• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    LOJZEE: on to byl trochu smutný večer. Chtěli jsme dělat hovězí s thajsou bazalkou, ale neměli jsme tu bazalku :-D takže teda uděláme toho sumečka. No a zároveň to vyšlo, jako každé úterý, tak, že jsme dovařili deset minut před začátkem online lekce ukulele. Takže jsme to během patnácti minut zbodli a já přišla pozdě. Ale bylo to výborný a máme ještě jeden filet, takže musíme vymyslet, co s ním :-)
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    GENEVIEVE: celkem lahudkovy jidlo, skoda to takhle kydnout na talir
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Jihoafrický sumeček s citronovo mandarinkovou omáčkou s chilli a cibulkou, k tomu čočka beluga s kari, česnekem, cibulí a zázvorem.

    Bylo to skvělý, ale ta omáčka trochu převážila nad rybákem...


    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Valentýnská pizza :)

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Včera večeře - příjemný zážitek :)
    Pečená naložená kachní prsa, k tomu cizrnové placičky s česnekem. Muž si k tomu dal hummus s chilli a já červenou řepou a Ajvar se zakysankou. K tomu červené víno.


    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Včera byla má snídaně rychlá a marná a celý den podle toho vypadal.
    Dnes tomu bude jinak.

    WRKB
    WRKB --- ---
    Na Žižkově, v baru Behind the Curtain se prodávají bio vejce za 7,-Kč kus.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    IKARIE: Jsem zadoufala v Prahu, od te doby, co zavreli Momoischi, trpim nedostatkem okonomiyaki :(
    KOC256
    KOC256 --- ---
    SALVATOR:
    Jo, jo souhlas. Já to takto nemyslel...
    Ale "čisté" placky jsou (dle toho receptu):
    - zelí
    - mouka
    - prdopeč
    - vajíčka
    - sůl, cukr, pepř

    Což bych nenazval že zní nějak tradičně Japonsky... Jen to prostě znám jako "zelné placičky". Pak samozřejmě můžeš různě ladit...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR: A každej takovej brsalát je ten zaručeně pravej.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KOC256: Ty hele to se asi fakt nedá takhle říct. To je jak s bramborovým salátem. Někdo dává uzeninu, někdo ne, někdo dává jabka, někdo zakysanou smetanu k majonéze...

    Například tady je dashi, sojovka, brambora, mirin, zázvor, mořský plody:
    Japanese okonomiyaki recipe - BBC Good Food
    https://www.bbcgoodfood.com/recipes/japanese-okonomiyaki

    Tady prášek do pečiva, dashi, kousky tempury a yam
    Okonomiyaki Recipe お好み焼き • Just One Cookbook
    https://www.justonecookbook.com/okonomiyaki/

    Tady nemaj vývar, ale maj tam sojovku:
    https://quitegoodfood.co.nz/basic-okonomiyaki/

    ... a tak dál. A i na to si můžeš dát leccos - nakládanej zázvor, bonito, nori... :)

    IKARIE: I já doporučuji okonomiyaki!
    KOC256
    KOC256 --- ---
    IKARIE:
    KOC256:
    Aha, 15:00 nestíhám... Tak zřejmě zítra :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    IKARIE:
    A teda Ostrava což mě potěšilo úplně nejvíc a možná ještě dneska zkusím :D
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    SALVATOR: to je sranda, ty nahody. akorat ctu o tvem okonomiyaki, coz je jidlo, o jehoz existenci slysim uplne poprve. prekliknu vedle na facebook, kde kamaradka sdili post nove otevreneho japonskeho bistra (v tehle dobe!), ktere doporucuje ... okonomiyaki :)



    // pardon za lehky OT :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    SALVATOR:
    Jo na omáčky jsem koukal. Ale do samotných placek nic extra se asi nedává...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KOC256: Vidíš, tam sem asi ani nedoscrolloval. Ale já stejně nejsem moc zvyklej držet se předpisu moc přesně. Radší dám na vlastní zkušenosti.
    KOC256: No jako jo i ne. Opravdu to chutná hodně evropsky. Zároveň je ale možnost ochutit to sojovou omáčkou, dashi... A pak se to chuťově znatelně posouvá víc na východ. A zvlášť když k tomu uděláš tu omáčku, co tam na ni je taky recept (já nahradil worcester ústřicovou omáčkou, protože tu doma mám, na rozdíl od worcesteru). Nejlepší to ale stejně bylo samotný a druhý nejlepší s majonézou.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    SALVATOR:
    A množství jsou dole...


    KOC256
    KOC256 --- ---
    SALVATOR:
    No podle vzhledu a nyní i ingrediencí to vypadá jako úplně normální české kapustové placičky co se u nás (doma) běžně dělají :) A jsou perfektní...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KOC256: :D sorry. Já postupoval podle tohodle: https://www.easycookingwithmolly.com/2019/08/okonomiyaki-japanese-cabbage-pancakes/

    Tam nejsou ani množství, takže to celý bylo dost od oka a taky sem trochu babicoval. Neměl sem jarní cibulku, tak sem dal pórek a tak. Poměr vejce/voda/mouka taky odhadem, prostě aby to mělo tak akorát konzistenci.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    SALVATOR:
    To mi došlo, ale že bys rovnou odkázal na recept to ne :) ;-)
    Nechce se mi googlit random recept, ale spíše nějaká jeho interpretace, konkrétní zkušenost atp.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR: Vypadlo mi asijský. Nejevropštějc chutnající asijský jídlo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam