• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.

    Hlavní výhody metody sous-vide
    - Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
    - Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
    - Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
    - Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
    - Ekonomický provoz – nízké náklady na energie

    rozbalit záhlaví
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    SARRI: to je dost tendenční fotka... tohle lze i bez sous vide dosáhnout správnou přípravou
    SARRI
    SARRI --- ---
    male porovnani ..
    SARRI
    SARRI --- ---
    tak ... Muj prvni fail byl, ze jsem zapomnela na "tesneni" a pouzila jsem asi i moc maly hrnec. Ciii teplo unikalo a vysledek nic moc. Po chvili googlovani jsem zjistila, ze nekteri nadobu, ve ktere maji upevnene sous-vide klidne zabali jeste do rucniku.

    Tak si rikam .. Co je vubec nejlepsi nadoba? Klasicky hrnec na vareni, plastova prepravka ci prenosna kempingova lednicka, hmm?

    Jasny je, ze prisrte rozhodne s poklickou ci jinak zakrytym hrncem.
    SARRI
    SARRI --- ---
    Ahoj,
    rada bych tohle auditko pojala jako zdroj informaci, rad, tipu, triku a receptu od/pro sous-vide nadcence. Urcite na nyxu najdu par lidi, kteri doma (ci profesionalne) tuto metodu pouzivaji. Postupne budu dulezite info davat na home a doufam, ze mi pomuzete s mymi vlastnimi zacatky :)
    Pred tydnem jsem si poridila Anovu i s vakuovackou. Prvni pokus omyl uz mam za sebou a nehodlam to vzdat dokud nebudu spokojena :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam