• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    GALE
    GALE --- ---
    GOLDBERRY: Nemám poměry, ale babička (i já) dělala následovně. Uvařit oloupané brambory. Vodu z brambor slít a nechat si stranou asi hrnek vody z brambor. Brambory zasypat hrubou moukou (souvislá vrstva asi 3 mm) a rychle promíchat a přikrýt poklickou, aby se mouka zapařila. Zabalit do deky a počkat tak 10 minut. Pak šťouchadlem na brambory rozšťouchat a vymíchat skubanky. Když jsou moc husté, tak se naředí uchovanou vodou z brambor. Pak velkou lžící dělat bochanky, polít máslem a jíst. Celá manipulace s bramborami by měla být rychlá, aby moc nevychladly.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GOLDBERRY: hmmm skubanky
    recept nemam, jen zamrazenej polotovar z lidlu, ale chutna mi :)
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    Nemate prosim nekdo ozkouseny recept na skubanky?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    FITH: Zajimavy
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CMLKA: já mám přimíchanou černou rýži a zelený fazolky, muž klasiku, dokonce bez hrášku na jeho přání
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    HOMOLOVKA: Deset plusu za bramboraky!
    HOMOLOVKA
    HOMOLOVKA --- ---
    jablečný koláč a bramboráky.)



    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Zítra začíná Svatý týden Velikonoc, tak jsme stihli ještě malé Vánoce. :-)
    Králičí vývar, zeleninové nudle a blanšírovaná brokolice.
    Losos pečený v alternativním trojoobalu s plátky másla, rychlý trojsložkový bramborový salát.



    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MAR_TINA: a co je to cerny?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Školní rizoto s ajdamem a kečupem.

    FITH
    FITH --- ---
    FITH
    FITH --- ---
    KOC256: Takze,toto se takto: 1/2 kg hl.mouky,cca 1/4 l vlazne vody a kostka drozdi (cca40 g). Zadelat a nechat cca 1 hod.vykynot. Rozdelime na 4 dily. Kazdy dil rozvalime na tenky plat,potreme olejem,posolime a posypeme bud curry nebo paprikou a chilli vlockami nebo drcenym kminem nebo paprikou a peprem. Kazda ta placka ma jinou chut. Zamotame do rulicky a nakeajime na sudy pocet spalicku. Pote dame dva spalicky na sebe a uprostred hodne zmackmeme nasadou od varecky az se spoji a rozsklebi. Nechame jeste chvili kynout a pote pame na parak na 8 min. Je to velmi chutna priloha k cine.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    FITH:
    To vypadá dobře!
    Jak se to jako toto? :)
    FITH
    FITH --- ---
    dnes budou cinske knedlicky,za chvili jdou na paru :o)

    BAAL
    BAAL --- ---
    ILLUZE: Me zadna cuza nedostane:-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    BAAL: Wow, ty se už fakt můžeš vdávat :)))
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Snídaňová klasika - makovky.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MAR_TINA: Brala jsem to v nějaké akci - dítka léta odolávala, teď mi na posezení zlikvidovali 3 pytlíky :-o
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ILLUZE: pěkný zásoby, my budeme mít leda králičí hrudí na rybízu :)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Jo a likvidovala jsem další zásoby v mrazáku - mořské potvory se salátem.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Čokoláda dorazila až dnes, takže po koka sušenkách se jaksi zaprášilo.



    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ANDREJKA: :)
    Večerní rozkvas – 50 g kvásku, 50 g celozrnné žitné mouky + 50 g pšeničné chlebové, 150 g vody pokojové teploty. Vše smícháte – pozor – měchačkou nebo lžící, v žádném případě ne rukou. Mísu potom přikryjte igelitem, ten upevněte gumičkou.
    Ráno, po cca 9 hod. od založení základu těsta přidejte 220 ml podmáslí, 600 g pšeničné chlebové mouky (prosijte přes síto), 1 lžíci soli, 1 lžíci celého kmínu a 1 lžíci drceného kmínu.
    Nechte robotem těsto dobře propracovat (cca 10 min), potom jej podsypte hladkou moukou a nechte 3 hodiny odpočívat. Následně jej popřekládejte (navlčenou rukou prokládejte okraje těsta dovnitř). To opakujte ještě jednou po dalších třech hodinách. Následně těsto přeložte do ošatky (vysypané škrobem), tu přikryjte plátnem nebo bavlněnou utěrkou, a nechte jej odpočívat další hodinu.
    Předehřejte si troubu na 250 stupňů (horkovzduch i klasická). Na plech (já ho vyložím pečícím papírem) přeložte chléb, jemně jej očistěte od škrobu (jemně rozfoukněte) a postříkejte vlažnou vodou rozprašovačem.
    Vložte chléb do předhřáté trouby, na jejímž dně je plech, na který vylijte sklenici vody. Sundejte teplotu na 230 stupňů a pečte chléb 15 min. Potom troubu otevřete, opět pokropte rozprašovačem vodou a teplotu sundejte na 190 stupňů. Pečte dalších 30 min. Po vytažení ještě jednou jemně postříkejte vodou v rozprašovači.
    Nechávám jej chladnout na podložce pod hrnce, přikrytý plátnem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam