• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Destroying the Future Is the Most Cost-Effective

"Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."

"I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. ... I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

"Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.

rozbalit záhlaví
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ALMAD: K ptákům nemám.
    Pamatuji svého času problémy s hučením a že nebylo bezpečné pohybovat se pod větrníkem v zimě (létající kusy ledu). Ale z nich už asi většina skončila na černých skládkách a současné jsou doufám lepší.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    ERGOSUM: Studovat zabijeni ptaku by se rozhodne melo—mas k tomu teda nejaky data?

Protoze kdyz sem se naposled dival, tak to vsechno byly dost odhady na vode a nenasel sem zadny mereni.

Resp. jediny o cem vim je https://group.vattenfall.com/uk/newsroom/pressreleases/2026/new-aberdeen-study-finds-seabirds-steer-clear-of-turbine-blades …coz je teda od provozovatelu, takze neocekavam uplnou objektivitu, nicmene to nenaznacuje bird chopper.
    PER2
    PER2 --- ---
    RUSHACK:meliorace, nizina - vsude pole, malo snehu, beton
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    RUSHACK: nevim, ale ta oblast je podle me celkem konzistentne takto
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    prof. Jakub Hruška: Zvykli jsme si na krajinu, která není v pořádku
    https://m.youtube.com/watch?v=3xNopKZRHQ0
    RUSHACK
    RUSHACK --- ---
    TADEAS: proč jsou tak strašně vschlý ty Pardubice?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    XCHAOS: Podobně jako jiné terénní překážky. Fyzikální zákony na agitaci kašlou. S tím že za sucha můžou větrníky jsem nepřišel. Ptal jsem se na registrovaný lokální vliv.

Naznačuješ, že zabíjením ptáků se neměl vůbec nikdo zabývat?

Mě to příjde užitečnější než řešit vliv kravskejch a veganskejch prdů na globální oteplování.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SEJDA: Meteorologické podmínky ovlivňuje kde co. Včetně Temelína, ohřátých solárů, silnic, měst, kopců, staveb i přírodních jevů. Většinou to nikdo neřeší. Já se ptám na reálná čísla kolik to dělá. Dá se to poznat i podle (leteckých) snímků vegetace zároveň před a za (třeba po 1-2 letech provozu ).

BTW Zeptat se sedlák s vidlema, tak ho 50% srážek rozhodně nepotěší. :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: 90% z 50% je 45%, akorát vodík se skladuje daleko hůř, než stlačený vzduch. Takže úložiště do stlačené vzduchu vůbec nemá tak špatné parametry, akorát samozřejmě, když se to udělá špatně, hrozí pak lokální pneumatická katastrofa :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JIMIQ: Jo, moje chyba, zdroj z kterého jsem vycházel říká 70-80 %, špatně sem si to pamatoval. Pak jsou ještě speciální ty mají 90 %, ale ja myslel ty membránové a ty nemají tolik.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: tady máš 70%, pokud využiješ teplo při stlačování, ale to nevyužiješ, to je pravda.. :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    LINKOS: elektrolyzéry snad nemají 90% účinnost, nebo? Já myslel že starší měly 40% a teď je to lehce přes 50
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DZODZO: Ono to má i snižovat proudění vzduchu a tedy ten vlhký vzduch se nedostane tak hluboko do vnitrozemí. Ale je to kravina, ty energie které větrný park využije fakt neovlivní povětrnostní podminky na kontinentu. Snad jen z vetrníkem je vzduch více promíchaný, takže u země se pozná rozdíl než kdyby tam nebyl. Ale všechno to jsou tak malé rozdíly a snaha využít "zmatení základních pojmů", jak rádi dělají lidi co tohle vymýšlí a šíří mezi lidi.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: Vodík se ukládat s účinností asi 90 % a zpětně se v palivovém článku z toho získá 50 % elektřiny a 50 % tepla.
    Něco může ubrat ještě stlačování na vysoký tlak, ale to je myslím asi 10 %. Samozřejmě doprava by byla další ztráty, ale u sezónního ukládání by se to nemělo převážet.
    Využití tepla třeba v rámci tepláren tomu dává jiný rozměr.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Critical Atlantic current significantly more likely to collapse than thought | Oceans | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2026/apr/15/critical-atlantic-current-significantly-more-likely-to-collapse-than-thought
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Netvoria sa srazkove mracna v trochu vyssich polohach nez 100 metrov nad zemou?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Čína zprovoznila největší zařízení pro ukládání energie pomocí stlačeného vzduchu na světě
    https://oenergetice.cz/akumulace-energie/cina-zprovoznila-nejvetsi-zarizeni-pro-ukladani-energie-pomoci-stlaceneho-vzduchu-na-svete
    Zábavná je diskuze pod článkem. U nás to nejde kvůli netopýrům v dolech, smůla. A účinnost je jen 42%, pche (ona u vodíku je snad jen asi 20%, když se vezme v úvahu celý ten cyklus... možná teda může být víc, ale i tak žádná velká sláva, proto se používají baterie...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ERGOSUM: prosímtě, když jim nejde připsat zabíjení ptáků, tak si vymyslíte aspoň srážkový stín. Na jakém fyzikálním principu by turbíny přesně měly vytvářet srážkový stín? Rozdíl v rychlosti proudění, rozdíl v tlaku vzduchu? Jak by kteréhokoliv tohohle jevu vlastně dosáhly?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ERGOSUM: kocky zdecinuji populaci ptactva na uplne minimum. Jsou to unudeni predatori.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ERGOSUM: kdyz hydrometeorologicke podminky neovnivni Temelin. Jak by mohl vetrnik?
    vetrnik se za vetrem nataci a tim posouva ten stin, i kdyz ma orevladajici smer vetru treba 60 %. Rekneme, ze vetrnik je v lokalite s 1000 mm/rok potom za vetrnikem muze byt treba 500 mm/rok. To neni dostatecne aby jsi ti poznam na skozeni vegetace. To je tak strelba od pasu. Na miste reknem u 10-20 let stare instalace jsem jeste nebyl.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    LINKOS: Kočky nelétají. Já mám spíš starost o hlodavce. Tam mám pozitivní vliv za prokázaný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam