• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KEMENTARI: Maso bez zahušťování ,-)

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KEMENTARI: No, u nás moc omáčky nejedou, ale guláš je prostě o dlouhém tažení (zlatý pomalý hrnec nebo ho na plotně táhnu cca 4 hod.), kdysi jsem zahušťovala chlebem. Paní Vojtová mne naučila na kukuřičný škrob.
    Ale většinou je u nás guláš hlavně o mase a ne o omáčce - proto k němu dělám bramboráky a ne knedlíky.
    Když dělám krůtí, tak rozmixuji výpeček se zeleninou, kterou s masem rovnou peču.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KEMENTARI: na nadýmání obecně se u nás prodává espumisan, ale netuším, jak to funguje.
    MIST
    MIST --- ---
    KEMENTARI: ano, existuje i na plynatost a vypada to, ze v Cesku je prodavaji. Jine nez tady u nas, holt se v lekarne se na to poptat a ozkouset.
    Piloti to berou bezne, protoze mnohokrat nemaji moznost si jidlo sami pripravit a kdyz mas pred sebou 12 hodinovy let, tak plynatost je sakra problem. O to vic, kdyz cibule nebo cesnek vylozene nekterym jedincum dela zle i bez litani.

    A granulovana cibule nadyma, mene, ale taky.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MIST: Nevim, asi to nezna. Ja znam taky akorat enzym pro lidi s intoleranci laktozy. Ono fakt existuje i neco na cibuli?

    ILLUZE: Ja jsem prave zvykla naprat do vseho cibule hroznou hromadu, do dusenych i pecenych mas, coz zrovna na takovy rodinny seslosti varim nejradsi... Doted jsem mela za to, ze bez cibule nebudu mit dost materialu na omacku. Jak to delas treba u toho gulase? Z ceho ti vznikne dostatek prijatelne huste omacky?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Boršč. Z praktických důvodů je místo bramboru batát a nevadí to.

    FRENNET
    FRENNET --- ---
    CMLKA: Je třeba kupovat Granko Exclusive nebo to s přidaným přírodním kakaem. To obyčejné se rovná tomu co mají v Lidl za poloviční cenu.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CMLKA: Viď?!
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Ja si vcera musela udelat na chalupe krupicovou po asi 20 letech...je to dobry, ale granko je pekne hnusny

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    BALAENA: Ten se vysušuje, není to ono. Ono fakt stačí prostě vynechat nebo minimalizovat množství :-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KOCHANSKA_CH: Mně to nevadí. Horší je to s tím čajem. To je jak s abstinentem - pořád vysvětlovat, že ovocný čaj prostě ne.
    Že ti je po něm fakt blbě a odrovná ti to střeva (pardón za detaily), ti uvěří málokdo.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ILLUZE: kdysi kolem mě prošlo doporučení pro kojící matky jako nenadýmavou náhradu cibule používat pórek. nezkoušela jsem.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ILLUZE: To je mi tě líto, s tou cibulí. Já jí zpracuju tak tunu ročně. Ale mí střevní mikrouti jsou už na inulín naučení, nenadýmá mě ani čekanka nebo česnek
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KEMENTARI: Mívala jsem po cibuli fakt nepříjemné zažívací problémy (asi jsem to podědila po dědovi) - výživová poradkyně (a léčitelka v jednom) mne naučila vařit v poměru 10 g cibule na 150 - 200 g masa. A mohla jsem ji jen u kvalitního masa - tzn. kýta apod. Raději jsem se naučila dochucovat maso česnekem, který se mnou tak nemává.
    U pečeného masa prakticky cibuli nepoužívám, u drůbežího v 97 % procentech také ne.

    Ještě přichází v úvahu granulovaná, ale to mi moc nechutná.
    Co je fajn - muž a děti tohle v našem stravování vlastně ani nepostřehli - spíše reklamují, že jinde jim přijde jídlo těžší na zažívání.

    P.S.
    I u guláše používám cca čtvrtinu / třetinu množství cibule, co se jinak dává. A to si navíc hlídám, vařím ho jen na víkend nebo max malé množství ohřát večer.


    KAIAFOX: Merunky nebo sušená jablka či ovocný čaj také s normálními lidmi nic neudělají a mé zažívání totálně sejmou.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    PETATA: Hladká, pripáliť, nasucho na panvici.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    GEISHA: Opecenou, i do franc. brambor.
    PETATA
    PETATA --- ---
    MART1NKA: ok a jen mi prosím řekni jakou mouku... Kuchařka pro dceru dává hrubou, jinde čtu hladkou
    Díky
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KEMENTARI: Bílá cibule by neměla moc nadýmat (na trhu ji prodávají s označením "nenadýmavá").
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    PETATA: Od oka. Potierať kachním sádlom potom.
    PETATA
    PETATA --- ---
    MART1NKA: chtěla bych na zítra ke kachně zkusit lokše, poprvé
    Děláš to od oka nebo máš nějaký recept, prosím?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    V indický apod. kuchyni se cibule často nejdřív povaří.
    MIST
    MIST --- ---
    KEMENTARI: s tim asi moc nenadelas.....proc si dotycny nelupne pred jidlem nejake travici enzymy?
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Dotaz s varenim souvisejici, snad nepohorsi. :) Jednoho clena rodiny hrozne moc nadyma cibule v jidlech typu francouzske brambory, gulas apod. Da se s tim na strane vareni neco udelat? Casto jsou to jidla, ze kterych se mi cibuli fakt nechce vynechavat, pripadaji mi bez ni chutove neuplny…
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    KOCHANSKA_CH: vic jich tentokrat nemám 😂
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam