• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    ACKO
    ACKO --- ---
    QUANTI: tobě se nikdy nestalo, že se ti brambory úplně rozpadly, rozsypaly, když jsi je vařila stejně jako dycky? Mně se to párkrát stalo, nejvíc mě to vytočilo, když to byla várka na bramborový salát. To šly do koše.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Tyjo, čučím jak blázen, co jsou zmoučnatělý brambory o_O
    FAITH
    FAITH --- ---
    MAR_TINA: Moj postup je osupat a nakrajat na rovnomerne casti. Mam radsej mensie. Dam do studenej vody, este raz preplachnem, studenej vody dam tak asi 1cm az 2 cm nad zemiaky a privediem k varu. Bud s poklickou alebo bez, vyslednu chut mi to az tak neovplyvnuje. Voda je osolena, niekedy davam kmin, niekedy nie. Varim vzdy od oka a skusam vidlickou.
    FAITH
    FAITH --- ---
    MAR_TINA: Teraz ti to asi nepomoze, ale k roku. Mam tuto odrodu a za mna dobre, nemucnatie.
    Sadbové brambory Vysočina | ovosadba.cz
    https://www.ovosadba.cz/vysocina/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    myslím, že to byly marabel a red anna
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASUMI: to řeším. Ale odrůdu a tím varný typ volíme před Velikonocema, než to sázíme, pak už to k řešení není. Dáváme jedny spíš střední lehce směrem ke kaše/těsto (ty červený, kouku, co to bylo) a jedny střední směrem k salátu (žlutý, rohlíčky). Levý střed a pravý střed.
    Ale loni následkem sucha a horka moučnatělo skoro všechno, zkoušeli jsme i kupovat. Vzhledem k tomu, že většina zde prodávaných brambor se zde pěstuje, mají všichni stejný problém. Zalévání nepomáh, ta nárazová voda do suché půdy je taky špatně.
    ACKO
    ACKO --- ---
    MAR_TINA: hele moučný brambory jsou proto, protože tak už vyrostly, vařením tomu nijak nepomůžeš. Moučný nebudou leda tehdy, když je budeš jíst polosyrový nebo dělat z nich bramboráky myslím není nic proti ničemu.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MAR_TINA: fakt neresis varny typ a odrudu? pac ja mivam moucny brambory vyjimecne, obvykle jsou to nejaka hnusna stara C
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Se slupkou je nakrájím na tlustší kola a vařím výhradně v páře. Nejvíc nemoučný zůstanou ve speciální napařovací nádobě do mikrovlnky. Tam je vařím, když už na sporáku není místo na normální var v páře.
    Varný typ taky hraje roli.
    OPI
    OPI --- ---
    MAR_TINA: ještě by se dalo vyzkoušet množství vody...moje mamka mi vždycky říkala těstoviny potřebují prostor ale brambory stačí mít ponořené a já osobně jim trošku víc prostoru dávám protože mi přijde že jak se voda trošku odpaří tak má tendenci tam víc tvořit tu pěnu xD
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Asi nás čeká týden pokusů. Do horký, do studený, s poklicí, bez...

    Jako byl tu rok, kdy byly hnusný brmabory i z obchodu i v hospodě, protože pokud my v Polabí vypěstujem blbě, tak vypěstují blbě všichni i Přeměřice nad Jizerou :). Sucho a horko jim nedlěá dobře.
    Ale letos není důvod.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOC256: máme rohlíčky a červený ...něco, odrůdy pečlivě vybíráme, i kdžy si jména nepamatuju.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    Hazim do horke vody se soli a kminem. Oloupane, pokrajene. Varim dokud nejsou hotove, stredni var, asi 15 minut. Zkousim vidlickou.
    Nikdy nezmoucnately, ale mozna jen kupuju spravnou odrudu, fakt jsem myslela, ze se to ridi typem brambory.
    Tady se prodavaji s napisy - na vareni, opekaci, do salatu... u kazdeho kosiku je popis, na co jspu urceny, takze i neschopny zemedelec (ja), ktery pozna naprosty kulovy, kupuje brambory spravne.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Tak pokud vim to muze byt odrudou. Babicka napr. rikala, ze cervene brambory jsou pro prasata a i v obchode rozlisuji varne a saltove.

    A tatik na chate, tak resi co vysadi, jake to bylo loni a kde maji dobre sadbovky atd.

    Je to veda...
    FAT
    FAT --- ---
    MAR_TINA: Oloupat, nakrájet na zhruba stejně veliké kousky +-, dát do osolené studené vody a dát pokličku. Až se začnou vařit klokotem, tak stáhnu sporák (max 6) z 6 na 2 a nechat vařit. Cca za 15-20 min vezmu vidličku a ochutnám...
    OPI
    OPI --- ---
    MAR_TINA: a zkoušela si je dát až do vroucí vody? já třeba když vařím zelňačku a brambory na kostičky přidávám neuvařené až nakonec tak jsou takové jiné - lepší
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MAR_TINA: tak vařím taky. Někdy se moučnatí, někdy ne. Tím, že brambory kupuju a nemám vždycky stejné, jsem to doteď přičítala rozdílům mezi odrůdami
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOC256: takhle to dělám taky. Jenže od začátku s pokličkou.
    Jeslti není problém v tom. Je tam skleněná poklička, jakmile vidím var, stáhnu, aby ot neuteklo a vařím velmi mírně a pod plně zavřenou poklicí.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KOC256: Velikostne, tak at jsou stejne velke kousky. Male nechavam, stredni na pul, velke na ctvrtky...

    A pry by se mel davat kmin, ktery neni je. Kvuli chuti ale i kvuli nejake reakci s cimsik jedovatym... ...ale davam malokdy.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MAR_TINA: Dam brambory do hrnce, zaliju studenou vodou, osolim a privedu k strednimu varu. Nekdy dam poklicku, tak at nepeni. Varim dle vpichu nozem. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KASUMI: jako brambory vařené ve slupce jsou řešení, ale občas bych ráda dobrý loupaný předem. (Nerada loupu horký).
    Ale když neloupané nakrájám na 1/4 a vařím na páře, na řezu mi mouční taky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam