A ještě k tomu degrowthu jak XCHAOS psal, tak souhlasím, že ten termín a český překlad by mohl mít lepší alternativu a samotný degrowth nemá zrovna pevnou definici jak zmiňuje i článek, který analyzuje literaturu na toto téma.
Pro mě jde o plánovanou/řízenou politiku s cílem záměrného změnšování ekonomiky.
A změnil bych termín co jsem použil - tedy "neřízený/nedobrovolný degrowth" spíše na post-growth, tedy období po-růstu.
To je dobré si definovat, ať člověk ví co přesně hledá a může zodpovědět otázku, zda existuje historický příklad.
Upřímně nemám úplně nastudovaný Egypt a nevím zda šlo o řízené zmenšení ekonomiky, nebo zda zkrátka neměli dostatek prostředků na budování dalších pyramid, ale v jiných oblastech rostli/chtěli růst.
Z těch pár civilizací, o kterých jsem četl/slyšel, nebo obecné literatuře, která pád civilizací probírá (např. Joseph Tainter, Jared Diamond), nevím o žádné, která by vědomě svůj dopad na okolí snižovala, poté co se dostala do ekologického overshootu, myslím, že z Tainterovi práce je též zajímavý pohled na komplexitu civilizace a jak právě komplexita dělá systém zranitelnější, příkladem Doba bronzová. Jinak co se týče historie civilizací a jejích pádů musím doporučit tento podcast
Fall of Civilizations Poté mě napadají příklady společností (nevím zda by šlo nazvat civilizací) s přístupem, který je do overshootu nedostal. Pár příkladů by se našlo v Jižní Americe, ale také u původních obyvatel Severní Ameriky, jež udržitelně provozovali něco co bychom nazvali agro-zemědělství (plánované vypalování, regenerace, pereniální produkce apod.). Nepletu-li se, tak po příchodu Evropanů to začalo mizet, protože to oni za zemědělství vůbec nepovažovali a na první pohled mohlo vypadat o neuspořádané lesy a podobně. V podobném duchu vnímám i onu myšlenku Irokézů (sdružení kménů v Severní Americe) myslet 7 generací napřed.
Jen dodám, že nevím zda je možné posoudit zda by tyto společnosti byly opravdu schopné tento stav udržet dlouhodobě, nebýt válek, nemocí, zásahu Evropy, protože lze taktéž argumentovat tím, že na všech místech kam se Homo sapiens dostal je možné sledovat extinkci megafauny :shrug:
A poslední myšlenka, zpátky do současnosti, je ještě otázka jak bychom v hypotetickém případě řízeného změnšování ekonomiky mimo jiné řešili dluh a s ním compound interest (česky prý "složené úročení"), který roste exponenciálně.