• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Pečený halibut se smetanovým pórkem s žampiony a košťálem z brokolice, ozdoba z brambor, lichořeřišnice, nakládané cibule a hrachoviny. Ve skle VZ.

    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ACIDQA: jo!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Čtvrteční fondue. Chleba a spol. se točil v koši horkovzduchu.

    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    Omeleta s klíčky a trochou goudy a nahoře hráškové výhonky. :)

    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    a ještě ze zbytku řepy boršč :)

    1KA
    1KA --- ---
    Moje dítě teď vaří/peče se mnou, už je snad i lepší. Je mu 13 a bavi ho to :-) jídla jsou prý skvělá, vepřové na “divoko”, segedýn, perník.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Výpečky z farmářského plecka se špenátem.

    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    U dětí ve školce ji dělají s cottage sýrem a taky je to dobré :).
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    MAR_TINA: ja ji dělám spíš tu nasládlou, ale kamarádka do ní dává trochu křenu a to není vůbec špatné
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    MAR_TINA: balkan. Ten to myslim zachranuje :-) jinak zerve, balzamiko, sul pepř citron. Origos je s kozim sýrem. A videla bych tam i bryndzu klidne
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    APRILMOUSE: co do ní dáváš? já ji i přes velkou dávku citronu mívám takovou nasládlou a mdlou.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Domácí kváskový chlebík (konečně po mnoha pokusech jsem víceméně spokojená :) a pomazánka z pečené červené řepy. Však to půjde i bez těch pozlacených okurek a rajčat :) Tahle pomazánka je u nás top oblíbená, nikdy nezůstane :)

    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Obedy na tento týždeň :)
    mauricijské kura ala Jamie Oliver
    Mauritian chicken daube | Jamie Oliver
    https://www.jamieoliver.com/features/mauritian-chicken-daube/

    A buchty podľa Xmarge
    Sadlo som nedávala, pretože časť ide vegetariánom, ale sú moc dobré
    Honzovy buchty
    http://www.pradobroty.cz/2017/02/honzovy-buchty.html?m=1

    FRENNET
    FRENNET --- ---
    KOCHANSKA_CH: no vypada to bajecne! Misto mirkrovlnky by se to sakra hodilo ;)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FRENNET: Ještě musím vyzkoušet špízy, v příslušenství je šest jehel a distanční kruhy, do kterých se nabodané jehly vetknou a nasadí na otočnou osu.
    Mám novou hračku. :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FRENNET: Je to otočný koš určený, především, pro hranolky. V diskusi na FB se řešilo, že kukuřica na popcorn tím propadne.
    To druhé je rožeň - osa s fixačníma vidlicama, které jsou polohově nastavitelné podle toho, co nabodneš.
    Tuhle horkovzdušnou fritézu jsem volila právě kvůli funkci otáčení, grilované kuře je z toho skvělé.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    KOCHANSKA_CH: prosim te, co je to a toto za udelator? da se v tom delat popcorn, nebo ta zrna pres tu sitku asi prepadnou co?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Pražené, solené.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Recept v Egiho přepisu:

    Hele, my to známe pod jakýmsi názvem "Kyjevské zelí", dotáhla to nějaká kamarádka od Kláry, původ to má snad prej kdesi na Ukrajině. Klasika - cibule a zelí.

    Origoš recepis, jak jsem ho nafasoval já, jest:
    - 1/2 hlávky bílého zelí
    - 1 cibule
    - 3 stroužky česneku
    - 10-20 dkg libové slaniny
    - 1 malá pikslička rajčatového protlaku
    - trocha oleje
    - vrchovatá lžička sladké papriky (může být i uzená)
    - 3 bobkové listy
    - půl lžičky kmínu (klidně mletého)
    - lžička cukru
    - trocha soli (raději míň, dosolit se dá vždycky)
    - hrnek vody
    Cibuli nakrájet na kolečka, zelí nakrouhat na nudličky (ne moc tenké, klidně se to může odfláknout), česnek rozmáčknout plochou nože a nakrájet na plátky, libovou slaninu nakrájet na kostičky nebo na plátky nebo na cucky, to je jedno.
    Slaninu s trochou oleje dát do většího kastrolu a lehce osmažit, přidat cibuli a opět lehce osmažit, přidat česnek a chvíli smažit na mírném plameni, jen tak, aby se to rozvonělo. Pak zasypat paprikou a kmínem, zamíchat (pozor, paprika se rychle připálí), přidat zelí, podlít hrnkem vody, přidat sůl, cukr, bobkový list a rajčatový protlak (tady pochopíte, proč se to má dělat ve velkém kastrolu) a za občasného míchání pod pokličkou dusit do křupavoměkka, trvá to tak 15-20 minut nebo podle chuti.
    Ochutnat a případně dosolit.
    Jí se to teplé i studené, nejlépe s tmavým chlebem.
    FAT
    FAT --- ---
    KOCHANSKA_CH: Ne. Z jídel je tam jen boršč ve kterém stojí vařečka a potom recept na šči...
    :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam