• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    ROGER_WILCO
    ROGER_WILCO --- ---
    jinak teda v praci resime problem, ze mame od CHMU+VUV data pro 2030±15 a 2050±15 a v obou pripadech se predpoklada s narustem srazek, ALE I vyssi dotaci podzemni vody. u nas tomu nikdo nechce verit a nak nevime, co si s tim pocit ;))
    ROGER_WILCO
    ROGER_WILCO --- ---
    CHOSIE: ano, viz třeba zde
    Návětrné svahy Jeseníků. Tady to začalo. CHKO. Tahle krajina má vodu zadržovat. Jenže je tady lesní hospodář a s ním lesní svážnice, lanovky a pojezdy techniky koryty potoků ve smrkových plantážích = EROZE A RYCHLÝ ODTOK. V srpnu po 15minutovém lijáku jsme spěchali z výzkumné 2/n
    Thread By @Lenart_JL - V emocch slyme z st ministr i kandidt na..
    https://unrollnow.com/status/1836120189089308860

    jinak till / no till. casto uz i velkozemedelci neorou, protoze to zere moc nafty, takse jenom vlaci, ale ta puda se dal utuzuje tezkou technikou, pak si myslim, ze no till je jeste horsi nez till. ono obecne i ta puda je slozitejsi system, nez se snazi obrazek naznacit.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Šéf ČHMÚ: Lidstvo vybralo každou zatáčku, ohledně klimatu nám ale zbývá jen víra - Studio N | Seznam Podcasty
    https://podcasty.seznam.cz/podcast/studio-n/sef-chmu-lidstvo-vybralo-kazdou-zatacku-ohledne-klimatu-nam-ale-zbyva-jen-vira-386134


    Extrémní jevy nás budou překvapovat častěji, rychle a bez varování, říká ve Studiu N ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder. „Je to neskutečný průšvih. Dopady změn klimatu budou fatální. Nikdo si nechce připustit, že by se měl omezit. To je cesta do pekel,“ poznamenává v rozhovoru.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    A ještě rozhovor s Jakubem Hruškou, který zmiňuje zemědělství, ale ne alternativní metody samotné produkce.

    Rozhovor s expertem: Přehrady nejsou řešení, před povodní lépe chrání poldry
    https://denikreferendum.cz/clanek/36676-rozhovor-s-expertem-prehrady-nejsou-reseni-pred-povodni-lepe-chrani-poldry
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    K těm přehradám, ono to zní jako řešení, ale občas může způsobit problémy úplně jinde a nelze říct, že by jich dost nebylo.

    Mě spíše jako první napadá stav zemědělství kdy máme obrovské plochy, které takřka nemají schopnost zadržet vodu a do toho v krajině nejsou prvky, které by situaci napomohli.
    A samozřejmě další je to jak jsou toky samotných řek upraveny a návrat do původního stavu je nejspíše v valné většině případů nemožný kvůli existující zástavbě.

    Na téma absorbce vody v zemědělství jsem našel tuto metaanalýzu:
    Comparing infiltration rates in soils managed with conventional and alternative farming methods
    https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0215702#sec008
    Overall we found that the largest infiltration rate changes were associated with practices that entail a continuous presence of roots and soil cover, suggested by the positive improvements of perennial systems compared to annual crops and cover crops compared to no cover crops, as well as the negative trend associated with the crop and livestock systems compared to crop systems only. Determining the exact processes underpinning the observed results is outside the scope of meta-analysis.

    While increasing infiltration rates may mostly be considered important for reducing flooding risk, the previously discussed soil improvements can play a role in reducing the impacts of drought.
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Tzv "Ray-ban plan". V dobe ozonove diry takhle nektery konzervativci tvrdili, ze muzem se na reseni vykaslat a proti slepote nosit slunecni brejle a klobouky, proti rakovine kuze z UV zareni se mazat opalovacimi kremy. Nastesti Reagan nebyl takovej kokot (a taky sam prodelal rakovinu kuze, tak to bral seriously) a misto toho latky nicici ozonovou vrstvu zakazal.

    Hodel recommended against signing an international agreement to reduce chlorofluorocarbons, the ingredient in aerosol sprays believed responsible for the depletion of the earth’s ozone layer. Instead, he suggested the use of hats and sunglasses to guard against the lethal sunlight of an ozoneless atmosphere.

    Environment: Don Hodel's Ray-Ban Plan | TIME
    https://time.com/archive/6709409/environment-don-hodels-ray-ban-plan/
    MESKALINE
    MESKALINE --- ---
    SEJDA: Určitě no. Nakonec možná bude jen na ryby, aby bylo kde chytat. :D.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: toto předpokládám bude čím dál víc ("mitigace nemá význam, prachy dávat do adaptace").
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MESKALINE: to plati dneska, prehrada se bude stavet X roku a za u dobu se zmeni lecos, a kdyz ne hned tak behem nekolika malo let potom.
    Uz vidim treba rybarsky svaz jak definuje minimalni hloubku atp.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jste známý konzervativec. Jsou povodně, které způsobilo extrémní počasí, připomínkou, že by se neměl příliš zpomalovat Green Deal, což je pozice, kterou chce Česko prosazovat v EU? Přemýšlíte o tom v souvislosti s tím, co se právě děje?
    Jasně. Myslím, že by se Green Deal měl zpomalit, abychom zůstali konkurenceschopní a měli jsme peníze na nejrůznější preventivní opatření. A mohli se lépe připravit na to, že takové povodně nebo i období sucha budou možná častěji. Já jsem rozhodně příznivcem toho, abychom se přizpůsobili, nezaostávali v konkurenceschopnosti ve světě, abychom investovali do naší přírody a krajiny tak, abychom tyto extrémní výkyvy počasí lépe zvládali.

    Takže když co nejrychleji snížíme emise skleníkových plynů, tak to podle vás nezpomalí výkyvy počasí?
    Absolutně ne, protože ten evropský příspěvek bude tak malý v globálním měřítku, že prostě nezpomalí. My máme být lépe připraveni. Když posuneme konec spalovacích motorů na neurčito, tak to vůbec nezahýbe s klimatem, ale naopak budeme moci mít více peněz na investice doma, do obnovy přírody a na to dotáhnout prevenci takových kalamitních stavů.

    Pojar: Ve smlouvě na Dukovany musí být vše | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/ekonomika/pojar-ve-smlouve-na-dukovany-musi-byt-vse-co-korejci-slibili-zbrane-z-koreje_2409170900_jaf
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: půjčuji si obrázek od id RZS. narativ "zasraní aktivisti" bych v klubu o ochraně přírody fakt nečekal...

    MESKALINE
    MESKALINE --- ---
    SEJDA: Nevíme využití? Dlouhodobě plánovaná výstavba přehrady, a ono se neví její využití :D ? Dal jsem tomu minutu, otevřel první odkaz v google (vypadá celkem seriózně :D), a hned v první větě v úvodů, máš hlavní využití. Trochu nečekaně se jedná o protipovodňovou přehradu. No kdo by to byl řekl :).

    Jedná se o připravovanou protipovodňovou přehradu na řece Opavě.

    O přehradě – Přehrada Nové Heřminovy
    https://prehradanoveherminovy.cz/o-prehrade/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    mame tu tak malo OZE ze sem nechce ani Microsoft, inak by nemohol splnit svoje uhlikove zavazky :)

    Umělá inteligence zvedá spotřebu elektřiny, v USA kvůli ní vyrostou stovky nových plynových zdrojů
    https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/umela-inteligence-zveda-poptavku-po-elektrine-v-usa-kvuli-ni-vyrostou-nove-plynove-zdroje
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HELLISH: no tak vidis, takze "upustili". Navic u prehrady, ktera zatim neexistuje nevime jake vyuziti bude mit, takze ani nevime, kolik se bude "upoustet".
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    SEJDA: No tak aby je "vypustili", to by museli začít týden i více předem.
    Zejména ČHMU, ale i Povodí zafungovaly dost dobře, každopádně zcela nesrovnatelně s lety 1997 i 2002. Vypouštěli víceméně co to šlo (ano, samozřejmě i s ohledem na zachování ostatních funkcí vodních nádrží) a v rámci nějakýho intervalu pravděpodobnosti se pohybovali spíš na tý "bezpečnější/opatrnější" straně...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HELLISH: nevypustili, "upustili".
    Co je hlavni a co je mene hlavni urcuje cely mix faktoru a je pro kazdou prehradu jedinecny.
    Nad Brnem jsou 2 prehrady, jednu nevypustili, protoze je to zdroj pitne vody a vime prd, kolik vody pribudne v zime. Druhou jenom upustili, protoze plni i ukoly jako zasobovani podniku na chlazeni, rekreace, zavlazovani atp.
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    SEJDA: no tak tohle bych si docela dovolil rozporovat, všechny ostatní vypustili, tak proč by nevypustili zrovna tuhle, když ochrana před povodněmi by byla hlavním účelem tý nádrže, nebo přinejmenším jedním z hlavních?
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    YMLADRIS: přitom tady konkrétně je problém v tom, že se neudělalo ani jedno...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: nezachanila, protoze by ji nevypustili.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tady to me rozpremyslelo smerem k budoucim rozkolum. cast lidi bude chtit technicka opatreni pro adaptaci na zmeny, cast lidi bude chtit chranit prirodu tak jak je / preferovat mene zasahujici reseni. no asi nic v principu totalne noveho

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam