• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    FAITH
    FAITH --- ---
    SARAJ: Ked zacina uvadat, ale este neni uplne sucha, tak ju namocim do vody, ona sa napije. Na hodku, dve. Potom mam mechanicku odstredivku na salat a zbavim ju prebytocnej vody a je krasne chrumkava.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    CMLKA: já nikdy zeleninu moc nejedla. Syrová mi prostě nejede, ani když se zaleje sebelepší zálivkou, vařenou sním, ale nikdy jsem na tom nic moc extra neviděla, že bych si to jako musela nějak extra jako dělat. Nicméně v rámci hubnutí z fakt velký váhy jsem ji musela vzít na milost a objevila pánev :D Kořeněnou zeleninu pohoněnou na pánvi prostě miluju. Ty tvrdší druhy (mrkev, celer..) nejdřív velmi krátce hodím do vařící vody, aby se udělaly dřív. Jinak na pánev hážu snad úplně všechno :D Dneska tam mám cuketu na trošce másla s česnekem - to je jedna z mých nejmilejších variant. Ke každému obědu mám čtvrt talíře nějak upravené zeleniny. V nejhorším případě se dá i vyklepnout zmrazená zelenina na to máslo a trošku to pohonit :) nejčastěji používám: cuketu, mrkev, celer, hrášek, brokolici, květák. Vůbec se nebojím to přidat na talíř k jakýmukoliv jídlu, klidně k rajské :D prostě účel světí prostředky, musím ji jíst.

    2 varianta - prostě to upéct. Dělávám poměrně často k večeři :) co je, naházím do pekáčku na kostky, okoření, zakápnu olejem, přidám kousek nějaké bílkoviny (tofu...) a upeču. Je z toho hromada teplé kořeněné zeleniny, která i dobře ucpe žaludek :D

    3 varianta - jednoduchý zelný salát. Ten je skvělý a může zůstat v lednici i na další den, a vůbec se nebojím ho dát i k jakémukoliv jídlu :D na 400 g čerstvě nakrouhaného zelí (nebo + mrkev, paprika... třeba dělám) 3 rovné lžíce cukru, 1,5 lžíce octu, 0,5 lžičky soli a 1 lžička oliváče. Promíchat, nechat chvíli odstát. Potom rukama umačkat, až do jakoby pustí šťávu.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    CMLKA: Souhlas, recepty od Grusovky jsou top.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: jasne, delam...vzpomenu si, ale chci i inspiraci, ale odkazy od Illuze jsou fajn, tam se neco najde...možná všeobecně se dívat u paleo
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    CMLKA: Mrkvovej, kedlubnovej salát nebo ze syrové červené řepy v lednici nějaký den vydrží a navíc se zaleží a je lepší.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAR_TINA: Presne! Ja ji mam fakt rada, ale muzu se snazit jak chci, ukladat ji do lednice s mokrym ubrouskem, aby nezavadla a stejne vzdycky kus toho baleni musim vyhodit:/
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GEISHA: Problem, no mě třeba v zimě jen samotná nakrájená zelenina neba, ale kdykoliv dostanu v restauraci malej salatek, tak sem nadsena, takze treba mrkvovej, zelnej, clovek to muze mit v lednici i vic dni, nejde o to, aby to byla instagramovka, spis mi jde o ty kombinace nebo hlavne zalivky, ktery me budou bavit to jist...

    jinak s listovejma to mam dost podobne...pak kamaradi udelaj blbej ledovej salat s olivacem a olivama a jako hmmm...hned je ta chut jina, hned me to listi vic bavi...ale nenapadne me to


    KASUMI: jj presne zalivky...to co pises, vetsinou taky tocim furt dokola, proste vinaigrette v ruznych upravach...
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MAR_TINA: tak fakt je, že jen přísně zeleninový (tedy bez bílkovin formou sýrů, vejce, masa, tofu atd) je hladový. To nejde. Zrovna jim z hlediska následného ne-hladu vyladeny salat: domácí hlávkový, jarní cibulka, kukuřice z konzervy, tunak, balkánský sýr a klasická zalivka vinaigrette (ta je fakt vyrobená v mziku a přitom salát dost pozvedne).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GEISHA: obávám se, že pánbu zamýšlel žací stroj, pak si to nějak rozmyslel a narodila jsem se já. :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MAR_TINA: tak urcite
    nutit se k necemu, co mi nejede, je nesmysl.. pokud nejde o zivot..a i pak se to da casto resit jinak
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GEISHA: no já si k tomu musím dát i tu večeři. Pokusy s jenom zeleninou jsem vzdala.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASUMI: já tím myslím, že část lidí možná nevědomky bojuje s jedením zeleniny saláty, které jim vlastně nevyhovují.
    My teď budeme dva týdny jíst ředkvičky, než vykvetou. Ke konci už se mi nebude chtít a za dva měsíce budou chybět. Teď jíme lolo salát, ten kudrnatý, ale těšíme s ena sobotu, to už bude hlávkový. Pestrost bych hodnotila za kalendářní rok, ne za dva týdny. Jíst "pořád" to samý není hřích.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MAR_TINA: i taci lide ziji mezi nami ;) ¨
    ne, rozumim, mne taky zelenina nevadi nemichana a neochucena.. ale chutna mi i ochucena :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já zas ráda jím holou, ale já jsme obecně nemíchač. Nakrájím, co je, na sousta, dám si to na talířek nesmíchané a nepolité a nesolené!!! (tolik lidí mi už v dobré vůli osolilo moji porci, fuj :() vedle velkého talíře a chroupu.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    jako naucit se jist zeleninu podle me dost stoji na tech zalivkach.. jen nakrouhat zeleninu a smichat to je proste pro nektery lidi moc nudny.. ja to mam treba rada, ale muj muz rikal, ze zeleninu zacal vic jist az diky mne, pac ji mam vzdycky super.. a to je tema zalivkama..
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    CMLKA: ja jsem si ted oblibila styl, ze zeleninu nakrajim na opravdu male kosticky..
    rapikaty celer jedna tycka, kousek cervene papriky, kousek okurky, jarni cibulka a nejaky salat - rimsky, polnicek, rukola, ledovy.. cokoliv, co je..
    jak je to maly, tak se to lip ji.. delam takovy maly misticky ke kazdemu jidlu a zmizi to hned
    nekdy do toho nakrouham mrkev, nebo dam misto okurky kedlubnu
    - proste ten zakladni salat miva 3-6 ingredienci, vic ne.. ma to byt rychle a nenarocne

    dost klicovy jsou zalivky - zakladem je u me vzdycky sul, pepr a citron nebo ocet (s tim, ze kazdej ocet je jinej, takze se to tim da taky hodne menit), nekdy voda na zredeni.. a potom doplnuju (z tech zakladnich)
    - med/javorovy syrup
    - dijonska horcice (pripadne kombo s jinou horcici, ocet obvykle obyc bily, ale strcim tam klidne vyzraly balsamico)
    - tahini (sem se hodi spis jen citron nez ocet), pripadne s cesnekem a na zalivku hodne naredit(jinak tuhle kombinaci pouzivam jako dip)

    pripadne jine kombinace
    - yuzu sojovka se sezamovym olejem, pripadne opravdu najemno s citronovou travou nebo zazvorem
    - tahini, cesnek, citron, sul, pepr, olol, voda

    nekdy nastrouham tvrdsi zeleninu (mrkev) a k tomu cuketu a zaleju to kyselou zalivkou a necham chvili "marinovat".. taky to jde..

    kdyz mam cerstve bylinky, nasekam do zalivky hrst cerstvych bylinek

    taky mam nekolik druhu chilli past, takze se to tim da nekam posunout
    - secuansky olej (od baues chilli)
    - gochujang (korejska)
    - japonsky pepr (to mam z japanu, tze neporadim alternativu, je to nadrceny japonsky pepr ala chilli se soli do krystalkovite pasty)

    u me doma ale v lednici vzdycky najdes
    - mastiou cervenou papriku, pripadne na doplneni jine (zluta, bila, kapie)
    - jarni cibulku (naprosty zaklad meho vareni)
    - mrkev, kedlubna, celer, bila petrzel
    - zazvor
    - snazim se ted hodne drzet i ten rapikaty celer, dava tomu smrnc a sam o sobe je hodne stavnaty a slany, takze to dobre doplnuje
    - a pak nejaky salat - viz vyse, rimsky, ledovy, polnicek, little gem, rukola (tu si ted pestuju a je bozi), vyjimecne listovy nebo cinske zeli, to mi moc nejede

    nejime ani jeden rajcata (ja mam alergii a muz to nema rad), coz je docela handicap, takze si tam kdyz tak domysli rajcata - moct je, tak to zeru furt :) jejich vyhoda je, ze se dobre kombinuji i s kremovym syrem, jak maji stavu, tak nasolena rajcata, k tomu treba mozarella ala caprese, nebo nejaky kremovy syr rozmichany s olejem a korenim.. mnam.. dala bych si dobra rajcata
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GEISHA: rukolu pěstujeme. Do jídla mi přijdou akorát tak 3-4 lístky na osobu, tedy utrhnu tolik. Ta obří balení zcela nechápu.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    GEISHA: GEISHA: tak ono když nějakou sníš a ze zbytku teprve uděláš pesto, tak to hodíš na jedny těstoviny a je po ní :-)
    KATIA: tak to je samozřejmě věc chuti, mně to pesto z ní chutnalo asi víc (parmezán a oříšky s olejem právě srazily tu pikantnost), než lístky samotné - ty si taky dávám v malém množství jen jako doplněk.
    KATIA
    KATIA --- ---
    GINGERCAT: Mně tady ty pesta nějak nezaujaly. Rukola je na mě teda dost výrazná, nejlíp mi funguje jen sem tam přihodit pár lístků.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    KATIA:
    GEISHA: z rukoly se dá udělat pesto, postup stejný, jako u bazalkového nebo toho z medvědího česneku. Má to zase trochu jinou chuť a myslím, že to dají v tomto skupenství lépe i lidé, co rukolu jako takovou nemusí.

    Jinak tedy rukola mi jako "začátečnický" salát nepřijde vůbec vhodná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam