• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    KURE
    KURE --- ---
    MHLAVAC: a proc ne platky rovnou? teoreticky je to jedno když se to ohřeje na stejnou teplotu, ale bude to dřív hotový. nebo mi něco uniká?
    MHLAVAC
    MHLAVAC --- ---
    KURE: Vcelku! :-) Plátky z toho uděláš až to bude hotové. :-) A doporučuji k tomu dát kousek másla a kořenovou zeleninu, dostává to pak úplně jiný rozměr. :-)
    KURE
    KURE --- ---
    MHLAVAC: v celku, nebo na platky?
    MHLAVAC
    MHLAVAC --- ---
    KURE: Na plné čáře vyhrává telecí váleček, ale je to pakárna... 72hod, 58°C... takhle to mám teda aspoň já. :-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: pro me zatim kachni prsa.
    KURE
    KURE --- ---
    MHLAVAC: mě se právě nechce pořizovat tu vakuovačku, asi ani nejde o ty prachy, jako o další krám v kuchyni....

    A mám ještě dotaz, jaké jídlo/potravina je největší bomba jako sous-vide?
    MHLAVAC
    MHLAVAC --- ---
    KURE: "Vařím" v ní bramborové a žemlové knedlíky v páře. Fresh folie je určena na potraviny a proto bych se zdravotní nezávadnosti nebál při teplotách do bodu varu určitě ne. Já mám k dispozici vakuovačku a sáčky v profi kuchyni, ale vyzkouším i tu freshku, samotného mně to zajímá. :-)
    KURE
    KURE --- ---
    MHLAVAC: v pohodě.
    to prave nevim. nevim jak je tepelně odolná, jak je zdravotně nezávadná při 70stupních a nevím jak moc dobře bude lepit aby neprosakovala. :)
    tyhle zkušenosti jsem právě přišel hledat sem.
    MHLAVAC
    MHLAVAC --- ---
    KURE: Sorry, jednalo se pouze o rýpnutí, protože jsem to zahlédl v popisu skupiny.

    A teď trocha teorie. Nestačilo by to pořádně utáhnout do fresh fólie? Když se to udělá pořádně, tak by to mělo fungovat vzhledem k tomu jak je perfektně přilnavá, vzduchu tam zůstane minimum a udrží "výpek". :-)
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: nerozlepují se?
    KURE
    KURE --- ---
    MHLAVAC: Lekce z francouzštiny byla nevyžádána, ale přesto děkuji. revanžuji se lekcí z fyziky. V tom procesu žádné vakuum není, protože pytlík který byl na začátku plný vzduchu, je při vaření plný toho produktu který je v něm.
    bohužel ale potřebuji lekci z praktického vaření.

    NEXIS_CZ:teoreticky jsem si už všechno přečetl. co mě chybí je konkrétní odkaz na konkrétní produkt který někdo úspěšně používá a který jde u nás nějak koupit.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KURE: Používám ikeu. A docela to jde. Ono vakuum se da udělat i bez vakuovacky a v tedlech to docela jde
    NEXIS_CZ
    NEXIS_CZ --- ---
    KURE: ve skutečnosti na tom vakuu tolik nezáleží, mnohem důležitější je konstantní teplota. Bezpečné by měly být jakékoliv z polyethylenu nebo polypropylenu, vyhni se tenkým z PVC.
    MHLAVAC
    MHLAVAC --- ---
    KURE: Ehm.... Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“)
    KURE
    KURE --- ---
    hola, máte někdo tip na sáčky, které bych mohl používat bez vakuovačky?
    MALKE
    MALKE --- ---
    VOY: Naprosto geniální maso. SC dobrý, ale SV se u pulled pork nevyrovná.
    KURE
    KURE --- ---
    VOY: sv = slowcooker s daleko větší kontrolou a přesnosti.
    VOY
    VOY --- ---
    MUTHA: pulled pork mi dává smysl spíš slow cooked nebo v papiňáku. Jakou výhodu by mělo SV?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Upřímně mě to nikdy nenapadlo počítat. Ale myslel jsem si, ze ke to fakt dražší. Kazdy dlouhý vaření.
    KURE
    KURE --- ---
    VOY:
    elektrika je 5kc za kwh.

    trouba 2.5kw x3h = 37,5kc
    sous vide 0.8kw x12h = 48kc

    i za zcela nerealistickyho scenare, kdy by ten spotrebic bezel celou dobu na plno, to neni zadna tragedie. realne bych cekal 20-30% z ty hodnoty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam