TERA79: Bílej loupu, u zelenýho jen odkrojím dřevnatej spodek, je-li třeba. Dá se vařit nastojato ve speciálním hrncu, ale já to zjednodušuju. Odříznu hlavičky a dám stranou, na pařák dám vařit spodky, po chvíli přidám i hlavičky, které se vaří rychleji, tak aby nebyly na sračku. Var stačí jen chvíli, kontrolně píchám nožem, aby chřest zůstal al dente. Pak zvednu pařák a propláchnu chřest studenou vodou, aby se zastavil var a zůstal zelenej. (ale není to nezbytné) Sítko vrátím zpět na horkou vodu, chřest se zas trochu zahřeje pod poklicí.
K takto připravenému chřestu dělám různý omáčky, sýrový, smetanový, holandskou, tatarskou.
Další možnost je chřest obalit slaninou a krátce zapéct.
Chřest je výbornej aj na syrovo do salátů.
A naprosto výborná je polívka - chřestový smetanový krém s trochou medvědího česneku třeba.
Mmch - medvěd u nás na jihu už leze, včera jsem z lesa donesla kontrolní vzorek.
Vygůglilo by se spoustu pokrmů jistě.
Po chřestu páchne moč, tak se nelekni. :-)