ERGOSUM: Nesnesitelné horko, vymírání druhů, a i konec civilizace jak ji známe jsou na talíři.
Tropických dnů u nás několikanásobně přibylo (v kontextu Evropy, zejména jihu, je to ještě horší, to samé subtropy/tropy), vymírání druhů též pozorujeme, i když vzhledem k tomu kolik druhů ani neznáme se ty statistiky těžko přesně odhadují, v tom je za mě lepší monitorování biomasy - např. 75% úbytek biomasy hmyzu v Německu mezi ~1990 až 2020 - nezávisle na lokaci - zpozorováno i v chráněných oblastech aj... podobné statistiky ať už jde o hmyz, nebo savce aj. potvrzují studie z mnoha míst po světě.
S kolapsem civilizace je to složitější, protože jde o abstraktnější pojem, čistě z hlediska antropologie každá civilizace někdy zanikne, ta naše, která je globálně propojena a neskutečně komplexní je o to zranitelnější (a s tím i jak centralizované určitě části průmyslu jsou), ale není to zrovna nějaký akademický mainstream, i když to pro mnohé, kteří si dají jedna a jedna dohromady nezní až tak nemožně - civilizace stojící na fosilních palivech (kterých je jen určité množství, momentální spořeba 100 milionů barelů/den) a zemědělství jež bylo umožněno díky relativně stabilnímu klimatu (se spotřebou 3.690.000 tun pesticidů ročně, využívající 50% obyvatelné plochy planety, se ztrátou 24 miliard tun úrodné půdy ročně, využívající 70% světovéhu odběru sladké vody) které tu posledních 10-15 tisíc let panovalo. Přidejme k tomu rostoucí znečištění, to, že země ztrácí ~1,2 bilionu tun ledu ročně (téměř 60% nárust od roku 1994), akcelerující nárůst radiačního působení (země se ohřívá rychleji a rychleji)... mohl bych pokračovat. Nicméně jak jsem psal, ačkoliv není těžké si tu zranitelnost a situaci představit (a přidejme i 7 z 9 planeátrních mezí za bezpečnou hranicí), akademie se tomu v tomto
systémovém přemýšlení až tolik nevěnuje, ať už je to kvůli specializaci a s ní i jisté "slepotě" k ostatním oborům, nebo obecnému nátlaku sponzorů, politiků,.. kteří chtějí, aby hlášení a výzkum byl prezentován v jakžtakž pozitivním duchu.
To, že nic živé nepřežije je velmi vzdáleně možné, ale za mě mimo mísu - i v těch nejhorších scénářích by nějaké organismy přežily - nemluvíme li, jak psal XCHAOS o formaci v něco připomínajícího Venuši.