• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    BAAL
    BAAL --- ---
    JUPIII: Ano Slovensky:-) A jelikoz je to uz jina zeme, neni duvod tu pouzivat slovenske vyrazy, pokud nejses premier

    Ujišťuji vás, že lokša (vzor ulica: lokša, -e, g. pl. lokší), je prostě jen slovenský název pro bramborovou placku. Právě tak, jako je burgonya palacsinta či krumplis palacsinta bramborová placka v maďarštině.

    (Označení lokša pro bramborové placky se užívá i na jižní Moravě, nejvíc na Slovácku, kam slovenské výrazy přirozeně pronikaly.)

    Není nic proti ničemu, když se v českém gastronomickém názvosloví používají názvy jídel v cizojazyčné původní podobě – pakliže ovšem se jedná o jídlo pocházející z jiné země a nemající v češtině přesný ekvivalent. Ze slovenských jídel to jsou třeba halušky, ty česká kuchyně neznala. To ale není případ lokší.

    Pokud se pokrm po staletí dělá i u nás:

    podle stejné receptury,
    stejně vypadá,
    stejně chutná
    a má v češtině svůj název,
    není důvod pojmenovávat jej slovensky. Protože pak bychom opravdu mohli začít rozdávat recepty na vyprážaný rezeň, bravčové na ďumbieru či buchty na pare.

    Nebo snad chce někdo argumentovat tím, že lokšu jako lokšu a buchty na pare jako buchty na páře převádí ze slovenštiny do češtiny automatický internetový překladač, a tak to je proto správně? (Mimochodem, když si na Slovensku objednáte zemiakové placky, nebuďte překvapeni, když dostanete bramborák.)
    REONA
    REONA --- ---
    KOC256: Lokše... :-)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    BAAL:
    Pises bramborove placky, ale vidim uplne neco jineho :D
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    KOCHANSKA_CH: zelnacka vypada super!
    ale osobne u ji delam bez zakysane(ci jakekoli jine) smetany
    BAAL
    BAAL --- ---
    Nechal jsem se namotivovat Martinou na bramborove placky v zatisi je mozno videt kartu na testo kterou mi nedobrovolne vydala Illuze a ja ji nikdy nevratil(dik:-))

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    V pátek byl kus lososa se špenátem. A podzim si žádá zelňaču z vývaru z uzených žeber.

    SARAJ
    SARAJ --- ---
    APRILMOUSE: nedavam tamari, davam navic zakysanou a zelenina je dle dostupnosti. Ty fazole to skvele zahusti.

    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    SARAJ: jakoze krém z pecene zeleniny? Hmm byl by presnejsi recept? :-)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    Listopad -mlhy.. ideal cas na pecenou polevkou s bilejma fazolema a kysanou!

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Můj pokus o bún chả. V příští várce musim trošku ubrat na prudkosti grilování a naředit nước chấm, byla moc silná.

    WERKA
    WERKA --- ---
    APRILMOUSE: Doufám, že to do příštího roku nezapomenu - zkusím tímto způsobem palcičky z cukety.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    APRILMOUSE: v pohode, rozumime si :) proste takovy trochu na bramborak ale se zeleninou...
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    CMLKA: jo ajo, já to blbě pochopila :D Jakože myslíš těsto z mouky a v tom trochu zeleniny. Ale už vidím, že ne :D jsem přepracovaná :D
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    APRILMOUSE: jj to jsem myslela :) vzdyt tam mas vajicko, jen misto mouky mlete vlocky :))
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    CMLKA: vůbec. Zelenina jemně nastrouhaná (dala jsem zbytek špagetové dýně, mrkev, pidibrambůrku), vajíčko, trošku mletých ovesných vloček, cibulka, majoránka, česnek, sul, pepř.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    K dýňové zupě dýňový kvasový chléb (žito/špalda, dýňové pyré, semínka). Obvykle sypu ještě Parmigiano, ale nebyl čas na strouhání.

    CMLKA
    CMLKA --- ---
    APRILMOUSE: jakoze testo ala vajicko plus ruzna zelenina, mozna trochu mouky?
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    APRILMOUSE: Taky v tom dělám všemožný placky, nebo i omeletu :D.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    babička je vždycky dělala jako velkovýrobu na kamnech, přímo na tálech, pěkně to odsejpalo.
    FAITH
    FAITH --- ---
    APRILMOUSE: S gastroprevadzkou nemam skusenosti :)
    Na take to moje male domace varenie je ta panvicka dostatocna (ale nic ine nepoznam :) )
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    FAITH: Právě na tom velkém rovném grilu se to dělalo krásně, velký tál :) vždycky jsem to pak odškrábla stěrkou ty zbytky, no parádička.
    FAITH
    FAITH --- ---
    APRILMOUSE: Panvicku na lokse povazujem za uzitocnu, kedze sa ta muka pripaluje, takze po kazdej loksi ju vycistim papierovou utierkou a pokracujem.
    Ak sa bavime o definicii lokse, ze je z cesta z varenych zemiakov a opeka sa nasucho.
    AIJA
    AIJA --- ---
    JUPIII:
    jjj, tenké placky z vařených brambor. Vypadá to jako tortily:-)
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    Zacyklený dotaz, sorry. Co jsou to lokše? Že to jde dělat v toustovači nebo na grilu? Jsou to tenké placky z vařených brambor?
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    GENEVIEVE: aháá no vida! :) a zrovna jsem nad lokšema přemýšlela, protože v hospodě jsem je dělala na grilu a doma se mi to na pánvi moc dělat nechce :D
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    APRILMOUSE: tchán třeba dělá lokše jenom v toastovači :-D
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    jako bych to sem ani nedávala, ale punk nápad a vyšel :D chtěla jsem si udělat k játrům na cibulce placičky ze zbytku té dýně ze včera a mrkve, a padl mi pohled na vaflovač, kterým jsem ráno dělala klukům snídani.. takže... :D :D /jako super, asi to v něm budu dělat i příště, je to mnohem pohodlnější, než na pánvi :)

    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    GEISHA: hele nejsem schopná odhadnout, prostě to tam strčím a občas do toho píchnu.. může to být třeba půl hodina? Spíš to jako sleduju no. A hodně záleží na samotné dýni, některá svině to má prostě na srágoru hned :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    APRILMOUSE: Nestíhám, mám mokro v botách, jak mi kanou sliny. :-D
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    KOCHANSKA_CH: jistě, ale musíš si HODNĚ pospíšit :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam