytků z obnovitelných zdrojů: místo posílání energie neefektivně na velké vzdálenosti může dojít k návratu malovýroby blízko zdrojům energie, např. blíže k solárním farmám. Pokud vyrábíš on demand místo na sklad - a to bude díky informačních technologiím možné - tak nemusíš pracovat na 3 směny, můžeš pustit automatizovanou linku jen když zrovna svítí slunce (plus pár hodin to nechat doběhnout na baterky).

    O budoucí průmyslovou revoluci bych neměl strach. Fosilní paliva je nutné vnímat spíš jako virus, který civilizaci zaviroval a donutil lidi trávit čas těžbou a přepravou stále většího množství fosilních paliv.
    BRETA
    BRETA --- ---
    YMLADRIS: nekde jsem videl, ze udrzeni trajektorie pod dva stupne vyzaduje snizeni emisi o čtvrtinu behem sesti let, ani to se nezda zatim prilis realny.. zasadni phase outy jsou planovany az nekdy po 2035?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Best-case scenario for climate change is now 1.6°C of warming

    The totemic climate goal of keeping warming below 1.5°C above pre-industrial levels is essentially impossible at this point (Bertram z Postupimi)

    Tak snad už přestanou ty úsměvné řeči o 1.5

    Best case scenario for climate change is now 1.6°C of warming | New Scientist
    https://www.newscientist.com/article/2444314-best-case-scenario-for-climate-change-is-now-1-6c-of-warming/
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ‘The land is becoming desert’: drought pushes Sicily’s farming heritage to the brink | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/article/2024/aug/19/the-land-is-becoming-desert-drought-pushes-sicilys-farming-heritage-to-the-brink
    TUHO
    TUHO --- ---
    Interview ČT24
    Nejteplejší rok od počátků měření – tím se může letošek stát. A najisto už se ví, že máme pomalu za sebou nejteplejší týden roku 2024. 👇
    ❓ Bude vedro čím dál větší a čím dál častější? Stanou se přívalové srážky a bleskové povodně běžnou součástí našeho života? A pokud se svět dohodne na klimatických opatřeních, kdy poznáme, že se něco zlepšuje?
    👉 Hostem Interview ČT24 byl klimatolog matematicko-fyzikální fakulty UK Tomáš Halenka.
    👉 Celý rozhovor si můžete pustit v iVysílání >> https://czch.tv/LwB8fZ
    MINER
    MINER --- ---
    Musím říct, že bych zde také ocenil větší poměr informací a analýz, zejména dlouhodobějších a úplnějších než aktuální dojmy někoho z něčeho nebo rozjímání nad smyslem brouka a dohady o pocitech někoho z něčeho rozporované odlišnými pocity někoho jiného.
    To hodnotné tu pak mezi tím zapadá.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MATT: pokud zůstává cesta k dalším industriálním revolucím otevřena i potom co lidi spali fosilní paliva, já budu jenom rada. Jak se to bez fosilu udělá, to jsem tady ještě neslyšela
    SADSOUL
    SADSOUL --- ---
    MATT: Můžeš využít bezplatné funkce ignore.
    MATT
    MATT --- ---
    YMLADRIS: nektery ty tvoje tvrzeni se imho neslucujou s aktualnim vedeckym poznanim a pak to zavani cistou ideologii.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: přečti si to po sobe a zamysli se, jestli je tohle relevantni přístup k odborny diskuzi,. me to urcite nepripada..

    a ano, zelezo lze ziskat drevenym uhlim
    BRETA
    BRETA --- ---
    neslo by fantasmagorie o vytezeni vseho uhli na planete a podobny unrelated hovna presunout do odpovidajicicho auditka?

    diky!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MATT: nechápu, prosím vysvetli
    MATT
    MATT --- ---
    YMLADRIS: nj, ale takovato vyjadreni jen nahravaji konzervam, kteri se smeji lidem prilepujicicm se k silnici..
    Uhlí – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Uhl%C3%AD
    MATT
    MATT --- ---
    PALEONTOLOG: tak je holt jen llm a halucinuje.. ;))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MATT: nepamatuju si z hlavy kdy to slunce zabalí, tak jsem dala miliardu. Houby - míněno že se může ještě stát, že se uhlík bude fosilizovat, místo aby se vracel do atmosféry tak jak se teď vrací když se dekomponuji rostliny? Beru to, že ne (že rty bakterie a houby co to rozkládají už nikam neodejdou).

    Nevím jaká teplota se dá udělat dřevěným uhlím tj zda jim to bude stačit na tavení železa
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MATT: ten bližší pohled na kaustobiolity nemá na tomhle místě smysl diskutovat, protože to je velmi různorodý téma. chápu, že prosté zvolání, že yml zas něco plácá, správcům nevoní, ale vsází halt na špatnýho koně, za to já nemůžu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam