Recept v Egiho přepisu:
Hele, my to známe pod jakýmsi názvem "Kyjevské zelí", dotáhla to nějaká kamarádka od Kláry, původ to má snad prej kdesi na Ukrajině. Klasika - cibule a zelí.
Origoš recepis, jak jsem ho nafasoval já, jest:
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 10-20 dkg libové slaniny
- 1 malá pikslička rajčatového protlaku
- trocha oleje
- vrchovatá lžička sladké papriky (může být i uzená)
- 3 bobkové listy
- půl lžičky kmínu (klidně mletého)
- lžička cukru
- trocha soli (raději míň, dosolit se dá vždycky)
- hrnek vody
Cibuli nakrájet na kolečka, zelí nakrouhat na nudličky (ne moc tenké, klidně se to může odfláknout), česnek rozmáčknout plochou nože a nakrájet na plátky, libovou slaninu nakrájet na kostičky nebo na plátky nebo na cucky, to je jedno.
Slaninu s trochou oleje dát do většího kastrolu a lehce osmažit, přidat cibuli a opět lehce osmažit, přidat česnek a chvíli smažit na mírném plameni, jen tak, aby se to rozvonělo. Pak zasypat paprikou a kmínem, zamíchat (pozor, paprika se rychle připálí), přidat zelí, podlít hrnkem vody, přidat sůl, cukr, bobkový list a rajčatový protlak (tady pochopíte, proč se to má dělat ve velkém kastrolu) a za občasného míchání pod pokličkou dusit do křupavoměkka, trvá to tak 15-20 minut nebo podle chuti.
Ochutnat a případně dosolit.
Jí se to teplé i studené, nejlépe s tmavým chlebem.