• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    BAAL
    BAAL --- ---
    JUPIII: Ano Slovensky:-) A jelikoz je to uz jina zeme, neni duvod tu pouzivat slovenske vyrazy, pokud nejses premier

Ujišťuji vás, že lokša (vzor ulica: lokša, -e, g. pl. lokší), je prostě jen slovenský název pro bramborovou placku. Právě tak, jako je burgonya palacsinta či krumplis palacsinta bramborová placka v maďarštině.

(Označení lokša pro bramborové placky se užívá i na jižní Moravě, nejvíc na Slovácku, kam slovenské výrazy přirozeně pronikaly.)

Není nic proti ničemu, když se v českém gastronomickém názvosloví používají názvy jídel v cizojazyčné původní podobě – pakliže ovšem se jedná o jídlo pocházející z jiné země a nemající v češtině přesný ekvivalent. Ze slovenských jídel to jsou třeba halušky, ty česká kuchyně neznala. To ale není případ lokší.

Pokud se pokrm po staletí dělá i u nás:

podle stejné receptury,
    stejně vypadá,
    stejně chutná
    a má v češtině svůj název,
    není důvod pojmenovávat jej slovensky. Protože pak bychom opravdu mohli začít rozdávat recepty na vyprážaný rezeň, bravčové na ďumbieru či buchty na pare.

Nebo snad chce někdo argumentovat tím, že lokšu jako lokšu a buchty na pare jako buchty na páře převádí ze slovenštiny do češtiny automatický internetový překladač, a tak to je proto správně? (Mimochodem, když si na Slovensku objednáte zemiakové placky, nebuďte překvapeni, když dostanete bramborák.)
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    VSICHNIMAME: Lokše jsou snad slovensky? česky jsou bramborové placky, bramborové placky i když tomu babička říkala všelijak.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MAR_TINA: Vsak jinak by to druhy byla cmunda :).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: já mluvím a píšu česky. Chápu, že máme mnoho nářečí, ale je to takové praktické se naučit i ten základní úřední jazyk ;)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    APRILMOUSE: díky, vyzkouším.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    VSICHNIMAME: vzdyt to tam pisu.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    FRENNET: tak lokse je jen jiný název pro bramborové placky. U nás se tedy používá název bramborové placky.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    MUTHA: jo, jak pise kolegyne. Delaly se placky, az na taliri bylo videt jake. Tak davam tuhle otazku vzdy, kdyz nekdo dela bramborove placky. Tyhle co ma Martina jsou za mne lokse a ty druhe bramboraky. Chapu, ze jednotne nazvoslovi neexistuje a proto se doptavam.
    OPI
    OPI --- ---
    MUTHA: jo plete ale to se není čemu divit...u nás se taky bramborákům říká bramborové placky takže jsem se na popisku a fotce taky nejdřív zarazila ale hned mi došlo že to budou placky z vařených brambor
    FAT
    FAT --- ---
    FRENNET: Ani náhodou, jen z vařených.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    FAT: ze syrových brambor?
    FAT
    FAT --- ---
    FRENNET: A z čeho by tak asi měly být?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jsem se sháněla po receptu na polívku s klobáskou, fazolemi a kapustu a už je v hrnci.

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: jo, z bramborového těsta jako je na knedlíky
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    MAR_TINA: placky z varenych brambor? Jsem si oprskala monitor
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DEFILA: To jsou škvarkové placky. Našeptávač mi nutí "plavky".
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    KOCHANSKA_CH: co jsou ty hnědé placky?:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    bramborové placky a dvoje zelí

APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    BUNDA: byl, cukrovou řepu nastrouhat na jemno, trošku decentně povařit, aby zmizela nejhorší řepovatost, vychladit. Přidat o něco méně polohrubé mouky, vejce, kypřící prášek, mléko - vše beru od oka, záleží na velikosti té řepy no.. :) výsledek takové hustší těsto. Smažit na pánvi, teplé obalit v cukru se skořicí. Ideálně jíst teplé, pak to má tendenci vlhnout, když dlouho stojí :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    APRILMOUSE: byl by recept?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Obložený vepřový guláš.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam