• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAR_TINA: Presne! Ja ji mam fakt rada, ale muzu se snazit jak chci, ukladat ji do lednice s mokrym ubrouskem, aby nezavadla a stejne vzdycky kus toho baleni musim vyhodit:/
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GEISHA: Problem, no mě třeba v zimě jen samotná nakrájená zelenina neba, ale kdykoliv dostanu v restauraci malej salatek, tak sem nadsena, takze treba mrkvovej, zelnej, clovek to muze mit v lednici i vic dni, nejde o to, aby to byla instagramovka, spis mi jde o ty kombinace nebo hlavne zalivky, ktery me budou bavit to jist...

    jinak s listovejma to mam dost podobne...pak kamaradi udelaj blbej ledovej salat s olivacem a olivama a jako hmmm...hned je ta chut jina, hned me to listi vic bavi...ale nenapadne me to


    KASUMI: jj presne zalivky...to co pises, vetsinou taky tocim furt dokola, proste vinaigrette v ruznych upravach...
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MAR_TINA: tak fakt je, že jen přísně zeleninový (tedy bez bílkovin formou sýrů, vejce, masa, tofu atd) je hladový. To nejde. Zrovna jim z hlediska následného ne-hladu vyladeny salat: domácí hlávkový, jarní cibulka, kukuřice z konzervy, tunak, balkánský sýr a klasická zalivka vinaigrette (ta je fakt vyrobená v mziku a přitom salát dost pozvedne).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GEISHA: obávám se, že pánbu zamýšlel žací stroj, pak si to nějak rozmyslel a narodila jsem se já. :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MAR_TINA: tak urcite
    nutit se k necemu, co mi nejede, je nesmysl.. pokud nejde o zivot..a i pak se to da casto resit jinak
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GEISHA: no já si k tomu musím dát i tu večeři. Pokusy s jenom zeleninou jsem vzdala.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASUMI: já tím myslím, že část lidí možná nevědomky bojuje s jedením zeleniny saláty, které jim vlastně nevyhovují.
    My teď budeme dva týdny jíst ředkvičky, než vykvetou. Ke konci už se mi nebude chtít a za dva měsíce budou chybět. Teď jíme lolo salát, ten kudrnatý, ale těšíme s ena sobotu, to už bude hlávkový. Pestrost bych hodnotila za kalendářní rok, ne za dva týdny. Jíst "pořád" to samý není hřích.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MAR_TINA: i taci lide ziji mezi nami ;) ¨
    ne, rozumim, mne taky zelenina nevadi nemichana a neochucena.. ale chutna mi i ochucena :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já zas ráda jím holou, ale já jsme obecně nemíchač. Nakrájím, co je, na sousta, dám si to na talířek nesmíchané a nepolité a nesolené!!! (tolik lidí mi už v dobré vůli osolilo moji porci, fuj :() vedle velkého talíře a chroupu.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    jako naucit se jist zeleninu podle me dost stoji na tech zalivkach.. jen nakrouhat zeleninu a smichat to je proste pro nektery lidi moc nudny.. ja to mam treba rada, ale muj muz rikal, ze zeleninu zacal vic jist az diky mne, pac ji mam vzdycky super.. a to je tema zalivkama..
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    CMLKA: ja jsem si ted oblibila styl, ze zeleninu nakrajim na opravdu male kosticky..
    rapikaty celer jedna tycka, kousek cervene papriky, kousek okurky, jarni cibulka a nejaky salat - rimsky, polnicek, rukola, ledovy.. cokoliv, co je..
    jak je to maly, tak se to lip ji.. delam takovy maly misticky ke kazdemu jidlu a zmizi to hned
    nekdy do toho nakrouham mrkev, nebo dam misto okurky kedlubnu
    - proste ten zakladni salat miva 3-6 ingredienci, vic ne.. ma to byt rychle a nenarocne

    dost klicovy jsou zalivky - zakladem je u me vzdycky sul, pepr a citron nebo ocet (s tim, ze kazdej ocet je jinej, takze se to tim da taky hodne menit), nekdy voda na zredeni.. a potom doplnuju (z tech zakladnich)
    - med/javorovy syrup
    - dijonska horcice (pripadne kombo s jinou horcici, ocet obvykle obyc bily, ale strcim tam klidne vyzraly balsamico)
    - tahini (sem se hodi spis jen citron nez ocet), pripadne s cesnekem a na zalivku hodne naredit(jinak tuhle kombinaci pouzivam jako dip)

    pripadne jine kombinace
    - yuzu sojovka se sezamovym olejem, pripadne opravdu najemno s citronovou travou nebo zazvorem
    - tahini, cesnek, citron, sul, pepr, olol, voda

    nekdy nastrouham tvrdsi zeleninu (mrkev) a k tomu cuketu a zaleju to kyselou zalivkou a necham chvili "marinovat".. taky to jde..

    kdyz mam cerstve bylinky, nasekam do zalivky hrst cerstvych bylinek

    taky mam nekolik druhu chilli past, takze se to tim da nekam posunout
    - secuansky olej (od baues chilli)
    - gochujang (korejska)
    - japonsky pepr (to mam z japanu, tze neporadim alternativu, je to nadrceny japonsky pepr ala chilli se soli do krystalkovite pasty)

    u me doma ale v lednici vzdycky najdes
    - mastiou cervenou papriku, pripadne na doplneni jine (zluta, bila, kapie)
    - jarni cibulku (naprosty zaklad meho vareni)
    - mrkev, kedlubna, celer, bila petrzel
    - zazvor
    - snazim se ted hodne drzet i ten rapikaty celer, dava tomu smrnc a sam o sobe je hodne stavnaty a slany, takze to dobre doplnuje
    - a pak nejaky salat - viz vyse, rimsky, ledovy, polnicek, little gem, rukola (tu si ted pestuju a je bozi), vyjimecne listovy nebo cinske zeli, to mi moc nejede

    nejime ani jeden rajcata (ja mam alergii a muz to nema rad), coz je docela handicap, takze si tam kdyz tak domysli rajcata - moct je, tak to zeru furt :) jejich vyhoda je, ze se dobre kombinuji i s kremovym syrem, jak maji stavu, tak nasolena rajcata, k tomu treba mozarella ala caprese, nebo nejaky kremovy syr rozmichany s olejem a korenim.. mnam.. dala bych si dobra rajcata
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GEISHA: rukolu pěstujeme. Do jídla mi přijdou akorát tak 3-4 lístky na osobu, tedy utrhnu tolik. Ta obří balení zcela nechápu.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    GEISHA: GEISHA: tak ono když nějakou sníš a ze zbytku teprve uděláš pesto, tak to hodíš na jedny těstoviny a je po ní :-)
    KATIA: tak to je samozřejmě věc chuti, mně to pesto z ní chutnalo asi víc (parmezán a oříšky s olejem právě srazily tu pikantnost), než lístky samotné - ty si taky dávám v malém množství jen jako doplněk.
    KATIA
    KATIA --- ---
    GINGERCAT: Mně tady ty pesta nějak nezaujaly. Rukola je na mě teda dost výrazná, nejlíp mi funguje jen sem tam přihodit pár lístků.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    KATIA:
    GEISHA: z rukoly se dá udělat pesto, postup stejný, jako u bazalkového nebo toho z medvědího česneku. Má to zase trochu jinou chuť a myslím, že to dají v tomto skupenství lépe i lidé, co rukolu jako takovou nemusí.

    Jinak tedy rukola mi jako "začátečnický" salát nepřijde vůbec vhodná.
    KATIA
    KATIA --- ---
    GEISHA: k tomu "asi rukola apod." bych jen doplnila, že se mi hrozně osvědčil baby špenát - chvíli to jíst čerstvé, to se dá prostě hodit na leccos, a jakmile to už není top čerstvé cca dva tri dny tak šup k teplému využití (těstoviny, polívka...), v nouzi lze i zamrazit.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Na zimu jsou dobre saláty, kde je zelí, mrkev, luštěniny. Kdo má rád petržel, tak určitě tabouleh.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ja teda mam i problem s nakupem zeleniny, kupuju porad rajcata, okurky, papriky, klasika, listove mi nic moc nejede, takze vitam, ze beru bedynky, tak me to nuti pouzivat i jine veci
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ILLUZE: no takovehle delam taky, ale to je proste nuda a v zime to jako vubec...chtela bych prave nejakou kreativu
    ILLUZE: tady prozkoumam....
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    CMLKA: Mám na závěsné polici nad pracovní plochou nachystané dávkovače (díky Tescomo!) s olivovým olejem a balsamicem. Zjistila jsem, že kombinace obojího pasuje ke každé libovolné kombinaci zeleniny nakrájené v míse.
    Takž rychle a nekomplikovaně mám salát hned, snažím se je dělat hodně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam