• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAN_SPRCHA: nejsem politik a nemam reseni. ta formulace je level SPD a myslim ze naprosta mensina lidi vidi do toho jak by to do budoucna melo vypadat. ale ten pozadavek je naprosto normalni. plus nerovnost tu spolecnost nakonec uplne rozm*da...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PAN_SPRCHA: tak oni to ani ty prachy nevyresi. Praxe ukazuje, ze at das lidem ve statu kolik chces, ti nejlepsi stejne odejdou za zabavnejsi praci a zustanou tam bud juniori, nebo lide, kterym z osobniho duvodu stat jako zamestnavatel vyhovuje (male naroky, malo premejsleni, kratka pracovni doba, ...)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS: je to kýžené, ale jak toho chceš dosáhnout?
    To není jenom u nás, víceméně v celé Evropě je to stejné. Národní regulátoři ani Acer nejsou schopní reagovat dostatečně rychle na situaci na trhu.
    A prakticky ani nemůžou protože energetické firmy/spekulanti/trejdři se pohybují v rámci legislativního rámce. Regulátor potom dá podnět zákonodárcům ke změně legislativy a teprve po tom co se změní může zasáhnout proti trhu.
    To trvá strašně dlouho.

    U nás je to taky o lidech. Na regulační úřady se nastupuje po škole a po nějaké době pokud zaujmete protistrany a už máte praxi tak si vás přetáhnou k sobě. Pak prakticky energetické subjekty nastupují proti regulačnímu úřadu s obrovskou personální převahou.

    Lidi totiž závidí. Na regulačních úřadech by měly být příjmy takové aby k tomu nedocházelo. Jenže řekněte lidem že úředník na regulačním úřadě bude brát 200tis. měsíčně ze státního, to se podělají.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAN_SPRCHA: v soucasne situaci jiste dostane. nicmene to jak je nastaveny trh je otazkou regulatoru, cili statu. aby to vyrovnavani nemelo za dusledek preliti verejnych financi temhle hracum je urcite kyzene a neni to zadna extremni politika.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS: sociální demokracie jen chrání občany před trhem tím že pokrývá výkyvy trhu dotacemi. Křetínský pořád těch svých 100 miliard dostane.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    . PAN_SPRCHA: chranit obcany pred trhem je spis socialni demokracie, ne? ta ochrana by ale nemela mit jako dusledek ze se penize presouvaji privatnim subjektum, to je legitimni.

    staty/federace umoznuji rust nerovnosti a zase ji rusi, je to bezny proces.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    kultivované

    Jídlo budoucnosti? V kultivovaném masu nejsou antibiotika ani hormony | Hrot
    https://www.hrot24.cz/clanek/jidlo-budoucnosti-v-kultivovanem-masu-nejsou-antibiotika-ani-hormony-rika-kucerova-z-bene-meat
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    WOODMAKER: jenže to se nedaří moc prakticky nikde na světě v demokracii tomuhle zabránit. money makes money, kdo má peníze zaplatí si nejlepší právní služby a tedy se snaží vytřískat maximum v rámci momentální legislativy. vytváření legislativy je vždycky o krok zpátky za jejím využíváním.
    tvrdit že sebereme jednoduše peníze oligarchům (ty přece nemá nikdo rád) a dáme je na školky a nemocnice(to zní dobře, děti vždycky bodují a nemocnice každý sem tam potřebuje) to je klasická SPD.

    jinak za tím bohatstvím a drahotou nejsou dotace, ale spekulace s energetickým trhem.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    YMLADRIS: Dava mi to smysl. Je to mimo realitu. A takhle se na vrchu budou dal stridat politicke strany dobre provazane s nejbohatsima lidma.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    YMLADRIS: tohle už je populismus ala Okamura
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pirati, bod s kterym jdou za Fialou. prosim o zpetnou vazbu - prevalcoval uz me cynismus takze mi to prijde jako mimo realitu, nebo to opravdu je totalne mimo realitu? https://x.com/jakubmichalek19/status/1838260197841846640

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MINER: tito uz to ponukaju komercne, pokial bude niekto pozajtra v Kladne, tak moze zajst na prednasku a poreferovat

    🤩🤝V hale u našeho klienta jsme minilý... - ERVOeco od LOGeco
    https://www.facebook.com/ervo.logeco/posts/pfbid02VVT9nyzEkWbiGyxFLAKXb288YGUDJieXFC6jN2ZNSwytUN3yVM8SpZobFouvGHjAl
    MINER
    MINER --- ---
    Recyklace plastů na ropu a oleje:
    Plasty mění na olej a z něj opět dělá plast. Nahrazuje tím ropu - CzechCrunch
    https://cc.cz/plasty-meni-na-olej-a-z-nej-opet-dela-plast-cesky-startup-tim-nahrazuje-ropu-a-nabira-sto-milionu/

    3 kč na litr
    uzavřený systém
    Jde do toho rvát i špinavej plast (kelímek i se zbytkem jogurtu), jde spíš o složení plastů, který to umí rozkládat a zbytek vypadne jako odpad.
    To mi připomnělo, jak v DeLorean v Back to the future jezdil na odpadky:) Tak už to (v podstatě) máme:) Jen to má zatím velikost kontejneru:)

    https://open.spotify.com/episode/098Q6WFmBDmjGLeMaYaPxr
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Ad sucho v pude po povodnich, ilustrace.

    Půdní sucho už není. Ale kdepak! - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/pudni-sucho-uz-neni.ale-kdepak
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tak muzem ty Evropsky automobilky jeste vic podusit, zvednout si nezamestnanost a jeji implikace (kriminalita, ...) a nechat se udolat Asijskou konkurenci, vcetne bezpecnostnich rizik 'connected cars' z nich vyplyvajicich, nebo ten svet proste nechame horet dal.

    Kdo vi, napovi.

    Germany joins Italy to call for earlier revision of CO2 targets for cars – Euractiv
    https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/germany-joins-italy-to-call-for-earlier-revision-of-co2-targets-for-cars/

    If the revision were brought forward, it could allow changes to carmakers’ current 2025 deadline to reduce the average emissions of their newly sold cars by 15%. The industry fears this obligation could lead to multiple billion euro fines as of next year.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    UK by rado uskladnilo CO2, jenze politika.

    The UK wants Europe’s carbon – Euractiv
    https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/the-uk-wants-europes-carbon/
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    TADEAS: Zrovna jsem to chtěl sdílet. Jeden rok po dokončení a evaluace na 6 z 9 jako překročených.
    Ocean acidification close to critical threshold, say scientists, posing threat to marine ecosystems and global liveability

    Industrial civilisation is close to breaching a seventh planetary boundary, and may already have crossed it, according to scientists who have compiled the latest report on the state of the world’s life-support systems.

    “Ocean acidification is approaching a critical threshold”, particularly in higher-latitude regions, says the latest report on planetary boundaries. “The growing acidification poses an increasing threat to marine ecosystems.”

    At a briefing outlining the findings, Levke Caesar, a climate physicist at PIK and co-author of the report, said there were two reasons the levels of ocean acidification were concerning.

    “One is [that] the indicator for ocean acidification, which is the current aragonite separation state, while still being in the safe operating space, is approaching the threshold of transgressing the safe boundary,” Caesar said.

    “The second is that there are actually several new studies that were published over the last years that indicate that even these current conditions may already be problematic for a variety of marine organisms, suggesting a need [to] re-evaluate which levels can actually be called safe.”

    Ocean acidification was getting worse globally, with the effects most pronounced in the Southern Ocean and the Arctic Ocean, she added.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Earth may have breached seven of nine planetary boundaries, health check shows | Oceans | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2024/sep/23/earth-breach-planetary-boundaries-health-check-oceans
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PETER_PAN: fun fact, protože přirozená sukcese dřevin trvá fakt dlouho, tak se pod označením typu lesa skrývá dost jasná definice podmínek, za kterých se utvořil. došlo to tak daleko, že se nejeden stupeň holocénu jmenuje podle lesa typického pro tehdejší poměry. například preboreál a boreál, subatlantik nebo subboreál. ty jsou prostě typický rozšířením určitejch společenství dřevin. tohle starší členění vycházelo z pylů, takže lesy, narozdíl od lokálních výkyvů, poskytovali generelní pohled na klima.

    YMLADRIS: špatná zpráva je, že v určitých podmínkách můžou prospívat jen určitý dřeviny. nechci nějak upozaďovat genetický inženýrství, o šlechtitelství se člověk zajímá hodně dlouho a dokázal dost, přesto asi těžko instantně změní metabolismus chladnomilný nebo suchomilný rostliny. to je jak s tím pobytem na marsu pro samostatnou enklávu lidstva..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    How a carbon central bank can turn Europe into a CO2 “eater” — Potsdam Institute for Climate Impact Research
    https://www.pik-potsdam.de/en/news/latest-news/how-a-carbon-central-bank-can-turn-europe-into-a-co2-201ceater201d

    Edenhofer proposes so-called clean-up certificates as a core instrument. They give the right to emit one tonne of CO2 in combination with the obligation to take back one tonne of CO2 at a specific future date. So far, the EU Emissions Trading System (ETS) only offers simple emission rights, which are reduced year by year and, according to current legislation, will fall to zero in 2039. Adding clean-up certificates makes the climate transition cheaper and more flexible: CO2 emissions would not have to be avoided at all costs, even as permits become scarcer, if it is more cost-effective to emit now and remove later. The price of these certificates would reflect expected future cost reductions in carbon removal technologies. The financial risk of the climate transition would then be borne not by the state, but by the economy, which is, after all, obliged to make the removals.

    ...

    To ensure that the idea does not fail due to physical inadequacies or corporate tricks, Edenhofer argues that it should be implemented by a strong and credible institution, and makes the case for a future “European Carbon Central Bank”. By issuing the certificates, it could oversee the quantity control of net emissions, keeping this matter out of day-to-day party politics – just as the European Central Bank does with interest rates. This important new EU authority could also correctly reflect the economic value of non-permanent removals, such as afforestation or storing CO2 in building materials, in the clean-up certificates. And to ensure that companies do not undermine their carbon removal obligation through strategic bankruptcy, they would have to deposit financial collateral with the Carbon Central Bank.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1727122488043
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam