• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEILA_KDigitální demence - kde vítězí analogová řešení
    LEILA_K
    LEILA_K --- ---
    F_VINOGRADOV:Ad ta Francie - Taky to zakazuje ty šílený interaktivní hračky - Barbie s vbudovanou "Alexou" a podobně, a vůbec celý ošemetný IoT.
    LEILA_K
    LEILA_K --- ---
    HYNEK: Pošlu synovcovi, už o odchodu s FB dlouho mluví...:-)
    LEILA_K
    LEILA_K --- ---
    F_VINOGRADOV:
    Díky za tip na The Four! Zařazuju do seznamu na nákup do knihovny FIT, slíbili mi tam zohlednit tipy.
    Toho Cala Newporta asi teda taky projdu, i když se vlastně bojím, že Hlubokou práci nepřekoná. Jak píšeš, dělá to na mě dojem na návod na kariéru, což je dost odrazující. Opravdu užitečný přehled!
    LEILA_K
    LEILA_K --- ---
    F_VINOGRADOV: Neodolatelné mám oprávě půjčené z knihovny :-). To jsi mě nalákal, beru si na víkend na čtení.

    Jinak je i mezi novoročními tipy v blogu na ČTK, včetně Tvého blogu:
    V novém roce se naučme vypnout a být občas „OFF-LINE“ | ČeskéNoviny.cz
    https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-novem-roce-se-naucme-vypnout-a-byt-obcas-off-line/1704630

    Na ty hry mám sklon se taky dívat shovívavěji, ale ze stejných důvodů, moc se v nich neorientuju. Mám taky info, prý vědecky podložené, že ty tam, kde se pohybuješ ve virtuálním prostoru, zlepšují prostorovou orientaci i offline a doporučuje se hlavně pro holky, pokud si chtějí srovnat skore u testů na prostorovku. (To je další kniha s digi tématikou - Mediální mámy, digitální tátové, trochu beru s malinkou rezervou, protože autorka je původem ze zábavního byznysu).
    A jdu si přečíst Tvou recenzi
    F_VINOGRADOV
    F_VINOGRADOV --- ---
    Koukám, že nám to tu trochu začalo spát :-). Tak jen zpět k té Francii - někde jsem dohledal, že zákaz je formulovaný tak, že děti něsmějí do školy nosit zařízení, která lze připojit na internet. To je myslím velmi dobře definovaný, protože to fakticky zakazuje i chytrý hodinky, tablety... nebo já nevím, s čím dalším se ještě přijde. A zároveň nic nebrání dítěti vzít si do školy starou "cihlu", hloupej telefon, na kterym lze víceméně jen hrát hada a psát smsky. Asi jediný, co se tim nepokryje, je kyberšikana, alespoň teoreticky - i telefonem, kterej nejde připojit na net, může člověk přece jen natočit posměšný video nějakýho spolužáka a pak ho z domova nějak uploadnout. Ale absolutně netuším, jak velký problém tohle mezi dětmi může být.

    Jinak co se knih na téma digitální demence a roztěkanosti týče, v českym překladu vyšla letos kniha Neodolatelné (Irrestible) od Adama Altera, kterou můžu jedině doporučit. Věnuje se ale behaviorální závislosti obecně, a to od hazardu přes počítačové hry až právě po tak aktuální chytré telefony. Za mě to je vesměs povinná četba (navíc se to dobře čte a český překlad je velmi slušný), ale trochu mě zklamalo, že právě "závislostní" design všech různých sociálních sítí či mobilních aplikací tam nedostal větší prostor (naopak obrovskej prostor tam maj právě ty počítačový hry, kterejm jsem já osobně nikdy moc nepropad, takže je možná naivně nevnímám jako takovohou hrozbu). Hlouběji jsou když tak mé pocity shrnuty v odkaze pod příslušnou odrážkou :-).

    https://medium.com/...-ve-knih%C3%A1ch-lesk-a-b%C3%ADda-modern%C3%ADch-technologi%C3%AD-ae69852603ba
    F_VINOGRADOV
    F_VINOGRADOV --- ---
    LEILA_K: jasně, budu jedině rád.
    LEILA_K
    LEILA_K --- ---
    Ještě tip pro téma děti a technologie - Rodina v síti, seriál EDUInu, pěkné shrnutí:

    Materiály tady: https://drive.google.com/drive/folders/1t0QDXpXFWmKgD37RIMV1_xbLLOH2FzOh
    Články se objevují na rodicevitani.cz, třeba poslední tu: https://www.rodicevitani.cz/...i-doma-teenagera-nevadi-v-opacnem-pripade-si-radeji-doplnte-znalosti/
    LEILA_K
    LEILA_K --- ---
    F_VINOGRADOV: To je skvělé - pardon za pozdní reakci...můžem sdílet na FB Ceny Velkého bratra?
    https://www.facebook.com/pages/Ceny-Velkeho-bratra-CR/118864238132691
    F_VINOGRADOV
    F_VINOGRADOV --- ---
    LEILA_K: tak jsem nakonec dodělal i druhou várku tipů pro boj s digitální roztěkaností a závislostí na elektronickejch zařízeních. tentokrát se zaměřením na notebooky, stolní počítače a práci.

    pokusim se ještě dát dohromady třetí část s ohledem na to, jak se chovat, když je člověk off-line (resp. jak si správně odpočinout, aby se pak člověk líp soustředil a snáz odolal svodům elektronických zařízení), ale je to paradoxně mnohem těžší než si prostě upravit prohlížeč nebo smartphone.
    Jak zkrotit digitální roztěkanost 2. Deset tipů pro práci s počítačem, aneb proč "hackovat" Facebook, prohlížeč a firemní mail
    https://medium.com/@filipsykora/jjak-zkrotit-digitální-roztěkanost-díl-druhý-9c9e2381c97a
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    F_VINOGRADOV: tak to ja sem asi dost konzervativni, me se to naopak dost zamlouva (mozna proto ze sem o dekadu starsi a v tu dobu mobil byl predrazenej vystrelek v podobe kufru fungujicicho jenom v praze a brne a okoli D1 :))
    ja mam decka este ve skolce teda, ale pokud by se neco delo, tak mi zavola nekdo z personalu, do ty doby vim ze je vsecko cajk, to je ostatne jedna z jejich vedlejsich povinnosti... ja chapu ze v dnesni dobe budou ty mantinely sirsi, ale zrovna tohle je pro me porad absolutne zbytecna "nadkomunikace"... to je jako kdyz mi nekdo napise nebo dokonce zavola ze de uz po schodech
    F_VINOGRADOV
    F_VINOGRADOV --- ---
    INDIAN: zakázat telefony plošně je jednoduchý a proto lákavý, ale mně to přijde jako přijde extrém - myslim, že rodiče mají mít možnost se dítěti dovolat. problém nevidím v telefonech jako takových, ale v těch jeho aplikacích - focení, volání, facebook, messaging, snapchat, notifikace atd. já sem ročník 88, celej osmiletej gympl jsem prožil s hloupym telefonem v kapse a nemyslim si, že to výuku či vývoj pozornosti nějak narušilo. smartphone je proti tomu uplně jinej level.

    ale jo, když se najde nějakej kompromis - typu můžeš telefon vzít do školy, ale nesmíš ho používat do skončení výuky (a cestou na kroužek si ho používej jak chceš), a rodiče se zároveň mohou v případě nouze dovolat učiteli, to by třeba mohlo fungovat i v případě celoplošnýho zákazu.
    F_VINOGRADOV
    F_VINOGRADOV --- ---
    ASIG: myslím, že dělítko by snad mohl být ten operační systém.
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    sory, trosku mimo, ale snad ne uplne: https://zpravy.aktualne.cz/...se-kampan-pr/r~b86d39ecb7fd11e895620cc47ab5f122/?redirected=1537107581

    Kampaň zve rodiče a děti, aby zkusili alespoň jeden den dorazit do školy pěšky. Upozorňuje na to, že vinou řidičů, které ráno děti dováží autem, vznikají před školami nepřehledné a nebezpečné situace.

    Poukázat chce také na to, že pravidelný pohyb je důležitý pro zdravý vývoj dětí a chůze je rozvíjí i sociálně, protože se potkávají s různými lidmi a situacemi.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    Jinak musim rict, ze zombici na ulici me nekdy fakt serou. Jakmile vyrazim s deckem do mesta, je to nekolik incidentu za den, kdy do nas temer (trilety syn nastesti /zatim/ vnima a vyhne se, zabrzdi) nekdo napali, oci nalepeny na mobilu. Nekolikrat se o moje dite malem prerazili a skoro ho zaslapli. Chce se mi nekdy na ne az jecet, doprdele, to si myslite, ze ste tu jen vy se svejma mobilama? Tak si tam nainstalujte nejakou navigacni appku ala netopyr! :D
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    ASIG: no jo, ale je nemalo rodicu, kteri jsou z toho ricni, pokud dite nesmi ve skole pouzivat telefon. A zakon je vzdy nad skolnim radem, pricemz v zakone to v CR oporu nema.

    ja jsem tedy byla na te breznove prednasce Manfreda Spitzera, i kdyz jen chvili, a hode me to motivovalo setrvat u sveho tlacitkoveho telefonu i nadale. Syn vi, ze z meho telefonu se telefonuje. Telefonuje rad, ale rozhodne ho nijak nevyzaduje, narozdil od deti ruznych kamaradu licicich hystericke zachvaty nejhorsi ever, kdyz se vypl telefon apod.

    Ta prednaska mi asi neprinesla nejaky supernovy poznatky, spis mi tak hezky zaramovala to, jak to vlastne mam a vnimam. Ze zavislost je nejen na soc. sitich, na internetu, ale take na digitalnim zarizeni jako takovem. Ze interakce s digitalnim zarizenim v mozku pusobi na stejna centra podobne, jako kokain. A predevsim se tam diskutovalo takove to: zijeme v technicke dobe, meli bychom deti s technologiemi seznamovat a jen urcovat spravnou miru, jinak jim uskodime, protoze budou mimo. A Spitzer na to - a to se mi strasne libi, ta jeho kontroverznost, nekompromisnost - absolutne ne. Drzet je od toho tak dlouho, jak to jen pujde. Prokazatene vime, ze tyto technologie skodi. Budeme tedy detem davkovat to, co jim skodi? Alkohol detem skodi, ok, tak jen jedno pivo denne?

    Me vlastne ta digitalni demence u mladych dost pripomina deti, se kteryma jsem driv pracovala - deti co treba od 6 let hulily travu. V nejakym urcitym smeru jsou v deseti vyvinuty nadmiru, ale celkove zakrnele. Nezajima je fotbal, nezajima je lezeni po stromech, nezajima je koupani v rece, nezajima je nic. Zajima je jen kde sehnat huleni a jak si posilit a udrzet svuj status.
    U tech digitalnich zarizeni mi to prijde podobny. Dite je genialni zivy nastroj sestrojeny bez chyby k tomu, aby rozvijel svuj potencial, nasaval jako houba vse, informace, vzorce chovani, pohyb... cim vice se uci, tim vice zvysuje svuj potencial, do urciteho veku to jde nahoru a pak se to zastavi. A dal uz to zkratka nikdy moc nepujde, od urciteho veku. Nekdo se na hranici sveho potencialu nedostane, protoze nema podminky anebo treba proto, ze stezejni obdobi svyho zivota profetoval u mobilu.

    Kapacita se nerozviji tim, ze si ji setris na potom. Spitzer rikal - ok, ucis se cizi jazyky, mate snad pocit, ze je dobry se naucit jenom dva cizi jazyky, aby tam zbylo misto pro dalsi? Vubec ne, cim vice jazyku se naucis, tim snadneji a rychleji si osvojis dalsi a dalsi rec. Ale kdyz si budes svoji kapacitu "setrit" nikdy uz se toho tolik nenaucis. ve triceti se muzes zkusit naucit prvni cizi jazyk. Ale vis jak... asi to nebude nic hvezdnyho.

    Tak jen tak premitam o tom, co tem rodicum vadi na tom, kdyz je dite chvilku off line, jde jim o to, ze jim "uca" narusila PRAVO jejich potomka na JEHO mobil (priste mu vezme kolobezku nebo penezenku?!), nebo o co vlastne jde...
    jinak mi prijde, ze v ty Francii treba je to i hodne o tom, ze FR dost reaguje legislativne na kybersikanu, napr happy slapping je primo v zakone definovany a tak mi i prijde, ze ten zakaz mobilu ve skole ma tenhle podtext boje proti kybersikane. je otazka, jak je to ucinny, ale za me hura, ze smartzombies se aspon na cas odlepi od mobilu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam