Zajímavá zkušenost je to nyní s Conan Exiles, když jej dali do PSplus služby na playstationu.
Vždycky platilo, že jsou různé druhy her a ty sedí různým lidem. Dokonce pro to vznikly i platformy, třeba Playstation je ideální pro lidi co milují koridorové příběhy nebo interaktivní filmy, japonské hry, PC tradičně na strategie a spousta lidí preferuje i FPS a Xbox se svejma vyšperkovanejma sociálníma službama je ideální na MMO, openworldy, multiplayery a díky minecraftům i stavění :) komunita tam na to je. Díky tomu si na Xbox užívám i hry jako Generation Zero, který by mne ale třeba na PC štvaly a neměl bych je tam s kým hrát.
Nintendo je velkej svéráz sám o sobě, obsahující specifickou hratelnost, ale velice takovou čistou.
Taky se to u her píše, co je to za druh. Co je akční hra, FPS, RPG, příběhovka, open world a v poslední době též Survival.
A zde vidím pak i problém lidí, že nečtou.
Viděl jsem to už u Falloutu a vidím to i tady. Lidi nechápou, co je to ten Survival. A neumí ho hrát. Očekávají jasnou akci, pobíhání od bosse k bossovi, úkolu k úkolu, NPC k NPC a ona je hra najednou vyhodí někam do pustiny a nechá je, ať si poradí sami. U té komunity kolem playstationu je to zvlášť vidět, a normálně je mi těch lidí líto. Kolem druhu her Survival v otevřených světech by normálně měla proběhnout informační kamapň co je to vlastně za druh hraní, protože tam vidím, že to ti lidi vůbec, ale vůbec neznají a nemají potuchy, do čeho v titulech jako Rust, Rund, Conan Exiles, F76, ale i vlastně v NMS vlastně vstupují.
Já objevování, kdy mi vlastně žádný tutoriál nic neřekne, v zásadě miluju a nesnáším naopak ty hry co mne vedou za ručičku. Sám jsem si objevoval jak se co v Conanovi dělá, kam a k čemu se co požívá nebo i jak se vaří pivo (už ho vařím i ve F76). Rád to hraju s lidma, kde se pak na serverech potkáváme a kecáme a vyměňujem typy na recepty nebo jak co nejlíp dělat. VZájmená kreativita a pak obdivování, když si tam někdo postaví krásnej Karlštejn :)
Nicméně ti běžní lidi co se to pokouší hrát to ale vůbec netuší, jak co proč, ani co je cílem.