YMLADRIS: Lesy klimaxove pasma konverguji k monokulture ci dikulture zcela bezne. Tohle neni nutne principielni problem. Vysadba monokultur ale neni nutna.
Vyhoda v poznavani genu je ze dnes vime (i diky vyzkumu rumistniho konopi) ze casove programovani v ramci genu je mozne. Tohle urcite pujde utilizovat. Obecne bych se nebal jestli, ale za jak dlouho. Ty technologie potrebujeme ted a veskere jednotlive "slozky receptu" jak takovy projekt udelat uz ted veda ma. Stejne jako mela pred 20 lety vsechno na vyrobu rakety co umi zase pristat, vc. vypocetniho vykonu, HW, CAD programu, simulaci materialu a konceptu jako proceduralni a funkcionalni programovani ci materialu a technologii na vyrobu. A udelalo se to az ted nedavno.
Ja treba jsem strasne touzil jit delat vyzkum zamereny na ekologii (GMO, selektivni pesticidy, fyto-hormonalni signalove latky pro moderaci adaptacnich funkci rostlin, .,. nebo neco podobneho), ale pak jsem si uvedomil ze fakt medicinalni chemii, vyzkum a vyvoj leciv je neco pro co jsem studoval 15 let, tak uz o tech eko vecech muzu jenom mluvit :-) A navic, takovehle exekutivni eko veci jeste nikoho tolik nezajimaji tak do toho nejde tolik penez, takze bych jen ztezka shanel angazma ci penize.
BTW: ted je peak vyzkumu baterek a prumyslove chemie - syngas, vodik a dalsich technologii kolem OZE do ktery se lejou nekonecne penize. A dava to smysl, elektrina se podili 40% na CO2-ekvivalent. Ty ekosystemove veci budou muset pockat, ale az lidem dojde ze fakt uz ted je pozde - tak to bude fičák, doufam ze ne uz pozde.