• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: intelligence age rebooted nuclear age

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    related

    The Lie of the Land: Who Really Cares for the Countryside? | Nature Books Online
    https://www.naturebooks.co.uk/product/the-lie-of-the-land-who-really-cares-for-the-countryside

    Britain’s Elite Are Destroying The Countryside. Here’s How | Aaron Bastani meets Guy Shrubsole
    https://youtu.be/b3LinIYbPiI?si=MvY63rw7GDhE0Cql
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Does Starmer Care About the Climate?
    https://youtu.be/rwq6MKPgqfg?si=tykS8I37s84hdEAt
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    YMLADRIS: to mi pripomina scenu z jedneho filmu, o ktorej som bol presvedceny, ze je to z nejakeho Terminatora Director's cut, ale v ziadnom som tu scenu neobjavil, takze sa mi iba asi pomylili v hlave rozne filmy, bola tam babicka, ktora pozera ako sa vonku deti hraju s loptou oblecene do striebornych skafandrov, lebo pobyt vonku bez toho nie je mozny, tam to bolo z dovodu nuklearnej katastrofy, ale klimaticka zmena smerom k vrazednym teplotam je podobny problem
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DZODZO: o těchto lokalitách přemýšlím v kontextu dětí. Až se douzavre indoor klimatizovaný okruh domov-garaz-auto-skola-domov na celoroční, tak ty lidi efektivně budou vyrůstat bez pobytu venku natož v přírodě. Dopady na mental states. I v kriminalech se chodí na hodinu denně ven
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    YMLADRIS: co namaha ale vrazedne horko, v niektorych krajinach sa uz teraz miestami neda vonku pracovat, lebo je to zivotu nebezpecne, takze az bude Katar robit nejake dalsie sportove podujatie, tak mozno si nakupi par robotov miesto robosov

    Gulf States: Migrant Workers at Serious Risk from Dangerous Heat | Human Rights Watch
    https://www.hrw.org/news/2023/05/31/gulf-states-migrant-workers-serious-risk-dangerous-heat
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    trápení

    Ekvádor přerušuje dodávky elektřiny. Vodní elektrárny trápí sucho - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-ekvador-prerusuje-dodavky-elektriny-vodni-elektrarny-trapi-sucho-261144
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    posed risk to business development

    Swiss voters reject biodiversity proposal in blow to conservation campaigners | Switzerland | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2024/sep/22/switzerland-swiss-voters-reject-biodiversity-initiative-proposal-conservation
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    OMNIHASH: to jsme se v nekolika vecech nepochopili

    Psal jsem, ze kde uz je (mozna) mechanizace, nedava to (ekonomicky) smysl

    Co se tyka algoritmu, ten mel patrit human supervizorovi, aby dokazal uhlidat stovky robotu a byl upozornovanej na odchylky od predikovany prace, potrebu servisu atd. Cost efficiency, protoze lidska prace je vzdy hlavni driver nakladovosti.

    Roboti budou davat smysl pro high-value specificky use cases, jak pise YMLADRIS. Proste tam, kde to neni tak primocary, jako zasit, zorat, rozbit kamen, atd., ale potrebujes nejaky komplexnejsi multifaktorovy rozhodovani, ktery uz ted AI umi v rozumny uspesnosti zastat, a ktery treba ani ten beznej african nezvladne, jelikoz nevi co znamena skola.

    Rizeni auta v mestskym prostredi plnym lidi s moznym random behavior je imho jeden z nejtezsich. V risk matrix to mas high-risk & high-severity a 'nemuzes' si dovolit chybu. U nejakyho vylepsovani ekosystemu ty chyby pojme priroda - v risk matrix ses uplne na opacny strane.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SHEFIK: mno hodně štěstí, až algoritmus vyhodnotí, že nejsi Shefik, ale cojávim páka na ovládání dveří, a otočí ti krk o devadesát stupňů. Za deset let jsme nebyli schopný naučit ani jezdit auta samy v tak kontrolovaným prostředí, jako americký silnice, ale zvládneme to u humanoidních robotů v rejžovým poli nebo na hranici Sahary a mezi zbytkem lidstva tak, aby se nikomu nic nestalo.
    Automatizace a robotizace těhlech hardcore odvětví se děje už celkem dlouho, těžařství, zemědělství, stavebnictví atd., ale afaik nikde se nepoužívaj humanoidních robotů, páč je to inheritně neefektivní. Za cenu jednoho teslobota si koupíš další dva dronotraktory do John Deere swarmu, co zvládnou orat desetimetrovej úsek každej.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SHEFIK: nevim .. jestli nesiri desinformace a neumi si delat legraci z lidi, ktere nenavidis, useless crap.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: člověku to připomíná takový ty iniciativy jak manželé za dvacet let vypěstovali les na pustině atd. Jako že bez těžké techniky velkých projektů a firem by relativně malé iniciativy lidí mohly "sázet stromky", "sbírat odpad", .. budovat různé věci, které jsou dřina a nejde je dělat x měsíců v kuse (tedy jde ale nikdo to dělat nebude). Versus čekat co vláda. Ale nic o tom nevím, zda fakt by byly use-cases
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    The government initiative is focused on testing several types of solar geoengineering. Those approaches could include injecting aerosols, such as sulfur dioxide, into the stratosphere or shooting sea-salt aerosols into low-lying marine clouds to reflect more sunlight away from the Earth.


    https://www.nytimes.com/2024/09/13/climate/united-kingdom-geoengineering-research.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK: me to prijde vic nez realny co se tyka exekucni stranky, pokud jsme se uz pred 6ti mesici dostali sem:

    Figure 01 Humanoid Robot Can Now Have Full Conversations With People(OpenAI integrated)
    https://youtu.be/0FGtASjXCLI?si=KWOlyYXVUeffGYkk


    Staci jen doladit robotiku, swarm a nehostinny prostredi a hura na terraforming .)

    //Sry za offtopic
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    OMNIHASH: Programovani zadny, to mas AI voice command +15-20 let dalsiho vyvoje a chceme jen 'jednoduchy' pozemni prace. Jedina slozitejsi vec je synchronizace tasku, ale vzhledem k tomu, co uz se zvlada se swarm drony, to taky nebude neresitelny.

    Servisovat muze dalsi robot :) Spis provozne to bude challenge, cisty prostredi tovaren je neco jinyho nez prach venku, ale treba se to poresi skrz umelou kuzi, nebo nakou silikonovou plastenku.

    Dozor mas skrz drony, algoritmus a jednoho human operatora.

    Osobne se tesim :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Hele, uvědomujete si, že ty roboty musi někdo naprogramovat, dozorovat a servisovat? Přijde mi, že si to představujete jak podle Já robot, ale postavit je je ten nejmenší problém, a ani tam nejsme.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SEJDA: plus je potreba zapocitat energii na provoz.

    Ale do tech kalkulaci nemuzes zahrnovat levnou pracovni silu, protoze ty prace jsou nutny i v zapadnich statech. Druhou veci je, ze nektery joby ti nikdo delat nebude (prace na sahare, hlidat nekaceni destnejch pralesu), pripadne je tezsi je outsourcovat, protoze nemas odbornou/kvalifikovanou silu, ktera by treba chtela travit roky v odlehlych mistech re-forestifikaci pousti.

    Spolihat se na to, ze mistni treba v africe, co neumej ani pocitat ti odvedou kvalitni job bez kvalitni koordinace a kontroly kvality je jak vime uz ze zkusenosti vyhazovani penez z okna.

    Jasne, takovyhle roboti asi nebudou urceny nikde tam, kde uz se pouziva nejaka mechanizace, ale v ramci nejakejch extremne ambicioznich klimatickych projektu si dovedu predstavit, ze muzou mit za 15-20 let svy misto.

    Cim vetsi bude mit klimaticka zmena na lokalni ekonomiky, tim drive k tomu dojde.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: psi robot stoji do 100 tis. USD, lidsky robot do 500 tis. USD, se servisem a zvotnosti 10 let asi prave tolik, na 40 let je tedy potreba neco jako 2 mil. USD. Pokud jeden cinan na vesnici potrebuje 10 USD na den, potrebuje na 40 let 146 tis. USD.
    Tedy cena tohoto robota je nekolik farmarskych rodin.
    Ale pokud bude populace v Cine dramaticky klesat a za 5 let se narodi polovicni mnozstvi deti, co se rodi dneska, tak za 15-20 let, uz se to skutecne stat mohlo.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK: zaplavy nadale pokracuji i v Maroku. Ale netahnou, kazdy uz ma svoji fotku na Instagramu.

    Takze pozor! V cestovnim katalogu mame cerstve Zirafy na snehu. Stay tuned, stay excited!

    x.com
    https://x.com/isabelleguegen/status/1837484763625513167?t=LWhgYZdRkxMcmbujOIZWYQ&s=19

    Klimatickym lovcum snehovych ziraf pak staci vyrazit autem po dalnici, a to v jizni Africe. Prepperi uvitaji uvezneni snehem az do rana.

    x.com
    https://x.com/volcaholic1/status/1837466399964299647?t=40RMMHSKgcWZKC4DyVguNg&s=19

    Overeno skrz:

    https://www.france24.com/en/live-news/20240921-s-africa-snowfall-closes-roads-strands-motorists-overnight

    Some areas had seen up to two metres (six feet) of snowfall, the Arrive Alive road safety campaign said in a post on X.

    More snow was expected with second-highest orange warnings in place for several parts of the country, South African Weather Services forecaster Luthando Masimini told AFP. "It's an extreme case," he said.

    Away from the danger areas, the rare phenomenon drew people excited to see the snow. Justin Nadasem Baker drove for three hours from Johannesburg with his family to Warden, about 50 kilometres from Harrismith.

    "It was a three-hour drive. We are excited. It has been many, many years since we saw snow," he told AFP.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: google smr

    Alphabet CEO Sundar Pichai says Google are scaling up their compute infrastructure and working on 1 gigawatt+ data centers, while exploring options for powering them including small modular nuclear reactors
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam