• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    SAMOUT: :-)) to by bylo milé, děkuji :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    ILLUZE: Tisicere diky, vyridim manzelce, a treba dam i vedet jak to dopadlo :-).
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    SAMOUT: :)
    Postup: večer připravím kvásek a semínka. Ráno zadělám těsto v robotu, dám ho na cca 4 hod. do plastové nádoby, párkrát těsto přeložím, potom provětrám na vále a nakrájím a vytvaruji do bochánků.
    Ty přikryju utěrkou nebo roztřihlým igelitem a ještě nechám cca 1-1,5 hod. na plechu odpočívat a kynout. Potom je potřu rozkvedlaným vajíčkem (nebo jen tak postříkám vodou), posypu směsí semínek a naříznu.
    Troubu předehřeju na 250 stupňů (s miskou vody na dně trouby), vložím plech s bulkami, po 10 min stáhnu teplotu na 230 stupňů na 10 min, pak na 180 stupňů dalších 10-15 min.
    Po upečení přeložím na podložku (aby větraly zespod) a přikryji utěrkou.

    Večer:
    Kvásek: 1 lžíce žitného kvásku, 150 g vody pokojové teploty, 50 g celozrnné žitné a 100 g špaldové hladké mouky - smíchat, nechat odpočinout v míse s víkem min 8 hodin.
    Smíchat 2 hrsti semínek s vodou a nechat ve sklenici pár hodin odstát.

    Ráno: těsto: 270 g vody pokojové teploty, 150 žitné chlebové mouky, 150 pšeničné chlebové mouky, 250 g hladké pšeničné mouky, 1 lžíce drceného kmínu, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru krupice (preferuji třtinový), semínka (množství dle vlastní chuti), 2 lžíce bílé Hollandie, kvásek.



    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    GEISHA: pri svy sikovnosti bych na sebe zvrhla hrnec.
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    Strasna dobrota - orzo s krevetama, rajcatama a fetou podle ottolenghiho

    OPI
    OPI --- ---
    :D OT k tomu míchání: mě mamka učila při míchání zásmažky : "když už si myslíš že to je tak ještě jednou tolik" :D ale 40minut karamel bych asi taky nevydržela
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    HOMOLOVKA: já poslouchám respekt. a včera jsem dělala rizoto a to se taky míchá zbytečně dlouho...
    HOMOLOVKA
    HOMOLOVKA --- ---
    MAR_TINA: tak já používám čekanku a ta má podstatě příznivější glykemickej index a obsahuje vlákninu
    HOMOLOVKA
    HOMOLOVKA --- ---
    MOODYCAT: já u toho koukám na Netflix :D nicméně konec šťastnej byl, teda jestě šťastnější by byl, kdybych do krému přidala ztužovač :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOODYCAT: tak ono nemá moc význam měnit cukr za obilny sirup. Jednoduché cukry jsou to pořád.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    HOMOLOVKA: No tak to já taky :). Ale jak říkáš, stát u něčeho a aktivně to míchat, nevim :D. Jedině že bych u toho třeba jezdila na elipticalu a měla pocit užitečně stráveného času se šťastným koncem v podobě koláče :D.
    HOMOLOVKA
    HOMOLOVKA --- ---
    MOODYCAT: tady je voser, že u toho musíš stát :D hovězí po burgunsku vařím taky třeba 4 hodiny :D
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    HOMOLOVKA: 40minut! 40! :D
    Moje maximum je tak...5 :D.
    HOMOLOVKA
    HOMOLOVKA --- ---
    MOODYCAT: já ho vařila ani ne 40 minut a ne na úplně nízkej stupeň, nemam takovou trpělivost :D
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    HOMOLOVKA: Hodinu varenej karamel, to jsi docela hrdina :).
    HOMOLOVKA
    HOMOLOVKA --- ---
    VSICHNIMAME: https://www.jimejinak.cz/karamel/ akorát za mě je lepší čekankovej sirup
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    HOMOLOVKA: jak se dělá karamel bez cukru?
    HOMOLOVKA
    HOMOLOVKA --- ---
    Cukr&lepek free čokoládovej koláč se salted caramel & peanut butter krémem



    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Včera jsme dokoukali velké sovětské finále příběhu Queen's Gambit, tak mi přišla na mysl ruská inspirace.
    Hovězí Stroganoff z flank steaku. Já s celerovými hranoly a muž měl čerstvé tagliatelle, co prodává Lidl v italském koutě.

    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ALEXIS: nedelala jsem nic lesniho special, to by mi deti asi nechtely, takze jsem postupovala i korenila jako klasicky hovězí :-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    APRILMOUSE: Jelena na guláš mám v mrazáku a nějak se k tomu nemůžu dokopat. Můžu poprosit o postup?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam