• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ILLUZE: Ja se uz lekla, ze by to byla nyxi treti kachna behem jednoho tydne :))
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Domácí bagety zapečené s kuřecím masem.
    Kuřecí s chlebem a kyselými okurkami.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Baby kachna z CrockPotu, dokončená v troubě. Kysané červené zelí, celerový knedlík.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Z darů lesa.

    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Ovesny… samozrejme. Nedele v hlave. :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Hura, podzim se blizi ;))

    Nastrouhany jabko (i se slupkou) ovecny vlocky, vejce a mliko se skorici. Miluju.

    BAAL
    BAAL --- ---
    Bloudil jsem instagramem a narazil jsem na to, že frčí zapečené noky se zeleninou a jelikož jsem měl v lednici hromadu vadnoucí zeleniny a noky tak jsem to pokrájel, náhazel na plech zastříkal naloženým pomerančovým a chilly oliváčem, posypal náhodným kořením na 20 min do trouby na to posekanou petržel a sýr a jako dobrý

    Tereza Havlínová on Instagram: "Přáli jste si víc receptů #bezmasa 🌱, máte je mít. 🙂 Tyhle noky s letní zeleninou a mozzarellou jsem dělala o víkendu a měly úspěch. Recept je jednoduchý na přípravu (veškerá práce končí krájením zeleniny) a ušpiníte při něm minimum nádobí. Samé plusy. 💁🏻‍♀️ Suroviny na 2-3 porce: - 1 balení noků - 1/2 žluté papriky, nakrájené na kostky - 1/2 červené papriky, nakrájené na kostky - 1/2 cukety, na půlkolečka - 250 g rajčat/cherry rajčat, nakrájených na kousky/půlky - 0,5 cibule, nakrájená na klínky - 2 stroužky česneku, rozdrceného - 2 lžíce olivového oleje - 1/4 lžičky soli - pár snítek rozmarýnu - pepř (ideálně z mlýnku) - směs italských bylinek @sonnentor.cz + na dokončení: mozzarella, parmazán, bazalka Postup: velký plech si vyložte pečícím papírem. V míse smíchejte noky (předem nevařte!), zeleninu, rozmarýn, koření na zeleninu, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pořádně promíchejte a směs rovnoměrně rozložte na plech. Pečte 20-30 minut na 220 stupňů, dokud nejsou noky i zelenina měkké. V průběhu párkrát promíchejte. Podávejte s natrhanou mozzarellou (volím s nižší tučností), parmazánem a čerstvou bazalkou. P.S. fantazii se meze nekladou. Do receptu můžete zapojit i jinou zeleninu (listový špenát nebo brokolici) či houby. Zvlášť pokud se jedná o "zbytky" nebo méně reprezentativní kousky, které byste jinak už vyhodili. ♻️ #gnocchi #gnocchidipatate #gnocchirecipe #noky #pasta #pastarecipe #recepty #rychlerecepty #jednoducherecepty #bezmasa #bezmaserecepty #letnirecepty #bezmasa #vegetarian #vegetarianrecipes #zdraverecepty #zdravejidlo #obed #lunch #lunchtime #lunchideas #nutrition #dietitian #nutricniterapeut #dietitianeats"
    https://www.instagram.com/reel/CfVqDqMLu8X/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Dýňová s chilli.
    Beef & brocolli

    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ARMADA: jako jo, sel by.. vedra uz nejsou, mam domaci majoranku.. oook, mno.
    ARMADA
    ARMADA --- ---
    SARAJ: Guláš
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    Pristala mi doma kilova klizka, je pekna, jenze nemam cervene vino:/ nejake doporuceni?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VSICHNIMAME: Nevim.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MOODYCAT: tak koukám, že k něčemu je mít hotovost u sebe dobré:)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    APRILMOUSE: To mi povidej, mam zablokovany obe karty, takze 5 pracovnich dni bez penez, mam ted hodne nouzovou kuchyni :D
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    .. vlastně už mám v ledničce už jen vajíčka :D a na nákup pojedem až zítra, takže.. carbonara s domácíma taglietellema :D

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Středomořský rybí pátek - krevetové špagety/inertní nudle. Omáčka z redukce z domácích rajčat, překvapuje mě, jak je ten rajčatový základ sladký.

    WERKA
    WERKA --- ---
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KASUMI: jo, ja uz jsem se naučila to nezahušťovat třeba klasicky moukou, takže jak je tam cmrndlá smetana, tak to vypadá, ale vlastně to moc hustý není, hlavně zelí a mám v tom osmahly brambory s cibulí ne moc :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    • Literally no one: …
    • SPIKE411: Já dělám podle tohoto receptu, zdroj to už smazal (New York Times Cooking, tuším), ale dá se najít zkopírovaný jinde…


    Veselka's Famous Borscht Recipe | Epicurious
    https://www.epicurious.com/recipes/food/views/veselkas-famous-borscht

    https://www.goldbelly.com/veselka/ukrainian-borscht

    INGREDIENTS
    • 3 pounds (10 to 12) small beets, scrubbed thoroughly but not peeled
    • 9 tablespoons white vinegar
    • One 2- pound boneless pork butt, halved
    • 8 cups Beef Stock (page 33)
    • 1 bay leaf
    • 1 teaspoon whole allspice berries
    • 1 tablespoon whole black peppercorns
    • 3 large carrots, peeled and sliced
    • 3 large celery stalks, sliced
    • 1 small head of green cabbage (about 3/4 to 1 pound), shredded (about 4 cups)
    • 2 medium Idaho potatoes, peeled and cut into 1/2- inch dice
    • One 15- ounce can lima beans, drained and rinsed
    • Salt


    DIRECTIONS
    1. To make the “beet water,” roughly chop 2 pounds of the beets (select the smaller ones), preferably in a food processor fitted with the metal blade. Place the chopped beets in a large stockpot. Add 10 cups of water and 1 tablespoon vinegar.
    2. Place the stockpot over high heat and bring to a boil, then reduce the heat to low, and simmer for 2 hours. (If it seems like the liquid is evaporating too quickly, you may need to cover the pot partially with an off set lid.) The beets should be extremely soft and the liquid bright red.
    3. Strain the liquid, pressing the cooked beets against the side of the strainer to extract as much liquid as possible. Discard the pulp or reserve to make Beet Salad (page 90). Set aside the beet water. You should have just about 4 cups.
    4. Meanwhile, place the remaining 1 pound of whole beets in a separate large stockpot.
    5. Add water to cover and bring to a boil. Reduce the heat to low, and simmer until the beets are tender- firm, about 40 minutes. When the beets are cooked, add 1 tablespoon white vinegar and set them aside to cool.
    6. When the whole cooked beets are cool enough to handle, peel them; the skins should slip off easily. Grate the peeled beets on the largest holes of a box grater or in a food processor fitted with the grating blade.
    7. To make the broth, place the pork butt in a large stockpot and add the beef stock. If necessary, add a little more stock or water to cover. Add the bay leaf, allspice berries, and peppercorns. Bring to a boil, reduce the heat to low, and simmer until the meat is tender and beginning to fall apart, about 2 hours. Set the pork aside to cool. When the pork is cool enough to handle, remove it from the pot and cut the meat into 1 /2- inch cubes. Strain the broth and discard the bay leaf, allspice berries, and peppercorns. Reserve the cubed meat and 4 cups of the broth.
    8. To cook the vegetables, place the carrots and celery in a large stockpot and pour the reserved meat broth over them. Bring to a boil, reduce the heat, and simmer until the carrots and celery are just tender, about 8 minutes. Add the cabbage and potatoes and continue to cook until the potatoes and carrots are easily pierced with a pairing knife but keep their shape, 15 to 20 additional minutes. Add the lima beans and cook for 5 additional minutes, just to meld the flavors. Gradually add the remaining 7 tablespoons white vinegar, tasting between additions and stopping when the flavor is to your liking. Remove the soup from the heat and set aside.
    9. To compose the soup, in a large soup pot combine the “beet water” and meat broth with the vegetables. Add the cubed pork and the grated beets. Stir to combine and bring to a simmer over low heat. Season to taste with salt and serve immediately.


    Měl to být recept z Veselky v NYC (ale nebyl jsem tam, tak nemůžu potvrdit)

    The Queen of Borscht
    https://www.youtube.com/watch?v=99EQWgtKZ8w

    https://www.nytimes.com/2010/01/06/dining/06soup.html
    The Bittersweet Tale of a Diner, a Toy Shop and a Changing New York - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2020/12/11/nyregion/coronavirus-veselka-nyc.html

    Nahradili to tam nějakými alternativními recepty…

    Winter Borscht Recipe - NYT Cooking
    https://cooking.nytimes.com/recipes/1012983-winter-borscht

    Ukrainian Christmas Borscht - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2010/01/06/dining/061srex.html

    (Případný paywall možno obejít nějakým zakázáním JavaScriptu, rozšířením uMatrix apod.)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Hovězí krk dušený na víně, cibuli a švestkách, s trochou perníkového koření. Celerové pyré, karamelizované švestky. CrockPot vařil dlouho, hovězí si to žádá a vyplatí se to. :-)

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: tohle byl easy job. Na vnitrni napln jsem smichal jalapena s rozmackanym cesnekem a zalil olejem s cibuli, kozima rohama, novym korenim, bobkovym listem a celym peprem. Jestli se obcas pohybujes na praze 6, tak skoc na slamnik. Tam ho maj super :)

    [POHODAVOLE @ nakládaný hermelín, utopenci a jiné hospodské bašty k pivu!!]

    KASUMI: dal jsem tam kureci vyvar s minimem masa od tchyne, ale dle me neni nutny. Repa byla cerstva. Akorat jsem nesehnal cerstve bile zeli, tak jsem dal kysele, ktere tam padlo skvele dle me. Kyselosti mi to stacilo, takze jsem uz nepridaval ocet. Zena by ho zas ocenila a jeste by dala chilli, tak jsem do porce nize pridal cerstvy a taky fajn.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam